Ann Mail
Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
Opnieuw zo’n uitgebreide reactie, bedankt voor je moeite!
Ik heb de beheerder tijdens de ALV op zijn gedrag aangesproken. Hij had er geen oren naar en dus zoek ik het hogerop: aankomende week volgt een gesprek met zijn werkgever.
Voor het overige: ik weet nu dankzij jouw advies wat me te doen staat en krijg ik de meerderheid van de leden daarbij niet mee, dan houdt het op.Beste Colin, bedankt voor je uitgebreide reactie. In antwoord daarop het volgende:
De voorzitter, gekozen uit ons midden, appartement eigenaar en dus lid van de VvE) kan of- wil de ALV niet voorzitten; hij laat dit bij voorkeur over aan de beheerder/administrateur (zie boven).
Onze voorzitter was eergisteren zelfs niet eens aanwezig tijdens de ALV. De vicevoorzitter evenmin; hij heeft -in die hoedanigheid- nog nooit een vergadering bijgewoond.
Terug naar de degene die de ALV voorzit; de beheerder.
Je mag van een goed beheerder verwachten dat hij kennis heeft van (VvE)-zaken. Hij weet dan bijv. ook dat het hem niet is toegestaan om de vergadering te beïnvloeden en/of te oversturen, laat staan dat hij de leden zou mogen adviseren om het HHR met voeten te treden.
Vraag blijft: wat te doen om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.11 april 2015 om 13:18 In reactie op: Uitbreiding terras/reactietijd bestuur/onderhoudscommissie #692Beste Rob,
Je hebt gelijk, ik zal er waarschijnlijk alleen maar mee bereiken dat een deel van de leden mij als een nóg grotere ‘lastpak’ zal gaan zien, dan ze al deden. Goed advies! Bedankt voor je moeite!10 april 2015 om 13:56 In reactie op: Uitbreiding terras/reactietijd bestuur/onderhoudscommissie #687Mijn bezwaar is dat de akte van splitsing hierin dan niet wordt gevolgd, hetgeen m.i. precendent werking ten gevolge zou kunnen hebben; dat ik geen vertrouwen heb in onze beheerder (te veel/te vaak slordigheden); dat de beheerder, indien hij de ook de ALV voorzit, twee petten op heeft; ik intussen onderstaande tekst tegenkwam op het Internet, zie m.n. de laatste zin:
Splitsingsreglement
In het splitsingsreglement staat onder meer hoe de VvE vergadert en met hoeveel stemmen een besluit in de VvE goedgekeurd wordt. In het splitsingsreglement moet zijn opgenomen welke schulden en kosten voor rekening van de gezamenlijke appartementseigenaren komen. Ook moet er een regeling in staan omtrent een jaarlijks op te stellen exploitatierekening en een regeling omtrent het gebruik, het beheer en het onderhoud van de gedeelten die niet bestemd zijn om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt. Alle appartementseigenaars hebben toegang tot de vergadering. De besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van uitgebrachte stemmen, tenzij de statuten anders bepalen. De voorzitter van de vergadering wordt uit de leden van de vereniging benoemd. Een bestuurder van de VvE kan niet ook voorzitter van de vergadering zijn.3 april 2015 om 20:29 In reactie op: Uitbreiding terras/reactietijd bestuur/onderhoudscommissie #593Beste Rob, dank voor de snelle reactie. De terrassen en de tuin zijn volgens de Akte van Splitsing gemeenschappelijk. De buurvrouw heeft het terras moeten terugbrengen in oorspronkelijke staat. Dat heeft ze maar ten dele gedaan en dus niet cf afspraak.
Ingeval ze ‘uitbreiding van het terras’ op de agenda laten plaatsen dan zal ik onderstaand deel uit een artikel van Mr. J.B.C. Tummers en prof. mr. R.F.H. Mertens ter sprake brengen t.w.: “Ondanks de symbiose tussen verenigingsrecht en goederenrecht in het appartementsrecht dient bij ieder te nemen besluit met betrekking tot de gemeenschappelijke gedeelten te worden beoordeeld of er sprake is van een voornemen tot een daad van beschikking of een voornemen tot een daad van beheer. Het criterium hiervoor is of de akte van splitsing na het besluit geen juist beeld meer geeft van de omvang van de rechten (en verplichtingen) van de appartementsgerechtigden. Daarvan is onzes inziens in ieder geval sprake als de rechten van sommige appartementseigenaars worden verminderd, waartoe voldoende is dat een inbreuk wordt gemaakt op bepaalde voordelen die appartementseigenaars op basis van de feitelijke situatie hebben, zoals deze ook in de akte van splitsing en de splitsingstekening is geformaliseerd (zoals ongehinderd zicht over een dak of het ontbreken van geluiden van bovenbewoners). Van een zodanige situatie is onzes inziens eveneens sprake als aan één of meer eigenaars structurele additionele rechten worden toegekend. In een zodanig geval is er sprake van beschikkingsdaden en is de VvE niet bevoegd zodat de appartementseigenaars die zich met een zodanig besluit niet kunnen verenigen dienen te worden beschermd door aan een zodanig besluit de vereisten te stellen van artikel 5:139 BW: de vereisten voor de wijziging van de akte van splitsing”.
Zou je me ook nog een reactie willen geven op de overige vragen, t.w. ‘Reactietijd VvE voorzitter’ en ‘Onderhoudscommissie’? Dank daarvoor. -
AuteurBerichten