Gemeenschappelijk rookgasafvoer (CLV) verplicht vervangen?
- Dit onderwerp bevat 16 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16 uren, 12 minuten geleden door .
-
AuteurBerichten
-
15 juni 2024 om 09:15 #116470
Onze beheerder heeft onze VVE een offerte voor vernieuwing van het Rookgas afvoer systeem (type CLV) toegestuurd. Dit met de mededeling dat vervanging/opknappen van de CLV verplicht is nu de zogenaamde gasketelwet vanaf 2023 in werking is getreden.
In de offerte staat een aanzienlijk bedrag, omgerekend ca. €2200 per appartement, in ons geval ca. €75.000 in het totaal. Los van het werk aan de CLV systeem, moet ook binnen de appartementen gehakt worden begrijpen wij. Onze CLV is gemeenschappelijk 1 buis voor luchtaanvoer en 1 buis voor rookgasafvoer, de CV ketels zijn privé.
Wij hebben het CLV systeem zo’n 8 jaar geleden laten inspecteren en waren van plan dit weer te laten doen. En dan rond 2030 een grote opknapbeurt te doen, volgens de inspectie toen voornamelijk nodig omdat alle bewoners een HR-ketel hebben.
Worden jullie ook geconfronteerd met dit volgens de beheerder nu verplicht en zeer duur onderhoud?
15 juni 2024 om 11:46 #116481Ik heb geen ervaring met CLV systemen. Maar ik lees het volgende :
De Gasketelwet en het CLV-systeem
De cv-ketels in uw appartementencomplex zijn – naar alle waarschijnlijkheid – met elkaar verbonden middels een Collectief Luchttoevoer- en Verbrandingsgasafvoersysteem (CLV-systeem). Via dit systeem worden verbrandingsgassen afgevoerd en verse lucht toegevoerd.
Problemen met één enkele cv-ketel kunnen problemen binnen het hele systeem veroorzaken.
De Gasketelwet verplicht periodieke controles op gasverbrandingstoestellen en hun aangesloten systemen. Regelmatige inspecties van het CLV-systeem zijn nodig om de veilige werking van het systeem te garanderen.
Met het uitvoeren van inspectie en onderhoud ontvangt u een goedkeurende verklaring. Alleen als u over deze verklaring beschikt, mag u een installateur opdracht geven om een cv-ketel binnen uw appartementencomplex te vervangen. Een erkend installateur – die voldoet aan de Gasketelwet – zal u hier altijd op moeten wijzen.
Zorg dat u op voorhand beschikt over een goedkeurende verklaring van het CLV-systeem. Zo voorkomt u dat het onnodig lang duurt voordat de (defecte) cv-ketel van een van de bewoners vervangen kan worden.
Je kan blijkbaar bij een bedrijf een goedkeurende verklaring laten opstellen. Dat zou de VvE dus eerst moeten hebben. Mij is niet helemaal duidelijk welke bedrijven zoiets zouden kunnen afgeven. Verplicht vervangen zou kunnen, maar ik denk alleen als er duidelijke tekortkomingen zijn geconstateerd. Heeft de VvE beheerder tekortkomingen geconstateerd of is de beheerder uit eigen beweging tot dit advies gekomen.
15 juni 2024 om 12:45 #116486Heb je al bij de beheerder geïnformeerd waar hun uitspraak op gebaseerd is, en waar je dat eventueel zelf even na kan lezen?
Voor zover ik weet staat die verplichting nergens in de gasketelwet te lezen.
Wel begrijp ik dat jullie CLV systeem al meer dan 15 jaar oud is, en het advies is wél om CV ketels en rookgaskanalen na een termijn van 15 jaar te gaan vervangen.Zie ook blad 34 van de ‘Handreiking – De veiligheid van collectieve rookgasafvoeren in woongebouwen.’
15 juni 2024 om 17:36 #116512De betreffende wet heb ik gevonden (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2020-348.html) en vluchtig gelezen. Het betreft grotendeels certificering van en certificaten voor bedrijven of personen die aan ‘gasverbrandingsinstallaties’ werken. In de wet staat volgens mij niets in de richting van een verplichting voor een VVE.
Het complexe is dat certificeren en daar wordt een scheve schaats gereden bij uitspraken als ‘is verplicht volgens de wet’ volgens mij.Over het certificeren:
Een natuurlijk personen of rechtspersonen (de onderhoudsmonteur of het bedrijf) kan een certificaat krijgen om bepaalde werkzaamheden te mogen doen (toestemming voor CV onderhoud). Dat certificaat wordt verstrekt door een door de minister aangewezen certificerende instelling (volgens chatGPT is dat InstallQ).
Die instelling (bedrijf?) moet op zijn beurt dat certificaat weer mogen afgeven. Toestemming daarvoor wordt door een accreditatie instantie afgegeven (chatGPT: Raad voor Accreditatie). Dit is in de wereld van kwaliteitssystemen gebruikelijk als ik me dat goed herinner.Nu komen de VVE en verbrandingsgassen in beeld.
Het certificaat geeft aan dat de werkzaamheden uitgevoerd worden volgens kwaliteitseisen die zijn opgenomen in een door de Minister aangewezen certificatieschema. En daarin staan opvallende zaken bijvoorbeeld (1), (2) en (3):(1) Een certificatieschema schrijft voor dat de persoon die de inbedrijfstelling [van de CV] uitvoert, […..] aantoonbaar in staat is:
a. [……]
b. rookgasafvoerkanalen en -leidingen inclusief uitmonding, te beoordelen en te beproeven;
c. collectieve rookgasafvoeren te beoordelen en te beproeven, in het geval van werkzaamheden daaraan;(2) Indien het certificatieschema slechts beperkt is tot de werkzaamheden aan rookgasafvoervoorzieningen of verbrandingsluchttoevoervoorzieningen dan volstaat het certificatieschema met eisen aan het controleren van
rookgasafvoervoorzieningen of de verbrandingsluchttoevoervoorzieningen en de aansluiting daarvan op de andere onderdelen van de gasverbrandingsinstallatie.(3) Indien de reikwijdte beperkt is tot werkzaamheden aan rookgasafvoervoorzieningen of verbrandingsluchttoevoervoorzieningen worden de uitgevoerde werkzaamheden dan gecontroleerd en een bewijs door de certificaathouder verstrekt aan belanghebbenden waaruit blijkt dat de rookgasafvoervoorziening of verbrandingsluchttoevoervoorziening veilig is om te gebruiken en voor welke periode dat geldt.
Zou mooi zijn als onze VVE organisaties het bovenstaande nagaat en verheldert, zodat VVE’s weten waar ze aan toe zijn.
Volgens mij geeft (1) en (2) duidelijk aan dat er een splitsing van expertise wordt erkend tussen de CV monteur en de CLV monteur. En dat de CV monteur zich niet met de CLV hoeft te bemoeien. @kv66: En dat (3) er inderdaad bedrijven zijn met zo’n ‘beperkt’ CLV certificaat en die mogen aangeven hoe lang de CLV nog meegaat. Dat is mooi voor bedrijven die zeggen dat hun voering systeem 25 jaar gegarandeerd wordt.
@Rob, ik zag die 15 jaar ook, maar (3) maakt gelukkig een andere periode ook mogelijk. En ik denk dat inderdaad volgehouden kan worden dat er geen onderhavige verplichting in de wet staat als een VVE zo’n bewijs van de levensduur heeft.
@Rob: ja, ik heb de beheerder gevraagd waar die verplichting staat, dat resulteerde in een blokkering van mijn tel nummer!15 juni 2024 om 22:20 #11655816 juni 2024 om 17:12 #116645Heb eens een geschiktheidsverklaring van een CLV systeem bekeken.
Daarop is onderstaande te lezen:Vanaf de uiterlijke bruikbaarheidsdatum dient
1) Inspectie te worden uitgevoerd, steekproefsgewijs, op kwaliteit, functioneren, gasdichtheid, mutaties2) Aan de hand van NPR3378 deel 45 en de resultaten van de inspectie, dient te worden bepaald of er een resterende levensduur is, waarbij onderhoud en monitoring eventueel nodig is of dat er geen resterende levensduur meer is en dat de systemen vervangen dienen te worden.
Let op:
Ook bij voortijdige uitval / vervanging van een toestel tijdens de tweede helft van de levensduur (dus vanaf week {nr} {jaar} dient aan de hand van NPR 3378-45 te worden bepaald of het rookgaskanaal wel dan niet dient te worden vervangen.17 juni 2024 om 08:55 #116690Dank je, voor mij zeer waardevol.
Geeft die NPR ook niet aan dat er geen vaste termijn van 15 jaar is zoals de handreiking adviseert? Ook van waarde tot de link naar de site van de schachtenwacht, waaruit ook @kv66 citeerde.
Als ik die site beter bekijk is dat namelijk een firma die onderhoud/inspectie van CLV’s doet. En één van de referenties op die site heeft het over een jaarlijks onderhoudscontract voor de CLV. En dat staat haaks op NPR 3378-45 lijkt mij. Moet een inspectie niet gewoon een termijn van verwachte goede werking vermelden? (bij ons was dat 9 jaar, dan een herinspectie)Langzamerhand wordt het mij duidelijk dat CLV vervanging verplicht bij wet gewoon niet waar is. Een inzicht in de staat van de CLV wel. Dus laten inspecteren door een bedrijf dat NPR 3378-45 gebruikt?
17 juni 2024 om 12:43 #116716Citaat uit dit artikel op lekrecherche.nl
“In hoofdstuk 8.7 NEN NPR 3378-45_2017 is opgenomen :
“Bij de vervanging van een gesloten toestel (VR of HR) door een nieuw gesloten toestel (HR), behoort ook het gehele
rookgasafvoersysteem te worden vervangen. De levensduur van rookgasafvoersystemen is namelijk gelijk aan de
verwachte levensduur van gastoestellen (15 jaar). Alleen bij concentrische combinatie luchttoevoer- en
rookgasafvoersystemen (CLV) en uitpandige half-CLV-systemen is hergebruik onder bepaalde strenge voorwaarden
mogelijk.”Een ander interessant artikel over dergelijke kwesties is te lezen op installatie.nl
18 juni 2024 om 11:13 #116841Dat de levensduur van een CLV gelijk is aan de verwachte levensduur van gastoestellen, lees ik vaak. Bij ons duidelijk niet waar omdat wij de CLV na 19 jaar hebben laten inspecteren met uitkomst nieuwe inspectie over 9 jaar aanbevolen. De zin “alleen bij concentrische combinatie…..” en ook het artikel rekken de CLV levensduur duidelijk op. Dat artikel geeft een goed inzicht in de complexheid van de problematiek. Dank je.
Wij gaan waarschijnlijk goede CO-melders aanschaffen. Die bieden toch ook bij een nieuwe CLV (noodzakelijke?) extra zekerheid. Wij kopen met die CO-melders extra tijd om bijvoorbeeld een nieuwe CLV af te wegen tegen warmtepompen. Kent iemand een bedrijf dat die afweging doet?
18 juni 2024 om 11:32 #116851Dit antwoord van ChatGPT is toch aardig? Is het ook waar?
Ik heb ‘het’ ook gevraagd of ik het antwoord op een forum mag plaatsen: antwoord ja, mits naukeurig en met bron.In de omgeving van Den Haag zijn er diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het adviseren, installeren en onderhouden van verwarmingssystemen, inclusief warmtepompen en collectieve rookgasafvoersystemen (CLV). Hier zijn enkele voorbeelden:
Feenstra:
Feenstra is een landelijk opererend bedrijf met een vestiging in Den Haag. Ze bieden diensten aan op het gebied van installatie en onderhoud van verwarmingssystemen, waaronder warmtepompen en rookgasafvoersystemen.Eteck:
Eteck is een bedrijf dat zich richt op duurzame energieoplossingen, waaronder warmtepompen. Ze hebben ervaring met projecten in de regio Den Haag en kunnen advies en installatiediensten leveren.Installatiebedrijf Van Dalen:
Dit lokale installatiebedrijf in Den Haag biedt een breed scala aan diensten aan, waaronder de installatie en het onderhoud van verwarmingssystemen en rookgasafvoersystemen.Bonarius Bedrijven:
Bonarius Bedrijven is een specialist in installatie en onderhoud van cv-ketels en duurzame verwarmingsoplossingen, zoals warmtepompen. Ze zijn actief in de regio Den Haag en bieden ook CLV-diensten aan.Roodenburg Installatie & Service:
Roodenburg is gevestigd in Den Haag en biedt installatiediensten aan voor verwarmingssystemen, inclusief warmtepompen. Ze kunnen ook advies geven over de vervanging van CLV-systemen.Energie Service Zuid-Holland (ESZ):
ESZ is een regionaal opererend installatiebedrijf dat zich richt op duurzame energieoplossingen, waaronder warmtepompen. Ze bieden ook diensten aan voor de installatie en het onderhoud van CLV-systemen.Van Rennes Elektro & Installatietechniek:
Dit bedrijf is gevestigd in Gouda, niet ver van Den Haag, en biedt diensten aan voor zowel elektrische installaties als verwarmingssystemen. Ze hebben ervaring met zowel warmtepompen als CLV-systemen.Deze bedrijven kunnen allemaal helpen bij het maken van een afweging tussen de aanschaf van warmtepompen voor elk appartement en het vervangen van een collectieve rookgasafvoer in een flat. Ze bieden zowel advies als installatie- en onderhoudsdiensten aan.
24 juni 2024 om 15:40 #117631@kv66 @rob, de bedrijven die zo’n geschiktheidsverklaring mogen afgeven hebben een specifiek cetificaat: BRL6000-25/2d opleveren coll. gasverbr.toestel / .luchttoevoer- en -rookgasafvoer met geschiktheidsverklaring.
Dit staat op de site van de De echte installateur, dan CO-vrij aankruisen en 50 km straal kiezen en er komen een paar bedrijven, maar ook veel niet. zie Zie https://echteinstallateur.nl/vind-een-vakbekwame-installq-installateur/2261-CO%20Vrij
25 juni 2024 om 08:36 #11763216 augustus 2024 om 13:42 #128316@Rob: ja, ik heb de beheerder gevraagd waar die verplichting staat, dat resulteerde in een blokkering van mijn tel nummer!
Dat lijkt mij een agendapunt op de aankomende ALV en misschien het begin van het einde voor jullie beheerder.
16 augustus 2024 om 13:53 #128320Volgens mij geeft (1) en (2) duidelijk aan dat er een splitsing van expertise wordt erkend tussen de CV monteur en de CLV monteur. En dat de CV monteur zich niet met de CLV hoeft te bemoeien.
Lijkt mij handiger dat je gaat praten met de verschillende monteurs die daadwerkelijk CLV’s kunnen en willen onderhouden. Ik weet van onze monteur (blokverwarming) dat er iets strenger is geworden qua regelgeving voor de uitvoerende monteurs. Ik dacht de aansprakelijkheid, maar weet dat niet exact zeker. Conclusie was voor mij simpel en dat is dat bepaalde monteurs steeds minder graag woningen van flatgebouwen in hun klantenbestand willen hebben als er sprake is van een collectief systeem. Blokverwarming geeft al gezeur (want gezamenlijke leidingen die gecontroleerd moeten worden, lopen door meerdere woningen), maar als die leidingen zouden lekken, dan komt er tenminste geen geurloze giflucht vrij zoals bij CLV-systemen.
18 augustus 2024 om 14:17 #128637Ik lig een ronde voor denk ik. Het gaat hier over CLV’s. Blokverwarming is iets heel anders met eigen problemen neem ik aan.
Juist die geadviseerde gesprekken met monteurs/onderhoudsbedrijven zorgden ervoor dat onze VVE beheerder handelde volgens wat de monteur of het onderhoudsbedrijf zegt: er wordt pas een nieuwe ketel gemonteerd als de CLV vervangen is of dat ‘zeer recent’ gedaan is.
En beheerders doen (bij ons) daar nog een schepje bovenop: in de wet staat dat de CLV’s vervangen moeten worden, ook als er geen ketel vervangen wordt: in ons geval minimaal €60.000+inflatie over 2 jaar. En het CLV leveringsbedrijf doet daar vrolijk aan mee, hebben het zo druk dat in de offerte staat dat ze dit jaar niets kunnen doen.
Als je dan kijkt wat er echt in de (gasketel)wet en in verschillende voorschriften staat, kom je uit op wat in de verschillende berichten hiervoor staat. Het Onderhoudsbedrijf moet dus om een geschiktheidsverklaring vragen, als ze het volgens de regels willen spelen.
Voor de zekerheid laten wij en een iets vervroegde geschiktheidskeuring doen en plaatsen wij overal CO meters die zowel acuut als chronisch vergiftigingsgevaar aangeven.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.