Reageer op: breukdeel versus onderhoud tuin

#12564
Bob
Deelnemer

    Hi JW,
    Middels AvS en het daarin van kracht verklaarde MR (waarop weer wijzigingen kunnen worden aangebracht in de akte) wordt vastgesteld welke delen/zaken gemeenschappelijk zijn. Alleen de kosten van gemeenschappelijke delen/zaken worden gezamenlijk gedragen, en wel naar het in de AvS vastgestelde breukdeel.
    Waar in de MR’n 1973 en 1983 nog ruimte was voor interpretatie is met ingang van het MR1992 en alle daarop volgende MR’n standaard bepaald dat hek- en traliewerk, voor zover het privé afscheiding van tuinen betreft, niet als gemeenschappelijk worden aangemerkt. Kosten voor tuinhekken en dergelijke komen sinds MR1992 daarmee altijd voor rekening van de “tuineigenaar”, tenzij dat in de AvS expliciet anders wordt geregeld. Willekeur is wat mij betreft een onjuiste kwalificatie, eigen kosten is de standaard. De logica daarin gaf ik beknopt in eerdere post.
    5:113 BW geeft hoe het breukdeel wordt vastgesteld.
    “De aandelen die door de splitsing in appartementsrechten ontstaan, zijn gelijk, tenzij bij de akte van splitsing een andere verhouding is bepaald. In het laatste geval blijkt uit de akte op welke grondslag die verhouding berust.”
    In jouw eigen AvS kun je vinden wat de grondslag is voor jouw/jullie breukdeel (/-delen). Wanneer de breukdelen op basis van oppervlakte van de privégedeelten worden bepaald gaat het meestal om de (totale binnen/buiten) gebruiksoppervlakte (bruto, netto o.i.d.), waarbij de buitenruimte mogelijk voor slechts een percentage meetelt. Die keuze is aan de splitser. Wanneer je wijziging van de vastgestelde breukdelen nastreeft zou je hooguit en in het beste geval enige overtuigingskracht kunnen hebben als op dat punt balkons, terrassen en tuin verschillend worden meegeteld. Vandaar dat ik je daarop wees, zie mijn eerdere post.
    Hoop dat het duidelijker is geworden.
    Vriendelijke groet, Bob