Kraan vervangen, betaalt VvE of appartementseigenaar?

Als je een kraan in je appartement wil laten vervangen, zijn de kosten daarvan meestal voor jezelf. In de reglementen van de meeste Verenigingen van Eigenaren (VvE) is namelijk bepaald dat leidingen gemeenschappelijk zijn, behalve als die alleen dienstig zijn aan één privé gedeelte. Dat betekent dus dat vanaf het moment dat de waterleiding het appartement binnen komt, het niet meer gemeenschappelijk is. De standleiding die naar de verschillende appartementen loopt, is weer wel gemeenschappelijk.

Kosten kraan vervangen voor appartementseigenaar

De kranen in de keuken of badkamer zijn dus ook privé bezit. Daarom moet je als appartementseigenaar zelf betalen als de kraan moet worden vervangen. Het voordeel daarvan is wel dat als je de kraan gaat vervangen of repareren, je zelf een klusjesman mag inschakelen. Je hebt daarvoor dus geen toestemming nodig van de VvE.

Onderhoud voor de VvE of privé?

Het is altijd belangrijk om te checken wie de rekening van onderhoudswerkzaamheden moet betalen. Want de VvE betaalt voor de gemeenschappelijke zaken, de appartementseigenaar alleen voor zaken die privé eigendom zijn. Wat privé is en wat gemeenschappelijk staat in de splitsingsakte. Dit is niet alleen van belang om te weten wie de rekening betaalt, maar ook voor de vraag of je wel onderhoud mag doen. Want je mag als appartementseigenaar niet zelf beslissen over onderhoud aan gemeenschappelijke zaken.

Twijfel je of iets gemeenschappelijk is of privé? Neem dan contact op met de VvE-vraagbaak van Nederlandvve.nl.