Laadpunten binnen de VvE

De VvE krijgt er vroeg of laat mee te maken: leden die elektrisch (gaan) rijden en behoefte hebben aan een laadpunt in de parkeergelegenheid binnen de VvE. De realisatie van laadpunten kan voor VvE’s best complex zijn. De vele aanbieders, verschillende technieken, slim laden, de benodigde capaciteit van de netaansluiting, borging van de brandveiligheid en wet- en regelgeving; het zijn complexe vraagstukken. Vaak lopen VvE’s vast terwijl er een groeiende laadbehoefte is. Ga aan de slag met een laadplan en houd grip op een veilige en optimale realisatie van laadpunten binnen de VvE.

Het stappenplan voor laadpunten

Om laadpunten succesvol te realiseren binnen een VvE, is het aan te raden een gestructureerd stappenplan te volgen:

Stap 1 – Laat de leden en het bestuur een enquête invullen om inzicht te krijgen in het sentiment rondom elektrisch laden, de zorgen die er leven, en de laadbehoefte voor nu en in de toekomst. Dit creëert een gezamenlijk toekomstbeeld en helpt bij het opbouwen van draagvlak voor een laadplan.

Stap 2 – Schakel een adviseur in voor een technische schouw van de parkeergelegenheid. Op basis van deze schouw en het toekomstbeeld wordt een laadplan opgesteld. Hierin staan zaken zoals de optimale plaatsing van laadpunten, kabeltracés, borging van (brand)veiligheid, kostenverdeling, slim laden, benodigde stroomcapaciteit en een indicatieve begroting voor de realisatie. Dit laadplan kan worden besproken en goedgekeurd tijdens de ALV.

Stap 3 – Na goedkeuring van het laadplan kan de VvE offertes aanvragen bij leveranciers die geschikt zijn om de laadoplossing te realiseren. Deze offertes moeten zorgvuldig worden beoordeeld, zodat de VvE zeker is van een kwalitatieve en kostenefficiënte oplossing.

Waarom een laadplan essentieel is

Met een goed laadplan houdt de VvE grip op de realisatie van laadpunten en wordt voorkomen dat de kosten onnodig hoog oplopen. Bovendien zorgt het plan ervoor dat de veiligheid wordt geborgd en dat er rekening wordt gehouden met de toekomst, zodat uitbreidingen eenvoudig te realiseren zijn.