Makelaardij ervaringen: Alles voor de deal?

Door: Sjoerd Kok

Je maakt veel mee als makelaar (Makelaardij ervaringen). Gelukkig maar. Je bent veel op pad met je klanten. Je komt bij veel mensen binnen. En komt dagelijks in contact met veel verkopende makelaars. Over het algemeen is dat niet zo bijzonder. Of ze zijn bijzonder ongeïnteresseerd, of ze geven je een prettige, uitgebreide rondleiding.  Als er (kritische) vragen komen geven ze daar, indien mogelijk, normaal een antwoord op. Maar uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Zo ook vanmiddag. Ik kwam bij een woning waarbij de voorgevel er een ‘tikkeltje verweerd’ uitzag. Eenmaal binnen ontspon zich het volgende gesprek:

Hij: ‘Het schilderwerk aan de voorkant moet nog worden gedaan.’

Ik: ‘En het voegwerk van de gevel moet opnieuw worden gedaan, toch?’

Hij: ‘Nee hoor, dat is 10 jaar geleden nog gekeurd, voegwerk moet altijd 80 jaar meekunnen.’

Ik: ‘Zou de gevel nu, 10 jaar later en in deze staat, door diezelfde keuring komen?’

Hij: ‘Zeker, alles is helemaal in orde, hoezo?’

Ik: ‘Er mist bijvoorbeeld nogal wat voegwerk tussen de bakstenen, en die bakstenen zijn vuil en verweerd.’

Hij: ‘Nou, het is beter om de gevel in deze staat te laten, want (komt-ie!) nieuwe voegen zijn niet     waterdicht dus je kunt beter oude vuile voegen laten zitten.‘

Ik: ‘Maar er zitten op sommige plekken helemaal geen voegen meer, zelfs geen oude vuile…’

En… hoofdpijn.

Dit ging zo nog even verder. Tot we maar niets meer zeiden. Dan kopen we het huis toch lekker niet. Ik kan me er nu nog druk om maken. Zonde van m’n energie, maar helaas. Als iets zo overduidelijk niet in orde is, en je hebt een collega tegenover je, waarom zou je dan bij hoog en bij laag blijven beweren dat het wél goed zit? Wie wil je dan overtuigen? Jezelf misschien? Alles voor de deal?

Desperate times, call for desperate measures. Daar lijkt het tenminste op. Tuurlijk kan een makelaar wel eens iets ‘vergeten’ te zeggen. Kleine dingen. Een deurklink die er steeds afvalt bijvoorbeeld. Of een raam wat niet zo goed sluit. Onderzoek plicht en meldingsplicht gaan meestal hand-in-hand. Je doet alles om erachter te komen wat er mis zou kunnen zijn met de woning. Daarnaast verklaart de verkoper alle bekende gebreken te hebben gemeld. Alles wat niet in orde is kan je eventueel meenemen in de onderhandeling, als je het huis toch heel graag wil kopen. Het moet toch een keer betaald worden door iemand.

Gelukkig worden de makelaars die je iets in de maag proberen te splitsen wel steeds zeldzamer. En dat kunnen we wel op het conto schrijven van de kopers en de verkopers. Die willen tegenwoordig, meestal, graag iemand hebben die duidelijk en eerlijk is. Het is namelijk de klant die de dupe is als een makelaar een verkeerd advies geeft. Je krijgt als verkoper zelf de claim bij aan het licht gekomen verborgen gebreken. En ga die dan maar eens verhalen op je makelaar. Onthoud dus, zelf ook even goed kijken naar je huis voor je het verkoopt, dan kan je ook nooit zeggen dat je het niet wist.

Over de auteur:
Sjoerd Kok is een van de eigenaren van Cocq Makelaars in Amsterdam en schrijft geregeld over zaken die hij als makelaar tegenkomt.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 14 september 2012.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.