totstandkoming HHR
Tags: Huishoudelijk, Kadaster, KVK, Reglement
- Dit onderwerp bevat 9 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op maart 20, 20195:06 pm door .
-
AuteurBerichten
-
17 maart 2019 om 13:57 #9664
Beste leden/lezers,
Ik vroeg me af hoe een HHR dient te ontstaan binnen een VvE. Ik heb namelijk de indruk dat, zoals het bij ons is gegaan, niet helemaal correct is gegaan.
Tijdens de eerste ALV is er een commissie ingesteld die een HHR zou gaan opstellen. Hiervoor kon eenieder wijzigingsvoorstellen insturen per email. Na enige tijd krijg je dan bericht of datgene wat je had aangeleverd, wel of niet verwerkt was in de eerste opzet van het HHR. Ik vond dat vreems, want ik ging er van uit dat iedereen uitgaat van een basisreglement en dat wijzigingsvoorstellen door de ALV zouden worden goedgekeurd of afgekeurd. Nu is er een HHR door stemming als ‘geheel’ aangenomen maar dat houdt ook in dat niemand eigenlijk weet welke wijzigingsvoorstellen zijn ingediend (die wellicht ERG slim waren). Is het toegestaan om op deze minder democratische manier, enkelen de ‘macht’ te geven om een HHR samen te stellen?
17 maart 2019 om 15:21 #9667Beste Verbazing,
Ik heb begrepen dat jullie al een H.R. hadden. Voor jouw informatie, lees art. 59 uit het Modelreglement 2006, welke, naar ik meen, bij jullie van kracht is. Nu het vernieuwde huishoudelijk reglement is goedgekeurd, ik hoop met de juiste stemverhouding , is het m.i. altijd weer mogelijk, mocht iemand haar/zijn voorstel niet verwerkt zien, om dit alsnog in een volgende vergadering op de agenda te laten zetten en daarover, wederom met een versterkte meerderheid, te stemmen.
Mij is niets bekend over een standaard model waar je vanuit zou kunnen gaan. Ook niet hoe het tot stand dient te komen. Dat iedereen er over mee denkt en zaken aan kan dragen, vind ik wel oké. Maar……let wel goed op dat er geen kwesties in staan die tegen de bestaande regelgeving in gaan. ( Modelreglement, Splitsingsakte en B.W. ) Want die zijn nietig.
Met vriendelijke groet, Carla18 maart 2019 om 16:34 #9705Bij ons (op basis van modelreglement 2006) Art 59. Het huishoudelijk reglement kan door de vergadering slechts worden vastgesteld, gewijzigd en aangevuld bij een besluit genomen met een meerderheid als bedoeld in artikel 52 vijfde lid. En dat zegt dat dit alleen kan met een meerderheid van tenminste twee/derde van het aantal stemmen, uitgebracht in een vergadering waarin een aantal eigenaars tegenwoordig of vertegenwoordigd is, dat tenminste meer dan de helft van het totaal aantal stemmen kan uitbrengen.
Dus: aanwezige aantal stemmen moet bekend zijn bij het begin van de vergadering en dat moet meer dan de helft zijn. En dan moet er 2/3 daarvan voor het HHR stemmen, waarbij blanco of ongeldig of onthoudingen niet meetelt. (hoe staat dat in de notulen?)
Alles wat strijdig is met het Reglement van Splitsing is “nietig”, dat wil zeggen dat het gewoon genegeerd kan worden omdat het “niet tot stand is gekomen” (even kijken of bij jullie art 59 ook zo luidt). Ik dacht dat je zelfs de kantonrechter niet kunt inschakelen in geval men het niet netjes heeft gedaan, want formeel “bestaat het niet” als men de 50% en 2/3 niet heeft toegepast.
Is het wel netjes gedaan, dan kun je voor de ALV altijd nog agenderen “niet aangenomen voorstellen voor HHR”.
PS: Een splitsingsreglement wordt door de notaris vastgesteld. Die doet dat op basis van een modelreglement (bijv 2006, er zijn ook oudere versies) waar men als VvE een beetje van kan afwijken.
Splitsingsreglement en huishoudelijk reglement zijn verplichtingen voor de eigenaren van de VVE en moeten verplicht in de “registers” worden ingeschreven. Dat is het kadaster.18 maart 2019 om 21:29 #9710Sinds wanneer is een huishoudelijk reglement een verplichting voor de VvE ?
18 maart 2019 om 23:46 #9728Nee, een VvE “kan” een Huishoudelijk reglement maken.
Lijkt mij wel raadzaam overigens, om een paar zaken nader te regelen.
Maar “als” het er is , dan is het wel een verplichting voor de leden en moet het geregistreerd zijn. Dat laatste is ook nog “een notaris dingetje” las ik ergens.18 maart 2019 om 23:55 #972920 maart 2019 om 11:45 #9740Bedankt! Wist niet dat KvK ook een optie was.
20 maart 2019 om 15:18 #9741Graag gedaan ! 😉
20 maart 2019 om 17:01 #9742Maar “als” het er is , dan is het wel een verplichting voor de leden en moet het geregistreerd zijn. Dat laatste is ook nog “een notaris dingetje” las ik ergens.
Dat is alleen van toepassing op MR2006 en later.
De eerdere modelreglementen kennen die verplichting tot publiceren in de openbare registers niet.
20 maart 2019 om 17:06 #9743Dat weet hdesnoo al, dat is nu allemaal tot in detail uitgeschreven in de link die ik hem aanbood. 😉 😉
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.