Cameratoezicht in de VvE, mag dat?
Veel Verenigingen van Eigenaren (VvE) willen camera’s plaatsen in en rond het gebouw. Dat kan zijn om overlast tegen te gaan, maar ook om gemeenschappelijke zaken te beschermen. Ook het tegen gaan van diefstal en inbraak kan een reden zijn om camera’s in de VvE te installeren. Nederlandvve.nl legt in dit artikel uit of cameratoezicht in de VvE is toegestaan.
VvE, AVG en cameratoezicht
Een VvE mag videobewaking instellen, maar dan moet wel aan de voorwaarden zijn voldaan. Die voorwaarden staan in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Er staan zes redenen in de AVG die de VvE mag aanvoeren om camerabeelden te maken in het gebouw. Voor de VvE is de belangrijkste grondslag het dienen van een gerechtvaardigd belang. Of daaraan is voldaan, hangt af van de redenen die de VvE aanvoert om voor videobewaking te kiezen.
Hof van Justitie over cameratoezicht in de VvE
Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft in december 2019 een uitspraak gedaan over cameratoezicht in een appartementencomplex. Een eigenaar had zich daar namelijk tegen verzet. Hij vond dat de camera’s in strijd zijn met zijn recht op een privéleven. Het hof vond echter dat het videobewakingssyteem geoorloofd was en heeft uitgelegd hoe de AVG moet worden geïnterpreteerd.
Videobewaking in VvE toegestaan
Als het doel is van de videobewaking om de veiligheid en bescherming van personen en goederen te waarborgen, dan mag het. Wel moet het cameratoezicht noodzakelijk zijn. Daarnaast moet de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk zijn. Verder moet de VvE ervoor zorgen dat iedereen weet dat er camerabewaking is, bijvoorbeeld door bordjes op te hangen. De camera’s mogen bovendien niet in de woningen of op de openbare weg filmen. Ook mogen de beelden niet langer dan noodzakelijk bewaard worden. De richtlijn daarvoor is 4 weken. Tot slot geldt dat de VvE ook met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen moet besluiten om videobewaking in te stellen. Het gaat namelijk om het aanbrengen van een nieuwe installatie.
Wanneer mogen de beelden bekeken worden neem aan dat het niet de bedoeling is dat een vve bestuur niet constant alle beelden mag bekijken
vallen de camera’s dan ook tot de gemeenschappelijke zaken zoals bedoeld in artikel 9 lid 1 a/b van een splitsingsreglement?