Goed nieuws voor VvE’s: asbestverbod van de baan
Het wetsvoorstel om asbest met ingang van het jaar 2024 te verbieden is vandaag in de Eerste Kamer gesneuveld. Hoewel het asbestverbod in 2017 door een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer was aangenomen (alleen SGP stemde tegen), heeft de Eerste Kamer het verbod nu van tafel geveegd. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met een asbestdak is dat goed nieuws: ze hoeven nu niet te sparen om het asbest te saneren.
Asbestverbod te duur en onnodig
Nadat het wetsvoorstel door de Tweede Kamer was aangenomen, hebben belangenorganisaties zoals Vereniging Eigen Huis gepleit om het verbod van tafel te vegen. Die belangenorganisatie noemen het saneren veel te duur, en de risico’s van asbest te klein. Volgens de Volkskrant zouden van naar schatting 120 duizend huizen het dak moeten worden vervangen. Door die lobby twijfelde ook in de senaat meerdere fracties aan de haalbaarheid en betaalbaarheid van het asbestverbod.
Verbod geheel van tafel, ook geen verlenging
Leden van de Eerste Kamer vinden dat er met het verbod overhaast te werk wordt gegaan, en dat dakeigenaren op onnodige en hoge kosten worden gejaagd. Ook het voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om de termijn met vier jaar te verlengen tot 31 december 2028, haalde het niet. Ook daarmee kon een meerderheid van de Kamer niet akkoord gaan. Alleen ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, OSF, SP en D66 stemde wel voor. De andere partijen (VVD, CDA, PVV, Partij van de Arbeid en SGP) stemden tegen het wetsvoorstel. Daarmee is het asbestverbod nu definitief van de baan. Wel kan er nog een nieuw wetsvoorstel aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.
asbest in de kruipruimte en leidingen die omkleed zijn met asbesthouden materiaal in een appartementscomplex van 3 appartementen.