Piek- en daluren, dit moet de appartementseigenaar weten

Als je een dubbele meter hebt, dan betaal je als appartementseigenaar – of als Vereniging van Eigenaren (VvE) – in de daluren minder voor stroom dan in de piekuren. Je hebt dan een dubbeltarief. Heb je een enkele meter, dan is er geen sprake van een verschil in piek- en daluren en betaal je één tarief per kWh stroom. Dit wordt het enkeltarief genoemd. Wat zijn piek- en daluren precies en wanneer zijn deze uren? Hoyhoy zocht het uit.

Een artikel van hoyhoy, geschreven voor- en met redactie van Nederlandvve.nl

Wat zijn daluren?

Daluren zijn de uren waarin je minder betaalt voor stroom. De daluren zijn in de jaren zestig ingevoerd om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Er kwamen in die tijd namelijk veel stroomvreters op de markt, en gezinnen en boeren gebruikten overdag een grote hoeveelheid stroom. Om het stroomverbruik beter te verdelen werden piek- en daluren ingevoerd, waardoor er tijdens de daluren – ’s nachts en in het weekend – minder betaalde dan tijdens de piekuren. Door energie te verbruiken tijdens de daluren kon je behoorlijk besparen. Tegenwoordig kan het stroomnet de belasting makkelijk aan en kan er ook een stuk minder bespaard worden door meer te verbruiken tijdens de daluren. Piek- en daluren gelden alleen voor stroom. Voor gas betaal je altijd één tarief. De stroom die je verbruikt tijdens de piek- en daluren wordt ook wel dag- en nachtstroom genoemd.

Daluren stroom: wanneer zijn de daluren?

Het tijdstip waarop de daluren ingaan, verschilt per provincie. In de meeste provincies in Nederland gelden de daluren van 23:00 tot 7:00. Noord-Brabant en Limburg zijn een uitzondering, hier gelden de daluren van 21:00 tot 7:00 en kun je dus twee uur langer per dag gebruikmaken van het daltarief.

Noord-Brabant en Limburg  
Piekuren 7:00 – 21:00 uur
Daluren 21:00 – 7:00 uur
Rest van Nederland  
Piekuren 7:00 – 23:00 uur
Daluren 23:00 – 7:00 uur

Op feestdagen en in het weekend betaal je de hele dag het daltarief. Er zijn een aantal gemeentes buiten Noord-Brabant en Limburg waarin de daluren ook van 21:00 tot 7:00 gelden. Controleer bij uw netbeheerder of dat ook in uw gemeente geldt.

Verschillende tarieven

Heb je een enkele meter, dan betaal je altijd één tarief. Dit wordt het enkeltarief genoemd. Met een dubbele meter betaal je automatisch een dubbeltarief. Het dubbeltarief bestaat uit twee verschillende tarieven: het daltarief en het piektarief.

Enkeltarief

Als je een enkele meter hebt, betaal je altijd het enkeltarief. Er is dan dus geen verschil in tarief in piek- en daluren. Je betaalt één tarief per kWh stroom. Dit tarief ligt over het algemeen tussen het daltarief en het piektarief in.

Dubbeltarief

Met een dubbele meter betaal je automatisch het dubbeltarief – je kunt dit bij veel energieleveranciers wel omzetten naar het enkeltarief. Het dubbeltarief bestaat uit twee verschillende tarieven: het daltarief en het piektarief. In de daluren betaal je het daltarief en in de piekuren betaal je het piektarief. Met een enkele meter kun je geen gebruikmaken van dubbeltarief. Je hebt hiervoor namelijk twee telwerken nodig.

Daltarief

Het daltarief, ook wel het laagtarief of nachttarief genoemd, is onderdeel van het dubbeltarief. Het daltarief is het tarief dat je voor stroom betaalt tijdens de daluren. De daluren zijn van 23:00 tot 7:00 of van 21:00 tot 7:00, afhankelijk van de provincie waarin je woont. Dit tarief is lager dan het piektarief dat je tijdens de piekuren betaalt. Tijdens de daluren is stroom dus goedkoper dan tijdens de piekuren. Het daltarief is ook vaak lager dan het enkeltarief.

Piektarief

Als je een dubbeltarief hebt, betaal je naast het daltarief ook een piektarief. Dit is het tarief dat in de piekuren geldt voor stroom. De piekuren zijn van 7:00 tot 23:00 of van 7:00 tot 21:00, afhankelijk van de provincie waarin je woont. Het piektarief is hoger dan het daltarief en vaak ook hoger dan het enkeltarief. Voor het piektarief worden meerdere termen gebruikt; dit wordt namelijk ook wel het normaaltarief of hoogtarief genoemd.

Type elektriciteitsmeter

Een elektriciteitsmeter meet hoeveel stroom je verbruikt. Er zijn twee verschillende soorten elektriciteitsmeters: de enkele meter en de dubbele meter. Daarnaast is er de slimme meter, dit is de digitale variant van de dubbele meter.

Je betaalt met een dubbele meter automatisch het dubbeltarief. Een dubbele meter heeft namelijk twee telwerken, waarmee het verbruik in de piek- en in de daluren gemeten wordt. Op het ene telwerk is het verbruik tijdens de daluren te zien, en op de andere het verbruik tijdens de piekuren. Zo kan voor beide een ander tarief gerekend worden: het daltarief en het piektarief. Deze tarieven worden vervolgens bij elkaar opgeteld. Het telwerk schakelt automatisch over op vaste momenten, afhankelijk van wanneer in jouw provincie de piek- en daluren gelden. De omschakeling van het dal- naar het piektarief wordt het schakelmoment genoemd.

De slimme meter is de digitale variant van de dubbele meter. Ook hiermee ontvang je dus automatisch het dubbeltarief. Omdat alle Nederlandse huishoudens in de komende jaren een slimme meter aangeboden krijgen, zullen er ook steeds meer huishoudens gebruikmaken van het dubbeltarief.

Heb je een enkele meter? Dan kun je geen gebruikmaken van piek- en daluren. Je hebt dan altijd een enkeltarief. Een enkele meter heeft namelijk maar één telwerk, waardoor het met deze meter niet mogelijk is om het energieverbruik op twee verschillende momenten bij te houden. Alleen het totale verbruik kan met een enkele meter worden bijgehouden.

Van dubbeltarief naar enkeltarief

Als je een dubbele meter hebt, ontvang je automatisch het dubbeltarief. Bij sommige leveranciers kun je er wel voor kiezen om over te gaan naar het enkeltarief. Je hoeft hiervoor geen enkele meter aan te schaffen. Je kunt contact opnemen met je energieleverancier en vragen of deze het enkeltarief wil hanteren. Bij de meeste energieleveranciers is dit geen enkel probleem. Is het bij jouw leverancier niet mogelijk om met een dubbele meter gebruik te maken van het enkeltarief? Dan kost het je als je alleen maar in de piekuren stroom verbruikt slechts een paar euro per jaar extra.

Enkel- of dubbeltarief?

Verplaats je bijna al het stroomverbruik naar de daluren, dan kun je met dubbeltarief wat geld besparen. Het gaat overigens niet over een enorme besparing. Stel je gebruikt alleen stroom tijdens de daluren en je hebt een verbruik van 3.500 kWh per jaar, dan bespaar je hiermee zo’n twee tientjes per jaar vergeleken met het verbruik met alleen het enkeltarief. Niet erg veel dus, en je moet er dan dus voor zorgen dat je alléén tijdens de daluren stroom verbruikt. Dit is voor veel mensen waarschijnlijk praktisch onmogelijk en zeker niet de moeite waard. Gemiddeld zijn huishoudens met een dubbeltarief die meer dan 50% van de stroom in de daluren verbruiken zo’n vijf á tien euro per jaar goedkoper uit dan huishoudens met een enkeltarief. Wil je weten wat voor jou het verschil in prijs is? Ga dan energie vergelijken. Vergelijk energiecontracten met een dubbel tarief, en vervolgens met een enkeltarief.

Het advies van hoyhoy

Of een dubbeltarief of enkeltarief voor jou voordeliger is, hangt af van je energieverbruiken de tijden waarop jij stroom verbruikt. Maar het zal nooit meer dan een paar tientjes verschillen. Vindt meer dan de helft van je stroomverbruik tijdens de daluren plaats? Kies dan voor dubbeltarief. Dan kun je iets besparen op de stroomkosten. Als je meer verbruikt tijdens de piekuren, ben je wat voordeliger uit met enkeltarief. Bedenk je wel dat de grootste besparing niet te behalen is door de keuze voor dubbel- of enkeltarief, maar door een goedkoop contract te kiezen en gebruik te maken van energie-aanbiedingen en een welkomstkorting. Ga je voor een goedkoop eenjarig contract en stap je elk jaar opnieuw over, dan kun je elk jaar honderden euro’s besparen.

Vragen over piek- en daluren?

Heb je vragen over piek- en daluren of wil je weten of enkel- of dubbeltarief voor jou het voordeligst is? Dan kun je contact opnemen met onze klantenservice. Wij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 088 – 2266 912 van maandag tot en met vrijdag tot 20.00 uur. Je kunt ook altijd een mailtje sturen naar info@hoyhoy.nl.

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 26 oktober 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Piek- en daluren, dit moet de appartementseigenaar weten

  1. Peter Sander schreef:

    Ik las hier niets over op het VVE Forum, maar inmiddels kun je het dubbel tarief alleen krijgen met een slimme meter, niet meer met normale meters. Dat is wel belangrijk.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.