Plus Magazine: “Bij een appartement werkt het net even anders”

In het februari-nummer van Plus Magazine, rubriek Geld & Recht, is een artikel verschenen over de vraag welke storm- en waterschade wordt vergoed door verzekeraars. Plus Magazine interviewde voor het artikel vastgoedspecialist Robert van Ewijk: een van de oprichters van Nederlandvve.nl en VvE-advocaat. Van Ewijk, die zich als vastgoedadvocaat dagelijks bezig houdt met geschillen in Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s), geeft in het artikel een toelichting hoe het zit met de verzekeringen van de VvE als er schade is. Dat werkt namelijk anders dan bij een eengezinswoning, waar alles onder de dekking van uw eigen verzekering valt. Nederlandvve.nl legt aan de hand van het interview uit hoe het zit.

Verplichte opstalverzekering voor VvE

Bij een eengezinswoning bent u zelf verzekerd tegen schade aan uw woning. De meeste woningbezitters hebben een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Bij appartementen werkt dat anders. Van Ewijk: “In een koopappartement moet de VvE verplicht een opstalverzekering hebben. Die dekt de schade aan de gemeenschappelijke zaken, zoals de vloeren, plafonds, de keuken en de badkamer. Die schade moet je melden bij het bestuur van de VvE; die zal dan een schademelding bij de verzekeraar doen.”

Inboedelschade valt niet onder opstalverzekering VvE

Niet alle schade is gedekt onder de verzekeringen van de VvE. Die dekken alleen schade aan- of door gemeenschappelijke zaken van het pand: de ruwe bouwdelen. Losse vloeren of meubels vallen daar niet onder: “Schade aan meubels of een losse laminaatvloer valt niet onder de opstalverzekering van de VvE, maar onder de eigen inboedelverzekering. Heb je geen inboedelverzekering? Dan kan die schade vaak ook bij de VvE geclaimd worden. In de wet staat namelijk dat als er schade ontstaat door een gebrek aan een opstal (zoals een lekkend dak), de bezitter van die opstal daarvoor aansprakelijk is. De gezamenlijke eigenaren gelden als bezitter. De VvE heeft verplicht een WA-verzekering om die schade te dekken.”

Wat als u zelf schade veroorzaakt bij de buren?

En dan tot slot de vraag wat er gebeurt als u als appartementseigenaar zelf schade veroorzaakt. Van Ewijk vertelt: “Als je zelf schade veroorzaakt, bijvoorbeeld als het bad overstroomt en voor lekkage zorgt bij de onderburen, valt de schade aan vloeren, muren en plafonds onder de opstalverzekering van de VvE. Het VvE-bestuur moet er namelijk voor zorgen dat er in de polis staat dat als een appartementseigenaar schade veroorzaakt, de verzekeraar die alsnog vergoedt. Schade aan meubels valt onder de inboedelverzekering van de onderburen. Zijn zij niet verzekerd, dan kunnen ze proberen om de veroorzaker aan te spreken. Die kan op zijn beurt een claim bij de eigen WA-verzekering indienen.”

Dit bericht is geplaatst op  donderdag 30 januari 2020.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Plus Magazine: “Bij een appartement werkt het net even anders”

  1. Berend Tooms schreef:

    Een kleine noot over door de appartementeigenaar zelf aangebrachte verbeteringen aan het appartement (keuken, badkamer, tegelwerk, vaste vloeren, etc. zou op z’n plaats zijn. Dat is waar Veel discussie over ontstaat is mijn ervaring.

  2. Dik schreef:

    onze vve opstal verzekering dekt ook inboedel in de gemeenschappelijke ruimten, wel iets beperkt. En deze dekt opstal in de privé ruimten. Of zou ik dat verkeerd zien?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.