VvE Bestuurder worden, wel of niet doen?
Zitting nemen in het bestuur van de VvE, moet ik dat nu wel of juist niet doen? Ik heb zelf lang met dat dilemma geworsteld. Ik had veel vragen, zoals: ben ik wel geschikt? kost het me niet teveel tijd? Waar moet ik verstand van hebben? Et cetera, et cetera. Na lang wikken en wegen ben ik toch in het bestuur van ons appartementencomplex gestapt. Inmiddels ben ik er van overtuigd dat als er een vacature in het bestuur vrijkomt je altijd voor deze functie moet gaan. Dit zal ik toelichten.
Door: Cora Vonk | Auteur van het boek: Handboek voor appartementbewoners
VvE-bestuur staat aan het roer
Als bestuurslid kun je sturing geven aan de activiteiten van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Doordat het bestuur de vergadering van de VvE organiseert en de agenda opstelt heb je als bestuurslid invloed op de onderwerpen die met de overige eigenaren worden besproken. Natuurlijk kunnen ook andere eigenaren agendapunten aandragen, maar in de praktijk is het merendeel van de bespreekpunten van het bestuur afkomstig.
Als bestuurder heb je invloed op inkomsten en uitgaven
Daarnaast is het bestuur onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting en de jaarrekening. Door deze bevoegdheid is het mogelijk de uitgaven en inkomsten van de VvE te beïnvloeden. Het (meerjaren)onderhoud en beheer van het gebouw maakt eveneens een belangrijk onderdeel van de bestuurstaak uit. Hierdoor kun je als bestuur de onderhoudswerkzaamheden voor de VvE gunstig inkopen en inplannen. Dit kan uiteindelijk direct in je eigen portemonnee schelen. Hiervoor zijn de belangrijkste taken van een VvE-bestuur genoemd. De wet en het VvE-reglement kennen echter nog een aantal specifieke taken aan het bestuur toe. Je kunt deze terugvinden in het Burgerlijk Wetboek en de verschillende modelreglementen van de VvE.
VvE besturen: je doet het ook voor jezelf
Bestuursleden besteden over het algemeen veel vrije tijd in het uitoefenen van hun functie. Vaak hoor ik de klacht dat bestuursleden zich niet gewaardeerd voelen. Dat is jammer, maar ik denk dat je een bestuursfunctie ook vooral voor jezelf doet. Jij bent tenslotte eigenaar en jij hebt belang bij een goede en gezonde VvE en een prettig woonklimaat. Als je dit voor ogen houdt kan je volgens mij niet genoeg tijd en energie in de functie steken. Daarnaast is het natuurlijk leuk om altijd op de hoogte te zijn van ontwikkelingen binnen je eigen VvE. Je bent direct betrokken, hoort veel ins en outs en kent vaak als eerste de nieuwe bewoners.
Kennis opdoen
Als bestuurslid heb je een grote verantwoordelijkheid. Het is daarom noodzakelijk om relevante wetgeving, statuten en reglementen van de VvE goed te kennen. Daarnaast is het verstandig om enige kennis van financiën en onderhoud te hebben. In een meerkoppig bestuur is het natuurlijk niet zo dat ieder bestuurslid op elk onderdeel even deskundig hoeft te zijn. Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar zodat je goed voorbereidt aan de functie kan beginnen.
Dus, VvE besturen: wel of niet doen?
Hoewel ik dus ooit met de nodige reserves in het bestuur van de VvE ben gestapt, kijk ik achteraf terug op een leerzame ervaring die ik niet had willen missen. Het antwoord op de vraag is dus: altijd doen!
Over de auteur
Cora Vonk is auteur van het boek Handboek voor appartementbewoners. Daarin beschrijft zij alles over het zorgeloos kopen en bewonen van een appartement en alles over de Vereniging van Eigenaars. Het handboek geeft inzicht in de VvE, het appartementsrecht, de taken van het bestuur en van de vergadering, de servicebijdrage, het stemrecht en veel meer. Daarnaast worden veel praktijkvoorbeelden gebruikt en geeft het boek veel praktische tips.
schrijver gaat voorbij aan het feit, dat je als bestuurder ook wel eens controversiële besluiten moet (laten) nemen. Hoewel dat niet zou mogen kan dat leiden tot persoonlijke spanningen tussen bewoners / buren.
Beste ls, is er of verzorgt u een training of cursus voor VvE bestuur?
Beste mensen bestuurders voeren alleen besluiten uit, die genomen zijn door de algemene vergadering.Dus hangen niet aan het bestuur maar aan de meerderheid van de vergadering, Niet mee eens kun je dit betwisten bij de rechter