VvE en buitengerechtelijke incassokosten
Sinds 1 juli 2012 zijn de buitengerechtelijke incassokosten die bij consumenten in rekening mogen worden gebracht genormeerd. Toen trad namelijk nieuwe wetgeving in werking en sindsdien geldt een vast tarief voor de incassokosten die in rekening mogen worden gebracht. In diverse rechterlijke uitspraken is vervolgens bepaald dat de nieuwe regels ook van toepassing zijn op Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s).
Incassokosten en VvE’s
Dat betekent dat als een VvE-lid de maandelijks verschuldigde servicekosten (voorschotbijdragen) niet voldoet, er 15% incassokosten in rekening mag worden gebracht, met een minimum van € 40,-. Dat bedrag mag dan nog vermeerderd worden met 21% btw, omdat de VvE die niet kan verrekenen (NB: sommige VvE’s kunnen wel BTW verrekenen, dan moeten de incassokosten exclusief btw in rekening worden gebracht). Als de vordering meer dan € 2.500,- bedraagt, geldt voor het meerdere een lager percentage. Zie dit artikel voor de hoogte van de incassokosten.
14-dagenbrief bij incassokosten
Voordat de VvE die incassokosten in rekening mag brengen is wel vereist dat er een zogenaamde 14-dagenbrief wordt verzonden. Er moet in die brief wettelijk gezien een termijn gegeven worden van veertien dagen na de aanmaning waarbinnen de debiteur (het VvE-lid) alsnog over kan gaan tot betaling. In die veertiendagenbrief moet ook aangezegd worden dat als betaling uitblijft, de buitengerechtelijke incassokosten in rekening zullen worden gebracht. Het Gerechtshof in Den Haag heeft in april 2015 verduidelijkt dat die het gaat om een termijn van 14 dagen na de aanmaning, en dat als in de aanmaning staat dat betaald moet worden binnen 14 dagen na de aanmaning niet voldoende is. Dat is precies één dag te kort, aldus het Gerechtshof. Overigens was het Gerechtshof van mening dat het de debiteur de incassokosten alsnog moest betalen, omdat hij niet in zijn belangen was geschaad door de iets te korte termijn: de consequentie van te laat betalen was namelijk voldoende duidelijk gemaakt.
Geachte redactie,
Fijn dat u aandacht schenkt aan incassokosten m.b.t. VvE’s, dank.
Kunt u aangeven hoe er wordt omgegaan met
verschuldigde rente zoals deze is opgenomen
in Modelreglementen (bijvoorbeeld artikel 6 van MR 1992).
Staat deze rente (en de hoogte hiervan) los van de WIK, gaat de WIK voor het MR (welke is dan leidend?) of mogen ze gecombineerd worden?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Mvg,
Erik
Ik ben ook wel benieuwd naar het antwoord
op de vraag van Erik ter Berg
Beste JHooijer en Erik,
Het is zowel rente als incassokosten.
Met vriendelijke groet,
Robert van Ewijk
Nederlandvve.nl
Beste Robert,
Ik mag dus zowel de rente volgens het MR én de incassokosten in rekening brengen ?
Met vriendeljke groeten,
Jeroen Hooijer
Die strenge regels voor VVE sluiten nergens over, met 40 euro kosten zit je snel op >20% van de bedrag. vraag is of een lid van vve een klant is. als iets van toepassing is betekend dat niet dat het automatisch toegepast moet worden. 14 dagen is niet van deze tijd, mensen zijn op vakanties vaak langer. bij vve ook de brieven worden vaak niet goed bezorgt door de post. ik krijg brieven van mijn buren regelmatig, ik neem aan dat ze mijn brieven ook krijgen. vooraal groot vve beheerders profiteren van dat soort regels maar niet wij.