Ontvangt jouw VvE nog heffingskorting op energiebelasting?

Veel Verenigingen van Eigenaars (VvE ‘s) ontvangen van hun energieleverancier een heffingskorting op de energiebelasting. Dat lijkt gunstig, maar is het niet. De heffingskorting voor locaties zonder verlijfsfuncties is namelijk al op 1 januari 2015 komen te vervallen. Onder die locaties vallen bijvoorbeeld de algemene ruimtes van een VvE, zoals de trappenhuizen en parkeergarages. Tijd dus om in actie te komen!

Door: Frank Daniëls (EKB Nederland) | Redactie: Nederlandvve.nl

Heffingskorting een meevaller? Nee: het tegendeel is waar!

De heffingskorting lijkt een mooie meevaller voor de VvE, maar is dat niet. Energieleveranciers kunnen namelijk tot vijf jaar na dato een correctie aanbrengen op de door de VvE ontvangen heffingskorting. Aangezien veel energieleveranciers het recht op de heffingskorting nog niet goed hebben verwerkt, heeft dat gevolgen voor veel VvE ‘s. Daar komt bij dat VvE’s die ten onrechte heffingskorting hebben gekregen, ook nog een boete kunnen krijgen. Dat wil je als VvE-bestuurder of VvE-beheerder toch niet?

Kom in actie en check de energietarieven

VvE’s (bestuurders en beheerders) zullen dus in actie moeten komen als hun VvE nog een heffingskorting ontvangen. Het is dan goed om ook meteen te controleren of het voorschotbedrag nog klopt met het verbruik en de energiekosten. De tarieven voor energiebelasting wijzigen namelijk elk jaar, zodat de energierekening ook snel hoger kan uitvallen. VvE’s doen er dus goed aan een naheffing te voorkomen.

Energiebelasting voor 2017 stijgt fors

Binnenkort worden de tarieven van de Energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie (ODE) voor 2017 bekend gemaakt. Zoals het er nu uitziet zal de ODE op gas en elektriciteit in elk geval fors (+ 30%) toenemen. De energiekosten gaan daardoor stijgen, als de VvE-beheerder geen adequate actie neemt. Bovendien wil minister Kamp de Opslag Duurzame Energie loskoppelen van duurzame energieproductie en in de toekomst gewoon opnemen in de energiebelasting. Het valt te betwijfelen of dit soort wetsvoorstellen het allemaal duidelijker en transparanter maken voor de energiegebruikers. Laat je als VvE dus goed voorlichten.

Wat is voor VvE’s relevant als het gaat om energiebelasting?

Het komt voor dat de regels van de energiebelasting foutief worden toegepast. Dat zal geen opzet zijn van de energieleverancier, maar fouten met energiebelasting (ook achteraf) flink nadelig uitpakken. Daarom is het van belang om periodiek:

  • de energiefacturen te controleren op in rekening gebrachte energiebelasting, en;
  • teveel betaalde energiebelasting terug te vorderen;
  • correcties door te voeren ten aanzien van de energiebelasting en opslag duurzame energie;
  • checken op de regeling duurzaam opgewekte energie door VvE en energiebelasting, en daarnaast om;
  • mogelijkheden tot het clusteren van energiebelasting te analyseren.

En natuurlijk moet de VvE checken of ze nog een heffingskorting op de energiebelasting krijgt en wat de verhoging van de energiebelasting voor haar betekent.

Schakel een energiemanagementbureau in

VvE’s en/of VvE-beheerders kunnen ook een energiemanagementbureau inschakelen om de (financiële) mogelijkheden en risico’s voor haar c.q. de door haar beheerde VvE’s in kaart te brengen. Bijkomend voordeel is dan dat er direct gekeken wordt naar andere mogelijkheden om energiekosten te besparen. Denk daarbij aan kosten voor levering en het netwerk.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 12 december 2016.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

1 reacties over “Ontvangt jouw VvE nog heffingskorting op energiebelasting?

  1. harry van dooren schreef:

    Beste Frank,

    Onze VVE zit in zo’n situatie. Nadat we ledlampen met sensors hebben geplaatst, nemen we jaarlijkse nog maar 350 kWh af, bij de huidige prijzen €26. De overige €350 is vastrecht en belasting. Als de heffingskorting wegvalt, lijkt een of twee zonnepanelen op het dak me een betere oplossing dan aan het net te blijven hangen. Andere opties?

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.