Eigenaar moet laminaatvloer verwijderen van VvE

De rechtbank Noord-Holland moest recent beslissen over een kwestie waarin een appartementseigenaar een harde vloer had aangebracht. In de vereniging van eigenaren (VvE) waar die eigenaar lid van was, gold namelijk een verbod op parket en plavuizen. De VvE had daarom verwijdering van de vloerbedekking gevorderd. Advocaat VvE-recht Robert van Ewijk bespreekt de beslissing van de rechter.

Door: Robert van Ewijk | voorheen werkzaam bij AMS Advocaten, nu als advocaat en partner werkzaam bij Lexys Advocaten

Verbod op harde vloeren in reglement

In het huishoudelijk reglement van de VvE in kwestie is bepaald:

“Het is verboden om parket of plavuizen aan te brengen. Bij het alsnog aanbrengen van plavuizen en/of parket kunnen (toekomstige) buren, die er last van hebben, eisen dat deze vloerbedekking alsnog verwijderd wordt.”

Een dergelijke verbodsbepaling komen we vaak tegen. In de diverse (recentere) modelreglementen is bepaald dat het niet is toegestaan om parket of stenen vloeren aan te leggen, tenzij er daardoor geen hinder kan ontstaan voor de andere eigenaren en gebruikers.

VvE vordert verwijdering laminaatvloer

De VvE heeft daarom gevorderd dat de betreffende eigenaar zou worden veroordeeld om de door hem aangebrachte laminaatvloer te verwijderen. De rechtbank oordeelt dat laminaat voor de toepassing van het huishoudelijk reglement, met parket kan worden gelijkgesteld. Vervolgens oordeelt de rechtbank dat in het reglement een absoluut verbod staat. Er hoeft – voordat verwijdering kan worden gevorderd – dus geen sprake te zijn van overlast.

Lexys VvE Advocaat

Sprake van geluidsoverlast door harde vloeren?

Van overlast was wel sprake. Dat blijkt uit de toelichting die de onderburen op de zitting hebben gegeven. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat het feit dat andere eigenaren ook parket of plavuizen hebben, niet afdoet aan het feit dat de appartementseigenaar in kwestie in strijd met het huishoudelijk reglement handelt.

Moet VvE-lid de laminaatvloer verwijderen?

De appartementseigenaar wordt daarom veroordeeld om de laminaatvloer in zijn appartement te verwijderen. De eigenaar krijgt daar van de rechtbank wel drie maanden de tijd voor. Er kan door de advocaat van het VvE-lid nog wel hoger beroep worden ingesteld, maar omdat het vonnis ‘uitvoerbaar bij voorraad is’, moet de vloer toch – hoger beroep, of niet – verwijderd worden.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 13 november 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Eigenaar moet laminaatvloer verwijderen van VvE

  1. louise schreef:

    Zie niet staan dat als een goede ondervloer wordt gelegd het dan terug geplaatst mag worden, zou toch mogelijk moeten zijn?

  2. Cees schreef:

    Als het modelreglement harde vloeren verbiedt én er geen huishoudelijk reglement is opgesteld die een harde vloer onder bepaalde voorwaarden wél accepteert is dit NIET mogelijk.

  3. Kees schreef:

    Als het Modelreglement een absoluut verbod stelt op harde vloeren (én er geen HR is dat onder voorwaarden een harde vloer wég mogelijk maakt) dan is je enige optie dus een zachte vloerbedekking. Of je moet er voor zorgen dat deze mogelijkheid via een aangepast of nieuw HR alsnog gecreëerd wordt zodat je daarna alsnog een harde vloer mag leggen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.