Zes alternatieven voor Airbnb bij verhuur appartement

Veel appartementseigenaren verdienen een centje bij door hun appartement te verhuren aan toeristen. Meestal gebeurt dat via websites als Airbnb. Sommigen doen dat zelfs zo succesvol, dat ze structureel honderden euro’s per maand toucheren, of zelfs hun eigen zonvakanties ermee kunnen betalen: volledig all-in. Het is wel opletten geblazen of short stay verhuur wel mag op grond van de reglementen van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Zo niet, dan kan dat tot vervelende geschillen, en zelfs rechtszaken leiden.

Appartement verhuren aan toeristen

Als commerciële verhuur van een appartement niet verboden is, of als de VvE er toestemming voor heeft gegeven, dan kun je op websites zoals Airbnb terecht om je appartement te huur aan te bieden. Het AD deed recent een onderzoek naar websites die bemiddelen bij de verhuur van appartementen. Daarbij is vooral gekeken naar alternatieven voor het grootste platform, het zojuist genoemde Airbnb.

Onderzoek AD: alternatieven voor Airbnb

In het onderzoek besteedt de krant aandacht aan zes tegenhangers van Airbnb. De grootste en bekendste daarvan is HomeAway, maar ook Wimdu (een kloon van Airbnb) komt aan de orde. Ook worden verhuurwebsites als Micazu (alleen Nederlandse huiseigenaren), TalkTalkBnB (betalen met taalles), Nightswapping en – een ietwat vreemde eend in de bijt – PaulCamper en Camptoo (voor camperliefhebbers en kampeerders). Het AD beschrijft die websites, en de voor- en nadelen die zij bieden.

In het artikel van het AD wordt per alternatief besproken wat de belangrijkste kenmerken zijn, waar het platform actief is en wat de voor en nadelen zijn. Ook worden her-en-der vergelijkingen gemaakt met Airbnb, wat nogsteeds veruit de bekendste en het grootste is van de aanbieders in de markt.

Discussie over short stay verhuur

Over de vraag of short stay verhuur van appartementen is toegestaan, zijn veel misverstanden. Allereerst geldt dat er twee los van elkaar bestaande regelkaders zijn: namelijk de gemeentelijke regels en de regels van de VvE. Als het op grond van één van die regels verboden is, dan is verhuur niet toegestaan. Daar komt bij dat het uitgangspunt is dat verhuur is toegestaan, en dat een verbod de uitzondering is. Verder is van belang dat iedere splitsingsakte anders is, en er echt van geval tot geval gekeken moet worden of short stay verhuur is toegestaan of niet. Via de links onder dit artikel kun je daarover meer informatie vinden.

Dit bericht is geplaatst op  maandag 16 april 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

3 reacties over “Zes alternatieven voor Airbnb bij verhuur appartement

  1. appartementsrechteigenaar schreef:

    Een aantal VvE’s hebben onder meer de VEILIGHEID van de (oudere) bewoners hoog in het vaandel staan. Met het “uitlenen” van de sleutels van de verschillende gemeenschappelijke deuren kan die veiligheid in gevaar worden gebracht

  2. C. de gruiter schreef:

    Raar dat een VVE info site alternatieven voor Air B&B geeft, terwijl het in alle splitsingsaktes waar de bestemming wonen op ieder appartement van toepassing is, gewoon verboden is om short stay te verhuren. Ik ben persoonlijk woedend over de regels in Amsterdam, die net doen of het wel is toegestaan. En zodanig VVE’s op kosten jaagt en opzadelt met rechtszaken tegen mensen die als vliegen op de hoofdstad af komen om zo in hun inkomsten te voorzien. 425 euro per nacht 365 dagen in de week. Van prettig samen wonen is op dat moment geen sprake meer. Laat staan van betrokken burgers in je stad. Het zijn de gewone eigenaren die hier de dupe van zijn, en de hele stad wordt op die manier onleefbaar. Want eigenaren die het om het geld doen lappen ook andere regels aan hun laars, ze zijn er zelf toch bijna nooit, en dus nauwelijks aanspreekbaar. Toeristen zijn hier gemiddeld een tot 3 nachten en dan weer gevlogen. Een groot probleem voor een VVE bestuur om hierop te handhaven. En toestaan binnen je VVE zonder de splitsingsakte aan te passen op dat punt is dus juridisch niet te verantwoorden. Distantieer U aub van deze valse deeleconomie VVE Nederland! Foutje? bedankt!

  3. Nederlandvve.nl schreef:

    Geachte heer, mevrouw,

    Dat is zeker niet raar. Want het uitgangspunt is gewoon dat verhuur (in gebruik geving) is toegestaan, ongeacht de vorm waarin dat gebeurt. Zie: https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/appartement-verhuren-mag-dat-wel/

    De uitzondering is een verbod. En zelfs als de bestemming ‘woning’ is, kan het zo zijn dat short stay verhuur zonder meer – of bepaalde vormen daarvan – zijn toegestaan, ongeacht of de vergadering daarvoor toestemming geeft.

    Dat er lastig op overlast te handhaven is mag zo zijn, maar dat rechtvaardigt nog niet een (algeheel) verbod. Dat verbod moet in de akte staan. Maar daarnaast geldt uiteraard dat het de VvE altijd vrij staat om regels te stellen om overlast te voorkomen, en om daarop te handhaven.

    Verder geldt dat er heel veel appartementseigenaren zijn die hun appartement (legaal) verhuren of willen verhuren, dus hun belang is gediend met het plaatsen van bovenstaand artikel. En ook zij zijn een doelgroep van Nederlandvve.nl.

    Met vriendelijke groet,

    Redactie Nederlandvve.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.