Vier initiatieven van VGM NL om kwaliteit VvE branche te vergroten

VGM NL, brancheorganisatie voor vastgoed- en VvE-managers in Nederland zet grote stappen om de kwaliteit in de VvE branche te bevorderen.

Met de VGM NL Gedragscode, de VGM NL VvE Algemene Voorwaarden & beheerovereenkomst, de Geschillencommissie VvE Management en VGM NL Klokkenluidersregeling & Meldpunt beoogt VGM NL om Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) en VvE-leden duidelijkheid en zekerheid te bieden. 

De initiatieven

1. Alle bij VGM NL aangesloten VvE managers hebben de VGM NL gedragscode ondertekend. Zij onderschrijven daarmee uitgangspunten op het gebied van integriteit, transparantie, vertrouwen, respect, moed en verantwoordelijkheid.

2. De VGM NL VvE Algemene Voorwaarden & beheerovereenkomst zijn, in samenwerking met Rijssenbeek advocaten en RST advocaten, gerealiseerd. Deze VGM NL VvE Algemene voorwaarden & beheerovereenkomst geven de VvE Manager en het VvE bestuur houvast om gezamenlijk tot een kwalitatief goede overeenkomst te komen. Klik hier voor de Algemene Voorwaarden en hier voor de beheerovereenkomst.

3. De Geschillencommissie Bedrijf en Beroep (SGB, Den Haag) richt, in opdracht van VGM NL een Geschillencommissie VvE Management in. De VvE besturen hebben nu de keuze een geschil aan de Geschillencommissie VvE Management voor te leggen óf naar de rechter te gaan. De leden van VGM NL, aangesloten bij de Geschillencommissie, bieden de VvE-besturen hiermee, vanaf 1 april as., een zeer waardevol kwaliteitsinstrument.
Zowel Vereniging Eigen Huis als VvE Belang steunen de Geschillencommissie door arbiters aan te dragen voor benoeming in de Geschillencommissie.

4. VGM NL kent een Klokkenluidersregeling & Meldpunt. De Klokkenluidersregeling stelt de vertegenwoordigers van haar leden in staat een (vermeende) misstand op een vroeg tijdstip te melden bij het Meldpunt.

Rapport Companen

VGM NL geeft met de hiervoor genoemde initiatieven, samen met de aangesloten VvE Managers, antwoord op een belangrijk deel van de uitdagingen die het Ministerie van BZK, via het rapport van Companen “Het functioneren van VvE’s”, (juni 2012) bij de sector heeft neergelegd.

Over VGM NL

Sinds de oprichting in januari 2009 hebben ruim 85 vastgoedmanagement-organisaties (met in totaal 2400 medewerkers) zich in VGM NL verenigd. Tot de leden van VGM NL behoren zowel grote (internationale) vastgoedmanagement-organisaties als middelgrote en kleine. Deze leden managen, in opdracht van eigenaren, zowel commercieel onroerend goed als woningen en VvE’s. Alle leden voldoen aan belangrijke criteria op het gebied van deskundigheid, ervaring en professionaliteit en hebben de gedragscode van VGM NL ondertekend.

Gerelateerd

– Jongste branchevereniging voor VvE-Beheerders in nieuw jasje (VvE-Nieuws, september 2013)
– TIP: Branche- en belangenorganisaties (VvE-Informatie)
– VvE Belang: “Betere VvE door aangepaste regelgeving (VvE-Nieuws, april 2013)

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 12 maart 2013.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Vier initiatieven van VGM NL om kwaliteit VvE branche te vergroten

  1. Marcel H.A. de Kock schreef:

    Mijn welgemeende complimenten voor deze duidelijke website en prima informatievoorziening.

    Een lovenswaardig initiatief van VGM NL om met (een deel van) de aanbevelingen uit het Rapport Companen aan de slag te gaan.
    Dat het VvE beheer in de praktijk niet altijd (optimaal) werkt weten de insiders wel.
    Als middel om het VvE beheer (met z’n allen) kwalitatief steeds verder optimaliseren juich ik dit soort initiatieven van harte toe.
    Dit lijkt mij dan ook een van de (belangrijke) manieren om het VvE beheer verder te professionaliseren.
    Laten we er met z’n allen ook aan werken dat ook het uitvoerend personeel op de werkvloer de juiste instructies, tijd en middelen krijgt om hun werk voor de VvE’s goed – en conform de geldende wet- en regelgeving – uit te (gaan) voeren.

    Werkse allemaal :-).

    Groet,

    Marcel H.A. de Kock

  2. We hebben een geschil binnen een Hoofd VVE. In de splitsingsakte staat dat geschillen worden voorgelegd aan een geschillencommissie. Beide partijen benoemen 1 lid. De 2 leden benoemen samen een derde lid. Dat is iets anders dan u werkwijze. Waar vind ik meer info over dit soort geschillencommissies? Bestaat er regelgeving over deze geschillencommissie. Bijvoorbeeld als de andere partij niets doet. Geen lid benoemd niet reageert enzovoorts. Het is een hoofd VVE met 2 leden dus door een aantal geschillen staken steeds de stemmen.

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.