5 verzekeringstips voor VvE’s
Als bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) wilt u uw pand goed verzekeren. Zo vangt uw VvE financiële klappen op bij schade of andere tegenvallers. Maar met de vele opties is het een uitdaging om de juiste keuzes te maken. Geen zorgen, deze 5 waardevolle verzekeringstips helpen u uw VvE te beschermen en voorkomen onderverzekering. Maar als eerste: welke verzekeringen heeft een VvE eigenlijk nodig?
Verzekeringen voor een VvE
Een VvE heeft met allerlei risico’s te maken, zoals schade door noodweer. Gelukkig zijn er verschillende VvE verzekeringen die ervoor zorgen dat uw VvE goed beschermd is. Dit zijn de belangrijkste.
- Opstalverzekering: deze verzekering dekt schade aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals het dak, de gevels en de fundering. Ook schade aan leidingen en kabels valt hieronder. Bij deze verzekering kunt u het eigenaarsbelang meeverzekeren.
- Aansprakelijkheidsverzekering: stel dat er schade wordt toegebracht aan derden, dan beschermt deze verzekering de VvE tegen financiële aansprakelijkheid.
- Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering is specifiek voor de bestuurders en beschermt hen tegen persoonlijke aansprakelijkheid bij eventuele fouten.
- Rechtsbijstandverzekering: juridische geschillen zijn vaak een dure grap. Met deze verzekering krijgt de VvE juridische bijstand.
- Inboedelverzekering: deze verzekering dekt de gemeenschappelijke bezittingen van de VvE, zoals het meubilair in gemeenschappelijke ruimtes en gezamenlijke spullen, zoals tuingereedschap.
5 verzekeringtips – bescherm uw VvE en voorkom onderverzekering
Wilt u uw VvE zo goed mogelijk beschermen? Neem dan deze 5 tips mee:
1. Regelmatige evaluatie van verzekeringen
Verzekeringen zijn geen eenmalige beslissingen; ze moeten regelmatig worden geëvalueerd en bijgewerkt. Het is even een klusje, maar wel belangrijk. Doe daarom een jaarlijkse verzekeringscheck met het bestuur.
2. Let op onderverzekering
De waarde van uw pand is belangrijk voor de dekking van de verzekering. De herbouwwaarde neemt vaak toe in de loop van de tijd en dat vraagt om een ander verzekerd bedrag.Laat die waarde dus goed bepalen. Het belangrijkste is dat de herbouwwaarde van uw pand goed op de verzekeringspolis staat. Is dat bedrag te laag? Dan bent u onderverzekerd. Onderverzekering kan een grote financiële last worden voor een VvE. Als er schade aan het gebouw is, wilt u natuurlijk dat de verzekering deze (zoveel mogelijk) vergoedt. Is het pand onderverzekerd, dan betaalt de verzekering niet alle herstelkosten.
3. Maak een MJOP
Een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) is van onschatbare waarde voor een VvE. Het plan helpt bij het plannen en budgetteren van toekomstig onderhoud. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, vermindert uw VvE de kans op schade.
4. Kies voor een compleet verzekeringspakket
Het bestuur van de VvE speelt een belangrijke rol bij het afsluiten van verzekeringen. Het is aan het bestuur om de juiste verzekeringen te selecteren, die passen bij de behoeften van de VvE. Een goede risicoanalyse is nodig om erachter te komen of de dekking van het gebouw voldoende is. Ook het financiële plaatje is van belang; vallen de gekozen verzekeringen binnen het VvE budget?
Het is fijn om zeker te weten dat u volledig bent verzekerd als u plotseling schade heeft die moet worden gerepareerd. Maar ook om uw aansprakelijkheid als bestuurder te verzekeren. Kies daarom voor verzekeringen waar alle grote risico’s onder vallen. Zo voorkomt u onaangename verrassingen bij schade.
5. Gratis oriëntatiegesprek
Het afsluiten van verzekeringen voor een VvE is best lastig. Overweeg daarom om u gratis te oriënteren met behulp van een professional. Een specialist met kennis en ervaring in VvE verzekeringen kan u helpen de juiste keuzes te maken.
Bent u benieuwd of uw VvE goed verzekerd is? Of wilt u meer weten over VvE verzekeringen? Neem dan contact op met de specialisten van Centraal Beheer, zij helpen u graag verder. U bereikt Centraal Beheer op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (055) 579 8115 of vve.beheer@centraalbeheer.nl
(Dit artikel is geschreven in samenwerking met Centraal Beheer)