SVVE-subsidie aanvragen: Hoe werkt dat eigenlijk?
VvE‘s die willen verduurzamen kunnen gebruikmaken van de SVVE-subsidie. Deze regeling is bedoeld voor isolatiemaatregelen, duurzame verwarming en infrastructuur voor laadpalen. Maar hoe werkt het aanvragen van SVVE-subsidie eigenlijk? Expert Stan Duinmeijer van Subsidie Expertise legt het stap voor stap voor u uit.
De SVVE-subsidie voor VvE’s in het kort
Er is subsidie beschikbaar voor de volgende verduurzamingsmaatregelen:
- Vervangen van glas voor HR++ of triple glas.
- Isolatie van de gevel, spouwmuur, vloer of dak.
- Het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler.
- Advies en onderzoek, zoals een energieadvies of brandveiligheidsonderzoek.
- Het aanleggen van een infrastructuur voor laadpalen op de parkeerplaats.
De subsidie dekt een deel van de kosten, afhankelijk van de gekozen maatregel. Over het algemeen wordt tussen de 10% en 20% van de kosten gesubsidieerd.
Hoe vraagt u SVVE-subsidie aan voor uw VvE?
Het is belangrijk om de subsidie aan te vragen voordat de werkzaamheden starten. Na de start van de werkzaamheden kunt u geen subsidie meer aanvragen. Hieronder leest u in vier stappen hoe het aanvraagproces werkt.
Stap 1: Offertes aanvragen
Vraag offertes op voor de geplande werkzaamheden. Het is belangrijk dat deze offertes de vereiste details bevatten, zoals de oppervlakte, de gebruikte materialen en een kostenraming. Controleer daarnaast of de werkzaamheden voldoen aan de voorwaarden voor de subsidie. Zo moet bijvoorbeeld bij spouwmuurisolatie minimaal 10 vierkante meter per VvE-woning worden geïsoleerd. De actuele voorwaarden en subsidiebedragen vindt u op RVO.nl/SVVE.
Stap 2: Informeer de leden
Aan de hand van de offertes kunt u een berekening maken van het subsidiebedrag. Informeer vervolgens de leden over de hoogte van het subsidiebedrag.
Stap 3: Subsidie aanvragen
De SVVE-subsidie vraagt u aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Om namens de VvE subsidie aan te vragen, is eHerkenning nodig. Dit is een digitale identificatie waarmee organisaties veilig online zaken kunnen regelen met de overheid. Heeft u nog geen eHerkenning? Dan moet u deze aanvragen. Hier zijn kosten aan verbonden.
Verzamel vervolgens de gegevens en documenten die u nodig heeft voor de aanvraag:
- Een getekende offerte, waarop duidelijk de uit te voeren werkzaamheden zijn vermeld. Zorg ervoor dat de uitvoerder belangrijke zaken, zoals de oppervlakte en een omschrijving van het materiaal of apparaat, op de offerte zet.
- Een verklaring staatssteunkaders, als er meer dan één huurwoning onderdeel is van de VvE. Deze verklaring moet door iedere verhuurder worden ondertekend. Een VvE met uitsluitend eigenaar-bewoners heeft geen staatssteunverklaringen nodig.
- De meldcode van het materiaal of apparaat. Deze code bevat informatie die voor de RVO noodzakelijk is voor de beoordeling van de aanvraag. Over het algemeen is de meldcode bij de uitvoerder bekend.
- Basisgegevens van de VvE, zoals pand-ID, KvK-nummer en gegevens van de contactpersoon.
Bovenstaande gegevens kunt u indienen in het online loket van de RVO, nadat u bent ingelogd met eHerkenning.
Stap 4: Besluit en uitbetaling
Als u de aanvraag heeft ingediend, ontvangt u binnen 13 weken het besluit van de RVO. Het kan zijn dat u aanvullende vragen krijgt als er bepaalde zaken onduidelijk zijn voor de behandelaar. Ontvangt u een positief subsidieadvies? Dan wordt het subsidiebedrag binnen 14 dagen overgemaakt.
Is de subsidie hoger dan €25.000? Dan ontvangt u eerst 70% van het subsidiebedrag. Voor de overige 30% moet u een vaststellingsverzoek indienen nadat de werkzaamheden zijn afgerond. Zorg ervoor dat u foto’s maakt tijdens de werkzaamheden en voeg deze samen met de factuur en een betaalbewijs toe in uw vaststellingsaanvraag. Het overige deel van de subsidie zal worden overgemaakt nadat uw vaststellingsverzoek is goedgekeurd.
Hier moet u als VvE rekening mee houden
- Vraagt u subsidie aan voor één maatregel, bijvoorbeeld alleen voor spouwmuurisolatie of HR++ glas? Houd er dan rekening mee dat u slechts 50% van de subsidie ontvangt.
- Laat de VvE binnen 24 maanden een tweede verduurzamingsmaatregel uitvoeren, dan ontvangt u de overige 50% bij goedkeuring van de subsidieaanvraag voor de tweede maatregel.
Hulp nodig bij uw subsidie aanvraag voor uw VvE?
Bij Subsidie Expertise helpen ze u graag door het subsidietraject heen. Ze nemen onder andere de aanvraag, communicatie met de subsidieverstrekker en het verzamelen van benodigde documenten voor onze rekening. Ze zoeken ook alle subsidiemogelijkheden – zowel landelijk als lokaal – voor u uit en verzorgen het hele aanvraagtraject. Vul onderstaand formulier in en ze nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.