Column: Het gaat goed met de economie en de woningmarkt

Recente berichten laten dit jaar voor ons land een economische groei zien van misschien wel twee procent. Dat is andere koek, dan eind 2013. Toen stond Sombermans nog aan het roer en schreeuwden allerlei huiskamergeleerden dat het nooit meer goed zou komen met ons land. En, al zeker niet met de koopwoningmarkt. Het kan verkeren in twee jaar. Natuurlijk zijn we er nog niet, maar alle economische indicatoren staan inmiddels op groen. Volgend jaar zullen we de ellendige afgelopen jaren vergeten zijn; zo snel gaat dat.

Door: Hans Broeren, Broeren.com

Het aantal verkochte woningen stijgt en ook de verkoopprijzen ervan. Opvallend is dat de vraagprijzen nog steeds dalen; dat betekent dat verkopers de nieuwe werkelijkheid (lagere prijzen dan voor 2007) accepteren. Daardoor zal er een prop van veel te lang te koopstaande woningen uit het aanbod van koopwoningen verdwijnen. Vraag en aanbod zullen elkaar meer naderen en dan stijgen in het gehele land de koopprijzen. Prijselasticiteit heet dat.

Daarbij ga ik er van uit dat onze regering geen gekkigheid uithaalt met haar plannen voor 2016 en verder. Dat zullen we op Prinsjesdag weten, als de Koning de Troonrede uitspreekt. Wetend dat hij en premier Rutte al druk aan deze rede aan het schrijven zijn, kan ik het niet nalaten ze nog wat punten in te fluisteren. Dus ik zeg tegen de (huidige) regering: blijf af van verdere maatregelen op het terrein van hypotheekleningen. Laat de woonlasten niet verder stijgen. Houd de btw voor onderhouds- en ander werk aan panden in het lage tarief van 6 procent. De overdrachtsbelasting blijft 2 procent en laat grotere schenkingen toe als (groot) ouders hun (klein) kinderen willen helpen bij het kopen van een woning of hun hypotheeklening willen aflossen. Allemaal redelijk passieve maatregelen, die ook geen inspanning kosten. Ja, natuurlijk de vermogensrendementsheffing bij de Inkomstenbelasting, die is bij een rente van nul procent volstrekt onrealistisch, kom daarvoor eens uit uw regeringszetel!

Er is een nieuw plan, waarop minister Blok van Wonen zit te broeden, waarnaar ik reikhalzend uitkijk. Hij denkt erover een soort waarborgfonds op te richten voor VvE ’s. Bij sommige VvE’s zijn bijvoorbeeld grote renovaties nodig, zoals het vernieuwen en/of dichtmaken van puien, galerijen en balkons. Deze werkzaamheden zijn goed tegen geluidsoverlast, verminderen het energieverbruik en verhogen het woongenot. Echter, niet ieder lid van een VvE kan de kosten hiervoor direct ophoesten, en een hypotheeklening voor deze betaling is vaak niet mogelijk. Omdat het de gemeenschappelijke gedeelten van de VvE betreft zouden u en ik verwachten: laat de VvE naar de bank gaan en een lening vragen. Dat kan in ons land niet met onze VvE’s. dat is de reden dat ik erg gelukkig zal zijn met een oplossing die minister Blok, naar ik hoop, snel presenteert.

Nu het vergaderseizoen van de VvE’s zo goed als voorbij is, denken velen al aan hun zomervakantie. Dat zou ik nog even uitstellen, want er is nog werk aan de winkel, dat dit najaar klaar moet zijn en wellicht op de agenda van de jaarvergadering voorjaar 2016 terug moet komen. Vraag nu de offertes en eventuele subsidies aan, kijk of aannemers dit najaar beschikbaar zijn om werk uit te voeren dat voor aanstaande winter klaar moet zijn. Geef wijzigingen tijdig aan de verzekeringsmaatschappijen door, zo dat u, met vakantie zijnde, niet onrustig wordt als u op uw tablet leest van een calamiteit in ons land.

Dit bericht is geplaatst op  vrijdag 21 augustus 2015.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.