Mag de VvE roken verbieden?

Mag de Vereniging van Eigenaren (VvE) het roken van een sigaret of sigaar verbieden, ook als dat op een privé balkon of in de eigen tuin gebeurt? Als het aan anti-rook lobbyisten ligt, zou dat wel moeten kunnen. Maar heeft de VvE wel iets te zeggen over roken binnen de omgrenzingen van een privé gedeelte? Wanneer wel en wanneer niet? En wat kun je als bewoner beginnen tegen rook- en stankoverlast? Nederlandvve.nl legt uit hoe het zit.

Beheer van de gemeenschap en beperkte leefregels

Het statutaire doel van de VvE is om de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken te beheren. De bevoegdheden van de VvE zijn beperkt tot dat doel. De spelregels voor de uitoefening van die bevoegdheden staan in de splitsingsakte en het daarop toepasselijke modelreglement. Daarnaast kan de VvE (althans: de vergadering van eigenaren, ook wel ALV genoemd) besluiten om een huishoudelijk reglement vast te stellen. Maar ook daarin mag géén rookverbod voor het privé gedeelte opgenomen worden. Als dat toch gebeurt, treedt de VvE buiten haar bevoegdheden en beperkt zij de bewoners van de appartementen teveel in hun rechten.

Ook barbecuen en kruidig koken mag VvE niet verbieden

Hetzelfde geldt voor een verbod door de VvE op barbecuen op het balkon of in de tuin of een verbod om kruidig te koken met geuroverlast in de andere appartementen tot gevolg. Ook met dat soort verboden gaat de VvE buiten haar boekje: het stellen van dat soort regels valt niet onder haar taken en bevoegdheden. Enige nuancering is wel op zijn plaats: als barbecuen op een balkon – door de plaatselijke omstandigheden – brandgevaar zou opleveren voor de gemeenschappelijke zaken, dan is het weer wel verdedigbaar dat de VvE dit in een huishoudelijk reglement verbiedt.

Rook- of stankoverlast? Bewandel de civielrechtelijke weg

Maar wat kan een VvE-lid dan wel doen als hij last heeft van rook of stank uit een ander appartement? Eigenlijk hetzelfde als iedereen die last heeft van zijn buren. Of hij nu een huurder is of een koper, en of hij nu bewoner is van een appartement of een achteraf gelegen boerderij. In de wet (artikel 5:37 BW) staat namelijk:

“De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van Boek 6 onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun.”

Rechter kan onrechtmatige overlast verbieden

Met andere woorden: als je last hebt van het rookgedrag van de buurman, of op een andere wijze overlast ondervindt (bijvoorbeeld stankoverlast of geluidsoverlast), dan kan die overlast onder omstandigheden onrechtmatig zijn. Van belang is dan onder meer hoe vaak de overlast plaatsvindt en hoe ernstig de overlast is. Er kan dan bij de rechter een vordering ingesteld worden om de buurman te verbieden nog meer overlast te veroorzaken. Voor de rechter is dan ook de situatie ter plaatse van belang. Zo zal een bewoner van een appartement meer geluid, luchtjes en rook moeten dulden van zijn buurman dan de bewoner van een vrijstaande villa. De rechter zal dat meenemen bij het beantwoorden van de vraag of de overlast onrechtmatig is, en of het gewraakte gedrag moet worden verboden.

Verbod op huisdieren mag dan weer wel

Maar, een verbod op huisdieren mag dan weer wel ingesteld worden in een huishoudelijk reglement. Mits noodzakelijk en proportioneel. Dat volgt uit het volgende artikel, waarin een hondenverbod in het huishoudelijk reglement wordt besproken.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 12 september 2017.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

12 reacties over “Mag de VvE roken verbieden?

  1. Leonie schreef:

    Helder verhaal. Doch wat als dit verbod op BBQ -en is opgenomen in de splitsingsakte. Dan druist dit toch ook in tegen de bevoegdheden, mijns inziens. Het is dan ook een inperking van je vrijheid in je privé-gedeelte. Wel altijd in je achterhoofd houden dat je geen onrechtmatige hinder mag veroorzaken. Doch een keer BBQ-en valt daar niet onder. Wel als je dit élke dag doet.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Geachte heer, mevrouw,

      Dank voor uw vraag. De redactie van Nederlandvve.nl neemt echter geen vragen in behandeling op deze website. Als u abonnee bent van Nederlandvve.nl, kunt u uw vraag via de VvE vraagbaak stellen. Om een abonnement af te sluiten, klikt u hier. U kunt uw vraag ook stellen op het forum van VvE-Forum.nl, waar u snel een inhoudelijk antwoord krijgt op uw vraag en/of over uw vraagstuk kunt discussiëren. Klik hier om naar het VvE forum te gaan.

      Met vriendelijke groet,

      Webredactie Nederlandvve.nl

  2. Leonie schreef:

    Ik heb al een opmerking gemaakt over het opnemen van het verbod op BBQ-en in de splitsingsakte. Maar sterker nog:
    Wat als het balkon onder de algemene delen valt? Graag zou ik deze beide vragen beantwoorden zien in relatie tot bovenstaand artikel.

  3. Bob schreef:

    Hi Leonie,

    Mijns inziens kun je, onder verwijzing naar dit artikel, beter een topic hierover starten op het forum.
    Denk niet dat je hier het gevraagde antwoord gaat krijgen.

    http://www.vve-forum.nl

    MVG, Bob.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Beste Leonie, beste Bob,

      Dat klopt, de redactie van Nederlandvve.nl neemt op deze website geen vragen in behandeling. Op het VvE-Forum.nl kun je wel terecht om vragen te stellen.

      Met vriendelijke groet,

      Webredactie Nederlandvve.nl

  4. Leonie schreef:

    Wat heb je dan aan het plaatsen van reacties. Die zijn over het algemeen gebaseerd op vragen. Aan fora heb ik niets. Ben aardig ingeburgerd in het appartementsrecht. Daar krijg ik velerlei reacties waar ik meestal niets mee kan. Gemiste kans. U plaatst een artikel maar vragen hierover worden niet gewaardeerd, toch bijzonder. Deze houding nodigd ook niet uit om “dan maar” lid te worden.

    1. Nederlandvve.nl schreef:

      Beste Leonie,
      Dank voor je reactie. Reageren (een mening geven, informatie delen, etc.) op een artikel is niet verplicht, uiteraard. U moet dat niet, het staat u vrij. Maar als u vragen hebt, dan heeft u meer kans op een inhoudelijke reactie als u die plaatst op VvE-Forum.nl: forumleden krijgen daarover een melding, en de discussies daar zijn levendig. Als u een vraag ‘privé’ wilt stellen aan de redactie dan kan dat ook, maar die mogelijkheid is exclusief voor abonnees.
      Met vriendelijke groet,
      Redactie Nederlandvve.nl

  5. Katie schreef:

    Heel jammer dat er geen verbod is wat betreft roken op het balkon.
    Ik heb een buurman dia minstens 1x per uur zit te roken, waardoor ik de deur van mijn slaapkamen niet kan openen. Als ik het doe, stinkt mijn hele appartement naar zijn cigarrette.
    Tevens begint hij om 06:15uur s ochtends met roken en stopt rond 00:00uur.
    De afgelopen dagen is het heel warm geweest en ik moet maar ergens anders gaan slapen…
    Ik heb hem al 3x vriendelijk aangesproken en opgemerkt dat ik er last van heb, tevens heb ik contact opgenomen met de wijkbeheerder echter hebben beide acties niet geholpen.
    Ik rook niet en word in mijn eigen woning beperkt door het gedrag van iemand anders.

  6. G. Junte schreef:

    Bewoners hebben last van stank die waarschijnlijk tussen de spauwmuren vandaan komt. Moet de vve hier wat aan doen of moeten de bewoners dit zelf oplossen?

  7. Getergde buren schreef:

    Beste Katie, wij leven met je mee maar het kan nog erger: onze benedenburen hebben na 2 jaar binnen roken en alles opnieuw te moeten verven en witten, besloten om alleen nog maar buiten op hun balkon te roken dat schuin onder ons balkon ligt. Onze benedenburen zijn beiden kettingrokers en houden het niet langer dan een kwartier vol om niet te roken!! We hebben dus bijna constant die stank van hun zelfgedraaide sigaretten op ons balkon en een deur openzetten om te luchten is dan ook onmogelijk voor ons want dan stinkt het hele appartement. We hebben hun diverse malen beleefd aangesproken en op een gegeven moment dachten we een compromis te hebben gevonden namelijk een rood plastic bolletje laten zakken als wij even rookvrij wilden genieten van ons bord eten of een kop koffie maar dit werkte hun zodanig op de zenuwen dat ze er niet meer aan mee wilde werken. Vervolgens hun op een vriendelijke manier per brief voorgesteld met een andere oplossing te komen maar sindsdien zijn ze zwaar gepikeerd en wij zijn de boosdoeners. Ze roken dus nog steeds constant op hun balkon zodat wij totaal niet meer kunnen genieten van ons heerlijke balkon. Zeer jammer dat mensen blijkbaar niet in staat zijn om eerlijk naar hun veroorzaakte overlast te kijken en te komen met een acceptabel voorstel zodat de overlast verminderd. Ik wil niemand verbieden om te roken ook al is het oerstom om jezelf constant zo te vergiftigen maar dat wil toch niet zeggen dat een ander mens constant in de stank moet zitten.

  8. Elisabeth schreef:

    Mijn medeleven! Vind het schrijnend!! dit.
    Zelf woon ik sind 1.5 jaar ook in een appartement en er wordt niets gedaan aan die smerige overlast! Dan wordt gezegt door de bouvereniging het is Geen overlast! Het is een last. Pardon!.. het is wel degelijk overlast!! Verdorie ik wordt ieder half uur of kwartier vergiftig!! ( aangezien ik zelf gestopt ben met roken va 2004) ik kan niet mijn deur of ramen open zetten,of vergif komt naar binnen, dus ben ik verplicht om mee te roken ? (Onder buurvrouw ketting rookster, ieder kwartier) is gepiekeerd, nou ja zeg? En dan begrijp ik de gezondheidzorg niet. Zelfs de terrassen worden ingedeeld al op veel plekken verboden . Rokers mogen roken. Okè doe dat lekker binnen dan, dat een ander er geen overlast v heeft . Nietemin ! Als de deur al openstaatv een kettingrookster,val je flauw vd stank. 2020 moet dit niet meer kunnen rokers appartementen / niet rokers appartementen zou wel een goede optie zijn .

  9. Margriet Rijkers schreef:

    Als VvE hebben we een gezamenlijke patio op de 1ste verdieping waar de voordeuren van 4 appartementen in een vierkant op uit komen. De grootte is plm. 25m2
    Alle 4 de appartementen hebben een eigen balkon maar niet altijd zon. Als een eigenaar of visite naar een/zijn/haar appartement wil kan dat alleen via de patio.

    Er staat een tafel en 4 stoelen van een eigenaar voor zijn keukenraam en veel bloemen her en der, dat is voor mij aanvaardbaar. Het buitenzitten door de eigenaren vind ik ook geen probleem. Maar

    Een eigenaar ligt daar op een zonnebed te zonnen vrij schaars gekleed. Tegenover mijn visite, die via de patio naar mijn entree gaat maak ik excuses voor dat gedrag. Ik voel me steeds opgelaten als ik er langs moet en vind het ook niet fatsoenlijk.
    Met haar erover gepraat maar zij vindt dat het moet kunnen.
    Is het in oveeenstemming met de redelijkheid en billijkheid om ligstoelen op een gezamenlijke patio te verbieden.

    Gaag reacties

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.