hondenverbod VvE

Hondenverbod in huishoudelijk reglement VvE toegestaan?

27-08-2018 Leestijd: 3 minuten Deel dit artikel

Een regelmatig terugkerende vraag op het VvE-forum en de vraagbaak is of een vereniging van eigenaren (VvE) het houden van huisdieren kan verbieden. In een recente zaak moest de kantonrechter in Tilburg een soortgelijke vraag beantwoorden, namelijk of een hondenverbod in het huishoudelijk reglement van de VvE was toegestaan of niet. Nederlandvve.nl bespreekt de uitspraak.

UPDATE: de uitspraak die in onderstaand artikel wordt behandeld is inmiddels achterhaald door een uitspraak van het gerechtshof. In onder deze link (klik hier) lees je een beschouwing van alle rechtspraak over een huisdierenverbod in het huishoudelijk reglement van een VvE. Conclusie is dat een hondenverbod in principe niet is toegestaan, tenzij de splitsingsakte daar expliciet de mogelijkheid toe biedt.

VvE verbiedt honden in het gebouw

De VvE in kwestie heeft te kampen met veel overlast van honden. In een eind 2017 gehouden ledenvergadering, wordt daarom besloten tot het aanpassen van het huishoudelijk reglement. Het gevolg van die aanpassing is dat het houden van honden in het complex geheel verboden wordt. Niet alleen mogen er geen honden in het complex wonen, ook honden van bezoekers zijn niet meer toegestaan. Eén eigenaar kan zich niet met dat besluit verenigen, en vraagt de kantonrechter daarom om het te vernietigen.

Belang van de VvE bij hondenverbod: beschermen woon- en leefklimaat

De rechter geeft aan dat het besluit vernietigd kan worden als de vergadering niet in redelijkheid tot het besluit heeft kunnen komen. Hij moet daarom de bij het besluit betrokken belangen afwegen. De VvE heeft als belang het woon- en leefklimaat van de leden te beschermen. Daarbij geldt dat het merendeel van de leden geen prijs stelt op de aanwezigheid van honden in verband met de door honden veroorzaakte hinder. Die hinder bestaat uit stank- en geluidsoverlast en mogelijke bevuiling. De kantonrechter vond het daarbij van belang dat er maar één ingang was voor het complex die leidt naar alle (meer dan 50) appartementen.

Rechter: hondenverbod in huishoudelijk reglement toegestaan

De rechter vindt dat de belangen van de VvE zwaarder wegen dan die van de verzoeker. Zijn belang bestaat er – kort gezegd – in dat zijn vriendin met haar hond nog op bezoek kan blijven komen. Het hondenverbod staat haar bezoek echter niet in de weg, aldus de rechter. Alleen mag ze dan haar hond niet meenemen. Daar komt bij dat het zoeken naar oplossingen voor de opvang van een hond inherent is aan het zijn van hondenbezitter. De rechter komt daarom tot de conclusie dat het hondenverbod in het huishoudelijk reglement van de VvE is toegestaan en wijst het verzoek af. Het besluit waarbij het hondenverbod is ingesteld, blijft dus in stand.

Reacties

9 reacties
Bekijk de reacties