Wat veroorzaakt vochtproblemen in de VvE?

Vochtproblemen in een appartementencomplex kunnen tot hoge onderhoudskosten leiden. Voor een VvE (Vereniging van Eigenaars) levert dat problemen op, want vochtproblemen zorgen voor schade aan de constructie. Ook kunnen er gezondheidsproblemen optreden bij de bewoners. Voor VvE’s is het daarom belangrijk om vochtproblemen aan te pakken. En dat kan alleen door de oorzaak te onderzoeken. Nederlandvve.nl bespreekt in dit artikel met welke vochtproblemen een VvE te maken kan krijgen, en hoe die moeten worden aangepakt.

Welke oorzaken kunnen er zijn voor vochtproblemen?

Vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal gaat het om optrekkend vocht, maar ook vochtproblemen door koudebruggen en condensatie komt veel voor. Daarnaast zijn lekkages een grote schadeveroorzaker in appartementencomplexen. Denk aan lekkende daken, maar ook aan kelders, liftputten en parkeergarages.

Wat is optrekkend vocht?

In oude gebouwen komt optrekkend vocht vaak voor. Via de funderingen en de muren trekt het vocht de appartementen binnen. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt doordat de fundering of de muur rechtstreeks in verbinding staat met de grondwaterstand. Het metselwerk werkt dan als een spons, en zuigt het vocht omhoog, het appartement binnen. Daardoor zijn de wanden in de woning nat. Daardoor ontstaat niet alleen schade, maar ook een ongezonde situatie.

Wat zijn koudebruggen?

Als warme lucht op een koud oppervlak terecht komt, laat het vocht achter. Dat gebeurt niet alleen in je keuken als je een koud glas cola inschenkt en er condens op de buitenkant komt. Ook in het groot komt het voor, namelijk op plekken waar er direct contact is tussen de warme binnenkant van het appartement en de koude buitenkant. Die plaatsen worden ‘koudebruggen’ genoemd. Er is dan een brug van het warme interieur, naar het koude exterieur. Dat kan zijn bij sommige betonnen draagconstructies, niet goed aangelegde daken, of bepaalde type kozijnen. Het gevolg zijn vochtige of zelfs natte wanden of plafonds.

Hoe zit het met condens?

Bij koken, douchen en andere activiteiten in je appartement kan condens ontstaan. Er ontstaat stoom en dat slaat neer op oppervlakken zoals de ramen, kozijnen of muren. Condensatie is op zichzelf geen probleem, maar er moet wel goed geventileerd worden. Als je dat niet doet, dan blijft het vocht staan en kan het (gezondheids)schade opleveren.

Vochtproblemen door lekkages

Heel veel vochtproblemen worden veroorzaakt door lekkages. Soms is de oorzaak makkelijk waarneembaar, maar vaak is het nog een flinke klus om te achterhalen waar het water precies vandaan komt. Meestal wordt de lekkage veroorzaakt door een constructiefout, veroudering van bouwdelen (denk aan rottende kozijnen of scheurende dakbedekking) en achterstallig onderhoud. Ook kunnen lekkages veroorzaakt worden door ontbrekend of slecht voegwerk, lekkende aan- of afvoer leidingen of andere gebreken aan daken, wanden of vloeren. Een andere – gelukkig minder vaak voorkomende – oorzaak van lekkages in VvE’s zijn hennepplantages waar wat mis gaat. Daarover gaat dit artikel.

Stappenplan: zo pak je vochtproblemen aan!

Om vochtproblemen in de VvE goed aan te kunnen pakken, moet eerst onderzoek gedaan worden naar de oorzaak. Speciaal voor abonnees van Nederlandvve.nl is daarom een stappenplan ontwikkeld voor het aanpakken van vochtproblemen. VvE-abonnees treffen dat stappenplan onder deze link. Daarmee kan de VvE de vochtproblemen gericht aanpakken.

Dit bericht is geplaatst op  dinsdag 27 februari 2018.

Reacties


Discussiëren over dit onderwerp? Ga naar het VvE-Forum op VvE-Forum.nl

2 reacties over “Wat veroorzaakt vochtproblemen in de VvE?

  1. Bob Bijleveld schreef:

    Wij zijn voornemens een appartement te kopen in een complex dat in het water staat. Het complex is 10 jaar oud. Hoe slecht is het voor de muren dat zo’n gebouw in het water staat?

  2. Dakbedekking schreef:

    Duidelijk artikel! Het klopt inderdaad dat de problemen vaak ontstaan door achterstallig onderhoud van de daken. Men zou eerder een dakdekker moeten inschakelen. Groetjes Joost

Reageren op dit artikel kan hieronder.
Wilt u discussiëren of heeft u een vraag? Surf dan naar VvE-Forum.nl

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.