Reageer op: Een lift leasen

#10306
Bob
Deelnemer

    Ach ja, wat is gelijk hebben/geven?
    In de ideale situatie reserveren alle VvE’s ruimhartig en sparen voor een goed gevuld reservefonds. Als de VvE’s voldoende reserveren hoeft er niet te worden geleend.
    Helaas zien we door de bank genomen dat er onvoldoende of zelfs geheel niet wordt gespaard. Wat te doen als uitgaven noodzakelijk blijken, en er onvoldoende geld in kas is? Op dat moment heeft men niet zoveel aan principes, er moet gewoon iets worden geregeld. Wanneer ik iemand (dan) hoor over “principes” moet in altijd denken aan een kreupele die staat te zwaaien met zijn stokken. 😉
    Los daarvan, wat is eigenlijk een voldoende gevuld reservefonds?
    Hoeveel VvE’s, die wel sparen (los van de niet- of onvoldoende sparende VvE’s), hebben in het verleden en op tijd gereserveerd voor funderingsproblematiek die nu toch wat breder en grootschaliger blijkt voor te (gaan) komen in Nederland?
    Hoeveel VvE’s hebben voldoende gespaard om het door de overheid afgedwongen verwijderen van asbest te bekostigen?
    Hoeveel VvE’s hebben voldoende gereserveerd om onvoorziene zaken af te dekken, als bijvoorbeeld aardbevingen/overstromingen?
    Hoeveel VvE’s hebben afdoende gereserveerd om het overheidsbeleid voor vergroening en verduurzaming te bekostigen? Zijn alle VvE’hard aan het sparen gegaan? Of zit iedereen te wachten op riante subsidieregelingen (die er waarschijnlijk niet gaan komen, of karig zullen blijken)?
    Als er onvoldoende in kas is zijn er meerdere opties, die men natuurlijk wel goed moet overwegen en afwegen. Naast koop bestaan er gelukkig meerdere opties, zoals lenen, lease, of andere vormen die MUDO (meer uitgeven dan ontvangen) mogelijk maken. Idealiter heeft men de centen, maar de vraag is en blijft wat te doen als er niets of onvoldoende is. Dan helpt prediken niet meer.
    Men moet zich overigens ook realiseren dat lenen (in welke vorm dan ook) vast onderdeel is van onze economie (ons systeem). Iedereen, ook de overheid, doet daar aan mee.
    Wie heef er als eigenaar van een woning/appartement geen hypotheek (of heeft die in het verleden niet gehad, al dan niet via voorouders)? En de fabel dat vastgoed waardevast is (kwestie van termijnen) kennen we, er heeft in Nederland nog nooit een huis hypothecair gezien onder water gestaan.
    Principes zijn mooi en ik geef ook liever geld uit dat ik heb, en verkeer liever in de positie dat ik kan en ook kon sparen. Heerlijk om principieel te kunnen zijn als je voldoende inkomen en welvaart kent. Zo men niet in die gelukzalige positie verkeert zal men keuzes moeten maken, bijvoorbeeld tussen lenen, huurkoop, leasen, diefstal, enz. enz. 😉
    Los van bovenstaande zou mijn keuze zijn om bij onderbouwing van meningen en stellingen realistische modellen (termijnen, bedragen, levensduur enz.) te gebruiken. Dat zou mijns inziens (kunnen) bijdragen aan de feitelijke juistheid en waarde van de “discussies”. 😉 Forumbezoekers en hulpzoekers hebben niet heel erg veel aan verzonnen argumenten die (te) ver af staan van de werkelijkheid.