Aansprakelijkheidskwestie Bestuurslid

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #11485
    Anoniem
    Deelnemer

      Een bestuurslid van onze kleine VVE overweegt te stoppen vanwege een mogelijk onaanvaardbaar aansprakelijkheidsrisico.  Toelichting:  onlangs werd installatie van een nieuwe CVketel van een onzer bewoners geweigerd, omdat door betr. Installateur  een verklaring eiste dat het rookgaskanaal voor 15 jaar gegarandeerd wordt. Dit leidde tot een inspectie waarbij corrosie werd vastgesteld, zodanig dat renovatie vh kanaal op korte termijn noodzakelijk is.   De weigering vd install.cvketel was dus voor het bestuur de “eye opener” dat er aktie nodig was.  Waar het hier nu om gaat is de vraag wat de aansprakelijkheid vh bestuur zou zijn geweest als er, als gevolg van de matige staat vh kanaal, iets zeer ernstig zou zijn gebeurt/ nog staat te gebeuren.  Het is bijv. Zeker niet volledig uit te sluiten dat in deze situatie koolmonoxide of andere zeer kwalijke stoffen vrij zou kunnen komen in aangesloten woningen.

      De vraag is dan: zou het bestuur voor de gevolgen daarvan, in welke vorm dan ook, aansprakelijk kunnen worden gesteld.  Als dat zo is, dan is dit natuurlijk een enorme last, want de gevolgen zijn niet te overzien (tot overlijden van bewoner toe).  Tweede daaraan gekoppelde vraag:   We hebben een bestuursaanspr.verz. , zou deze enig verschil kunnen maken in deze situatie?

      Dit lijkt wellicht een utopische situatie, maar voor het betreffende bestuurslid, alleen de gedachte dat hij hier (mede) aansprakelijk voor zou kunnen zijn, al voldoende aanleiding om te overwegen om dit vrijwilligerswerk niet meer te doen.

      Ik hoop hier wat meer duidelijkheid te krijgen of de zorg van het bestuurslid hierbij gegrond of wellicht zelfs totaal niet relevant is.

      Dank voor uw reacties

       

       

      #11486
      Rob
      Deelnemer

        Ik ben van mening dat het in beginsel de VvE is die hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden en niet het bestuur.
        Dat zou misschien anders zijn als bijvoorbeeld in een vergadering de problematiek al ter sprake is gebracht en besloten zou zijn de kanalen te vernieuwen en de bestuurder dat besluit niet uitgevoerd zou hebben.
        In jouw verhaal lees ik dat aan de hand van de opmerkingen van een installateur de bestuurder een inspectie heeft laten uitvoeren en m.i. dus voortvarend te werk gaat.
        Het is daarna aan de VvE om op basis van de uitkomsten van die inspectie aktie te gaan ondernemen.
        Ik denk dat alleen een bestuurder die bewust fout en verkeerd handelt in de problemen zal komen.
         

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.