Afspraken zonnepanelen opnemen in HR?
- Dit onderwerp bevat 11 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op september 8, 202212:11 pm door .
-
AuteurBerichten
-
17 maart 2019 om 12:06 #9662
Moeten afspraken die tijdens een VvE-vergadering zijn gemaakt m.b.t. het plaatsen van zonnepanelen door individuele eigenaren worden vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement? Denk daarbij aan afspraken over de verdeling van het dakoppervlak, de te gebruiken systemen, onderhoudskosten, aansprakelijkheid, etc.
17 maart 2019 om 15:33 #9668Als ik je goed begrijp dan is er sprake van het plaatsen van zonnepanelen door individuele eigenaars die vervolgens gebruik daarvoor gaan maken van het dak, wat tot de gezamenlijke eigenaars toebehoord. En waarmee de vergadering akkoord is gegaan.
Heb ik het bij het rechte eind…..dan lijkt het me verstandiger om de afspraken vast te leggen in een gebruikersovereenkomst.
leestip:Aandachtspunten bij op en aanbouw 1 en Aandachtspunten bij op en aanbouw 217 maart 2019 om 15:48 #9669Klopt. In goed overleg is in de vergadering van de VvE besloten dat het individuele eigenaren is toegestaan zonnepanelen te laten installeren op het gezamenlijke dak, mits zij zich aan bepaalde afspraken houden. Die afspraken moeten worden vastgelegd, zodat het voor alle eigenaren duidelijk is wat de ‘spelregels’ m.b.t. zonnepanelen zijn. Ook voor (toekomstige) eigenaren die op een later moment zonnepanelen willen laten plaatsen. Mogelijk zijn de notulen van de betreffende vergadering al voldoende. Zelf dacht ik aan het opnemen van de afspraken in het Huishoudelijk Reglement. Aan het vastleggen in een Gebruikersovereenkomst (zoals jij schrijft), had ik nog niet gedacht. Moet zo’n Gebruikersovereenkomst dan door alle leden worden ondertekend? Ook als zij geen panelen willen plaatsen?
17 maart 2019 om 16:37 #9670Nee, die hoeft niet door alle eigenaren te worden ondertekend. Het moet wel door de leden, in vergadering bijeen, ( voldoende quorum én voorstemmers ) worden goedgekeurd. Die overeenkomst dient dus met de vergaderstukken mee gezonden te worden, zodat een ieder voldoende tijd heeft e.e.a. te bestuderen. Verder zou ik wel een art. in het huishoudelijk reglement opnemen waaruit voor een ieder, huidige én toekomstige eigenaars, valt op te maken dat het toegestaan is zonnepanelen te plaatsen op het gezamenlijke dak. Met daarin de verwijzing naar de voorwaarden, nl. de gebruikersovereenkomst. ( ook dit gewijzigde huishoudelijk reglement dient te worden goedgekeurd overigens met een versterkte meerderheid. ) Welke ter inzage zou kunnen liggen bij het bestuur.
Let op…..voor elke liefhebber dient een afzonderlijke gebruikersovereenkomst te worden opgemaakt en die dient wel door die gebruiker én namens de VvE, door het bestuur te worden ondertekend.
Vergeet ook niet om het bij jullie regerende Modelreglement én de Splitsingsakte na te zien of er nog andere obstakels in staan m.b.t. deze kwestie.
Kijk ook goed naar de voorwaarden van de verzekeringspolis. wanneer die moet worden aangepast dan zijn de meerkosten ook voor de individuele eigenaars.
Succes met vriendelijke groet, Carla17 maart 2019 om 16:48 #9671Dag Carla,
Bedankt voor deze informatie.17 maart 2019 om 17:40 #9679Met plezier gedaan. @JDiender.
17 maart 2019 om 17:46 #9680Tevens mijn dank aan de redactie van dit forum voor het herstel van de, van belang zijnde, linken in dit topic.
17 maart 2019 om 17:56 #9681In principe kan alles wat over de zonnepannelen in de gebruikersovereenkomst gaat worden neergeslagen éénmalig in het HHR worden opgenomen. Op dat moment hoeft de vergadering niet iedere keer (hoe groter de VvE hoe meer gebruikersovereenkomsten, en hoe meer overbodig papierwerk) en per nieuwe/toekomstige plaatser een extra overeenkomst te sluiten. Als alles exact en correct in het HHR staat hoeft niet per plaatser nog eens alles letterlijk te worden “overgeschreven” op een ander papiertje. 😉
Net zoals bijvoorbeeld bij zonneschermen die mogen worden geplaatst standaard in het HHR kan worden opgenomen hoe en onder welke voorwaarden (kleur/model enz.) plaatsing altijd is toegestaan. Het is dan ook niet nodig dat per appartementrecht en per zonnescherm iedere keer een gebruikersovereenkomst wordt gelagen.
Naar ik aanneem is jullie dak al vooraf helemaal in percelen per appartementsrecht opgedeeld, om iedere ook toekomstige plaatser nimmer te hoeven teleurstellen. Zo dat niet het geval zou zijn lijkt de regeling die is overeengekomen me niet goed.
Overweeg om het HHR, naast de AvS te laten opnemen in de openbare registers.17 maart 2019 om 18:28 #9684Het dakoppervlak is inderdaad zo ingedeeld dat er voor iedere appartementseigenaar evenveel ruimte is om zonnepanelen te plaatsen. Ook als hij daar op dit moment geen gebruik van wenst te maken.
17 maart 2019 om 18:31 #9685Perfect, kennelijk goed over nagedacht. 😉
17 maart 2019 om 18:36 #96868 september 2022 om 12:11 #37876Heeft iemand een voorbeeld van de omschrijving in het HHR betreffende het plaatsen van zonnepanelen.
Wij willen in onze VvE ook zonnepanelen aanschaffen waarbij elke eigenaar een aantal plaatsen op het dak gereserveerd krijgt en dan zelf kan beslissen of men dit daadwerkelijk wil aanschaffen. We willen dit in het HHR opnemen.
Bij voorbaat dank, John -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.