Beperking verhuurmogelijkheid

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Berichten
  • #9285
    Anoniem
    Deelnemer

      Volgens het modelreglement art. 24 is verhuur van een appartement onder een aantal voorwaarden toegestaan. Is het ook toegestaan om in het huishoudelijk reglement een beperkende bepaling op te nemen, zodanig dat verhuur slechts is toegestaan indien die geschiedt voor een contractueel vastgelegde periode van ten minste een nader genoemd aantal maanden, bij v. 6 of 12? De bedoeling hiervan is om te voorkomen dat een appartement telkens voor kortere perioden wordt verhuurd.

      #9286
      Rob
      Deelnemer

        Over welk modelreglement hebben we het hier?
         

        #9288
        Anoniem
        Deelnemer

          Het gaat over het Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten van november 1983.

          #9289
          Rob
          Deelnemer

            De enigste voorwaarden die artikel 24 in MR 1983 stelt is dat de eigenaar er voor zorgt dat een eventuele huurder het gebruik slechts verkrijgt na ondertekening en afgifte aan het bestuur van een in duplo opgemaakte en gedagtekende verklaring.
            Zolang er in de spitsingsakte geen sprake is van een uitdrukkelijke beperking op verhuur is het uitgangspunt dat een eigenaar zijn appartement onbeperkt, aan wie dan ook, voor welke periode dan ook mag verhuren.
            Dat mag je naar mijn idee niet beperken in het huishoudelijk reglement.
            Het zou anders kunnen worden wanneer er sprake zou zijn van bijvoorbeeld airbnb.
             
             
             

            #9291
            Carla
            Deelnemer

              @ Rob, @Bovenweg,
              Het verhuren via een airbnb, zal in steden als Amsterdam vele malen vaker voorkomen dan in het geval van een appartement in een provincie stadje of dorp.
              Toch hebben wij in ons huishoudelijk reglement opgenomen dat verhuur korter dan 6 weken niet is toegestaan. ( het huishoudelijk reglement is ingezien door Rijssenbeek, voordat het is aangeboden aan de leden )
              Op enig moment was hier sprake van het overlijden van een eigenaar. Alleenstaande vrouw met één dochter in het verre zuiden van het land. Deze erfgenaam overwoog om het appartement van haar moeder aan te houden. Er in de vakanties zelf in te trekken met de kinderen en de woning in de overige periodes van het jaar aan te bieden aan familie en of vrienden , die dan wat dichter bij de kust, zich konden vermaken.
              o.a. De regel uit het huishoudelijk reglement heeft haar doen besluiten om het appartement toch maar te verkopen. Ik weet niet of haar aanvankelijke plan op nog andere, mogelijk persoonlijke bezwaren, is gestuit.
              Ben, achteraf, best wel een beetje nieuwsgierig hoe of de uitspraak van een kantonrechter geweest zou zijn wanneer dit een kwestie geworden zou zijn. 😉

              #9292
              Rob
              Deelnemer

                Ben, achteraf, best wel een beetje nieuwsgierig hoe of de uitspraak van een kantonrechter geweest zou zijn wanneer dit een kwestie geworden zou zijn. 😉

                Anders ik wel …  ! 😉 🙂
                 

              6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
              • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.