collectief laadsysteem

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #40833
    Pierre
    Deelnemer

      Onze splitsingsakte is gebaseerd op het MR 2006. Onze VvE beschikt over een eigen afsluitbare parkeergarage waar elke eigenaar 1 of 2 eigen parkeerplaatsen heeft. Enkele leden willen een collectief laadsysteem laten aanleggen waarop alle leden desgewenst nu of in de toekomst op eigen kosten een laadstation kunnen laten aansluiten om hun elektrische auto op te laden. Na installatie van dit collectieve systeem is het mogelijk een aftakking per laadstation (per parkeerplek) te realiseren via de aan te leggen”vlakband”. Vraag : moet de ALV hier unaniem akkoord voor geven of is 2/3 steun voldoende ? Oudere leden voelen er niet voor op te moeten draaien voor kosten voor de centrale voorziening omdat zij niet verwachten nog een elektrische auto te zullen bezitten.

      #40835
      Rene
      Deelnemer

        Dit betreft een nieuwe installatie. Geen vervanging van bestaande gemeenschappelijke delen. Daarmee reist de vraag heeft iedereen er baat bij.

        Je kan/mag de kosten voor nieuwe zaken namelijk niet zondermeer doorbelasten aan leden die daar geen profijt van hebben.

        En daar wringt de schoen. Oudere leden hebben vaak al een auto, maken vaak weinig km’s en zien daarom zich zelf niet meer overstappen op elektrisch. De huidige auto zit “hun tijd” wel uit.

        Dus er zijn twee opties, kosten verdelen over de deelnemers, mits er wel een akkoord is van de ALV.

        Of wat je zelf voorstelde, unanieme beslissing. Als iedereen het wil, dan is dat waarschijnlijk omdat ze allemaal er voordeel in zien. Maar dat zie ik in de praktijk niet snel gebeuren.

        Het blijft keer op keer lastig. De taak van de VVE is oorspronkelijk gericht op het in stand houden/onderhouden van de gemeenschappelijke delen. Maar de in de huidige tijd is er maatschappelijke behoefte aan verbetering en veranderingen en innovatie. Dat botst helaas vaak.

        #40844
        DikOz
        Deelnemer

          2/3 lijkt mij. Voor de aanlegkosten zou je het volgende kunnen overwegen:

          1. de vlakband aanlegkosten betalen uit het reservefonds. Het door @ Rene aangehaalde probleem van niet mogen doorbelasten, kan opgelost worden door degene die niet meedoen een uitkering uit het reservefonds te geven ter grootte van wat ze zouden ‘bijdragen’ als ze wel meedoen. Ik heb ooit een gerechtelijke uitspraak gelezen waarin dat aan de orde kwam, maar kan die niet meer vinden.

          2. de vlakband aanlegkosten financieren uit het reservefonds. En vervolgens de gebruikers aan de VVE laten betalen voor gebruik van de vlakband. De hoogte van de bijdrage moet voldoende zijn om in bijvoorbeeld 5 jaar de investering terug te krijgen inclusief onderhoud. VVE stort bijdragen in het reservefonds. Als VVE-lid betaalt dan niemand, ook degene die niet meedoen, voor de vlakband. De kosten worden gedragen door de gebruikers van de vlakband. De VVE schiet de kosten voor de aanleg voor.

          Ongetwijfeld zijn er meer mogelijkheden, Rene geeft bijvoorbeeld aan dat de deelnemers aan de vlakband rechtstreeks de aanlegkosten betalen. Ik zou dan toevoegen: later als anderen toch meedoen, deze iets laten betalen aan de eerste deelnemers.

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.