De VvE als oplosser van alle problemen
- Dit onderwerp bevat 17 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op april 19, 20203:54 pm door .
-
AuteurBerichten
-
18 februari 2020 om 15:16 #11339
Eerst was daar de energietransitie.
Om de doelstellingen van het regeerakkoord te halen was een grote inzet van VvE’s in de verduurzaming van hun complexen noodzakelijk.
Alles wordt uit de kast gehaald om de VvE’s in Nederland aan te zetten tot verduurzaming.
Er kwam een wet verbetering functioneren VvE’s om op die manier ook het aangaan van leningen door een VvE mogelijk te maken zodat de VvE’s over genoeg geld konden beschikken voor het onderhoud van het complex, maar men bedoelde m.i. vooral voor de verduurzaming daarvan.
Naast het aangaan van leningen bedachten de creatieve geesten ook andere constructies om geld in het laatje van de VvE te krijgen zoals het super crowdfundingplan van onze belangenbehartiger stichting VvE belang.En gisteren maakte ik kennis met weer een nieuw fenomeen.
De VvE’s van Nederland helpen dan niet alleen om de doelstellingen van verduurzaming te gaan halen maar worden nu ook ingezet om het woningtekort in ons land op te lossen.
Het nieuwe toverwoord hiervoor is “OPTOPPEN”
Voor wie, net als ik tot nu toe nog niet wist wat dat was.
Het is het verkopen van het dak van het complex om vervolgens 1 of meerdere woonlagen boven het complex aan te brengen.Citaat: “Verkapitaliseer jullie dak door het te verkopen. Creëer hiermee opbrengsten in het belang van de gehele VvE en maak de energietransitie mogelijk nog voor 2030.”
Met allerlei wervende teksten worden de “voordelen” van optoppen voor de VvE duidelijk gemaakt. Je bent gewoon een dief van je eigen portemonnee als je als VvE niet meedoet met dit superplan.
Citaat uit dit artikel “… De flats zijn bijvoorbeeld slecht geïsoleerd en een volledige renovatie kost veel geld. Daarom is er bij VvE’s de behoefte aan financiering om te investeren in de verduurzaming van deze verouderde flats. BILT kan op deze behoefte inspelen door de ongebruikte ruimte op de daken op te kopen van een VvE en daar BILT-woningen te plaatsen. …
…. Voor de VvE ontstaat genoeg financiering om de volledige flat te verduurzamen… “Uiteraard staat er nergens iets vermeld over de juridische aspecten, of de risico’s voor de VvE, van dergelijke plannen en zullen we moeten wachten tot de eerste berichten hierover in de media gaan verschijnen, of wellicht dat onze belangenbehartiger hier nog eens aandacht aan gaat besteden.
Dat (gelukkig) nog niet iedereen warmloopt om te gaan “optoppen” blijkt dan weer uit dit artikel 😉
18 februari 2020 om 15:48 #11341dag Rob,
interessant artikel, maar ik zie hier nogal wat problemen m.b.t. optoppen van het complex zoals bijvoorbeeld:
draagkracht fundering en draagwanden, aanpassen splitsingsakte, goedkeuring welstand, aanpassen hoofdstroomverdeler, aanpassen transportinstallatie(s), aanpassen wateraansluiting etc etc.
zal nogal een dure grap worden
18 februari 2020 om 22:39 #11342Hoi Rob,
Bedankt voor je bijdrage. Interessant én … met de ‘waarschuwende’ ondertoon van ‘ VvE’s let op uw zaak’. 😉 Het lijkt allemaal zo mooi, zie inderdaad de fraaie ‘wervende teksten’.!
Ben het met de genoemde aandachtspunten van @ Nico eens. Evenzo met het reeds door jou genoemde vermoeden dat alle, nog niet genoemde, juridische aspecten pas boven water komen wanneer de problemen zich gaandeweg gaan openbaren.
Het zou een goede zaak zijn wanneer een dergelijk plan de wereld in wordt geslingerd er meteen alle relevante juridische info ( hoe dienen de hazen te gaan lopen ) bij wordt verstrekt.
Goed dat een dergelijk artikel hier te lezen valt.
Moest er, eerlijk gezegd , ook wel een beetje bij lachen. Je zal toch een appartement gekocht hebben op de bovenste verdieping, zodat je geen bovenburen hebt. Zou het zomaar ( natuurlijk niet écht zomaar…) kunnen gebeuren dat de VvE het dak gaat verkopen t.b.v. het exploiteren van een dak camping of restaurant. Tja….een sportveld op je dak….ook gezellig. 😉 Vervolgens alle rookgasafvoeren maar via de zijgevels, of zo. 😉
Kortom…..m.i. een onzalig plan.
vr.gr. CarlaIk weet niet alles, maar daar weet ik dan wel alles van...
19 februari 2020 om 15:05 #35026draagkracht fundering en draagwanden, aanpassen splitsingsakte, goedkeuring welstand, aanpassen hoofdstroomverdeler, aanpassen transportinstallatie(s), aanpassen wateraansluiting etc etc.
Inderdaad Nico, ook allemaal zaken waar verder niets over te lezen is !
Citaat ” … Altijd gratis nieuwe lift in uw gebouw.” of ” … Altijd gratis uw dak vernieuwd.”
Zouden er ook echt nog mensen bestaan die zo naief zijn en denken dat gratis écht gratis is ?
19 februari 2020 om 15:31 #11344ja Rob,
idd, wat is tegenwoordig gratis? heel naief om dat te denken19 februari 2020 om 18:12 #11347Een paar dingen vallen mij op, het bericht op RVO.NL is van 2017 . De website van de Optoppers is gemaakt in 2018 en lijkt voor een deel wel vertaald vanuit het engels. Een goed gebruik van d’s dt’s en dergelijke, is hopeloos. Het privacy statement is van 2018, dus ook verouderd.
Eigenlijk is dit dus oud nieuws, waarom nu opeens hier actueel?
Ook het laatste artikel is van februari 2018, waarbij het hele optop dossier zelfs teruggaat tot 2009.19 februari 2020 om 19:24 #11350Eigenlijk is dit dus oud nieuws, waarom nu opeens hier actueel?
Hoi Gerard,
Eerlijk gezegd was het voor mij nog een totaal onbekend fenomeen.
Tot afgelopen week via allerlei kanalen dit bericht tot mij kwam.
Zoals gezegd wordt er van alles in stelling gebracht om VvE’s te bewegen verduurzamingsmaatregelen te nemen.
Uit bovengenoemd stuk blijkt ook weer dat één en ander toch niet echt op gang lijkt te komen waarbij de financiën (uiteraard) een hele grote rol spelen.
Citaat: “… Het energieverdienmodel kan hier verandering in brengen en de transitie een nieuwe impuls geven. Dit model bestaat uit een combinatie van optoppen en renovatie en maakt het klimaatakkoord eenvoudiger haalbaar voor VVE’s. Door de winst uit de verkoop van de nieuwe NoM-woningen, wordt een groot gedeelte van de kosten die gepaard zijn met NoM-renovaties van bestaande woningen afgedekt. Het model heeft een korte terugverdientijd en investeren voor de diverse VVE-stakeholders wordt aantrekkelijker.”
Na het lezen van bovenstaand citaat uit dat artikel ben ik me maar eens gaan verdiepen in het fenomeen “optoppen” en heb vervolgens dit topic aangemaakt 😉
19 februari 2020 om 23:13 #11353Hoi Rob,
Ik snap nu inderdaad de insteek voor het aanmaken van dit topic. Het vertoont erg veel gelijkenis met het AEDuurzaam verhaal over gratis dakvernieuwing en zonnepanelen zonder dat de VVE Bijdragen omhoog gaan. Als je dat volledig doorrekende zaten er erg veel aannames in die waarschijnlijk nooit gehaald zouden worden.
Ach, VVE Belang zal zich er niet tegenaan bemoeien.
20 februari 2020 om 11:11 #11354Klik HIER
Het VVE-energieverdienmodel wordt positief gesteund in het naar NOM renoveren van woningen, door de drie grootste bouwplatforms van Nederland.
Duurzaam gebouwd, Building Holland en de Stroomversnelling.20 februari 2020 om 11:29 #11356Energie-en klimaatdoelstellingen als risicoloos verdienmodel!!
Quote
Het geven van een garantie is niet mogelijk. De uitkomsten zijn altijd afhankelijk van de kwaliteitsdeterminanten van het object. Ook zijn wij niet aansprakelijk te stellen voor de uitkomsten van een VVE-energieverdienmodel. De uitkomsten variëren per pilot.
Unquote21 februari 2020 om 12:44 #11365Gekochte software die door energieverdienmodellen mag worden aangepast, waar komt die software dan in vredesnaam in eerste instantie vandaan, vraag ik mij af.
Alle kosten afwentelen op de naieve gebruiker.
Wederom een website van 2 jaar oud en in slecht nederlands geschreven.
Ik zou zeggen, wegblijven en niet gebruiken.
21 februari 2020 om 14:57 #11366Op zich is het idee van optoppen niet nieuw. Ik ben een paar jaar terug met mijn ouders in Castricum voor een appartement. Daar had een woningcorporatie een extra etage aangebracht en met de winst op die appartementen o.a. de liftinstallatie betaald.
He probleem zit niet in de de dingen die Nico noemt:draagkracht fundering en draagwanden, aanpassen splitsingsakte, goedkeuring welstand, aanpassen hoofdstroomverdeler, aanpassen transportinstallatie(s), aanpassen wateraansluiting etc etc.
Dat zijn allemaal stappen in de realisatie. Het grote probleem zit in de besluitvorming van de VVE. Hoe krijg je alle neuzen in dezelfde richting in een megaproject als dit.
23 februari 2020 om 11:19 #11370hallo Rene,
idd zit het probleem in de besluitvorming. Maar om dit plan goedgekeurd te krijgen bij de leden zal er toch een gedegen en onderbouwd advies op tafel moeten liggen. En al deze adviezen zullen echt niet gratis zijn en zullen op voorhand, of er nu wel of geen goedkeuring door de leden komt, al een bak met geld kosten. Het uiteindelijke besluit komt pas daarna.23 februari 2020 om 13:09 #11371Hoe krijg je alle neuzen in dezelfde richting in een megaproject als dit.
Om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen lijkt het mij noodzakelijk dat er openheid is over alle zaken die voortvloeien uit de keuze voor een dergelijk besluit en lijkt het mij dus ook belangrijk dat er duidelijkheid is over de aandachtsgebieden die Nico hier o.a. naar voren brengt.
Alvorens een goed besluit te kunnen nemen zullen de eigenaren ook moeten weten op welke manieren die “problemen” opgelost gaan worden en uiteraard duidelijkheid over de de kosten daarvan.
Men spreekt over het verkopen van het dak.
Daarmee is het dak m.i. dus geen onderdeel meer van de splitsing en dus geen onderdeel meer van de VvE, of zie ik dat verkeerd?
Juist daardoor lijken de aandachtspunten van Nico m.i. toch wel belangrijk.
Hoe gaat één en ander geregeld worden ?
23 februari 2020 om 15:46 #11374hoi Rob,
je hebt volkomen gelijk. je zult als VvE toch eerst moeten weten wat de consequenties (ook financieel) gaan worden voordat je een beslissing kunt nemen
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.