Eigen bestuurder(s) of bewonerscommissie

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
  • Auteur
    Berichten
  • #8963
    Pierre
    Deelnemer

      Wij zitten als vvE momenteel met een demissionair bestuur omdat het bestuur tijdens de vorige ALV naar huis is gestuurd. Er lijken geen eigenaars te zijn die zin hebben om  bestuurslid te worden. Kennelijk afgeschrikt door de ervaringen met het vorige bestuur!!  Een paar eigenaars zijn bezig na te denken over hoe het nu bestuurlijk verder moet met onze VvE.

      Een optie zou zijn het extern brengen van de bestuursfunctie ( bijv. naar de beheerder) en een bewonerscommissie benoemen die de intermediair vormt tussen VvE en beheerder/bestuurder. Ik heb een voorbeeld van een VvE waar dat, – en naar eigen zeggen- tot volle tevredenheid, zo werkt.

      Onze beheerder heeft een  heel andere mening. NIET doen en hard proberen een interne bestuurder te vinden. Met het naar buiten brengen van de bestuursfunctie ligt alle controle over de financiële middelen bij een externe partij en dat levert risico’s op (bij onenigheid of het uit elkaar gaan), zo zegt onze beheerder. Hij vindt dat het grootste bezwaar, maar is uiteindelijk wel bereid als het niet lukt een interne bestuurder te vinden ook die bestuurderstaak op zich te nemen. Als het niet anders kan, moet het maar zo, tenslotte.

      Wie kan en wil hier nog iets wijs over zeggen ?

      Alvast heel erg bedankt, Pierre

      #8964
      ambtsman
      Deelnemer

        Ik zou zeggen dat een adequaat extern bestuur het beste is, vooral om belangverstrengellingen en onderlinge ruzies te voorkomen. Ik heb ervaring en ben beschikbaar.

        #8965
        William
        Deelnemer

          Dat is verder geen eigen belang of wel heer Ebbink?
          Ik snap het nut niet van een bewonerscommissie, waarom vormen deze welwillende commissieleden het bestuur dan niet? Veel van de daadwerkelijke werkzaamheden liggen zoals ik lees toch al bij een beheerder 🙂
          De controle over de financiele middelen ligt bij de kascommissie en afhankelijk van hetgeen in je akte staat, de voorzitter van de vergadering en een daartoe aangewezen lid.
          Gewoon uit de leden een bestuur vormen, dat is naar mijn mening het beste.

          #8972
          Rob
          Deelnemer
            #8995
            PeeWee
            Deelnemer

              @Rob. Jouw link geeft een duidelijk verhaal.
              Maar wat als er geen enkele belangstelling is vanuit de leden van de VvE ? Dan zal een extern bestuur toch een mogelijkheid moeten/kunnen zijn ? Dit is wat er nu in onze VvE speelt. Ons bestuur is opgestapt wegens financieel mismanagement en het opzettelijk onjuist informeren van de bewoners, en het overgebleven bestuurslid voldoet niet. Er meldt zich niemand aan voor een bestuursfunctie. Dus wat nu ?

              #8999
              William
              Deelnemer

                Hoi PeeWee,
                Dat is ook gewoon mogelijk. Of het de beste optie is, is een ander verhaal.

                #9009
                ambtsman
                Deelnemer

                  Externe bestuurders hebben wel enkele voordelen:
                  – vaak meer ervaring in andere besturen (al dan niet van VvE’s)
                  – indien afkomstig uit bedrijfsleven, dan meestal kunnen beschikken over netwerken
                  – een meer objectieve blik (geen persoonlijke gevolgen door genomen besluiten)
                   

                  #9011
                  Rob
                  Deelnemer

                    Ik zie in toch ook wel veel nadelen van die opsomming, zeker wat betreft de ervaring in andere besturen, niet zijnde een VvE.
                    Een VvE is echt heel anders dan een willekeurige andere vereniging en ik vrees dat juist deze ‘ervaren’ bestuurders zichzelf snel meer bevoegdheden toekennen dan waar zij conform de reglementen recht op hebben.
                    Is het juist niet goed om betrokken te zijn bij de gevolgen voor alle eigenaren bij het nemen van besluiten?
                     

                    #9013
                    ambtsman
                    Deelnemer

                      Ik denk aan een min of meer professioneel bestuur. Het is waar dat een VvE nogal anders is dan een gewone vereniging. En helaas zijn veel besturen én veel Eigenaars zich daar te weinig (of zelfs helemaal niet) van bewust.
                      Desondanks prefereer ik een extern bestuur, mede omdat enige bestuurservaring behoorlijk gewenst is. Denk aan zaken als verantwoordelijkheid nemen, kunnen overleggen en delegeren (!), samenwerken met andere disciplines, en de juiste mensen inschakelen voor zaken als financiën, bouwzaken en juridische aspecten. Maar heel belangrijk blijft de juiste instelling over en kennis van de toch aparte  verenigingsvorm van een VvE.
                       

                    9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
                    • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.