Fraude en aankoop huis

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • #10606
    Anoniem
    Deelnemer

      Ik heb een huis gekocht en de akte is bij de notaris 3 mei gepasseerd.

      Nu is gebleken dat de voorzitter/behherder van de VvE een oplichter is en de hele kas heeft leeggehaald. (Hier kwam ik zelf pas in juli achter) Dit is al in december en januari gestart dat hij de VvE heeft leeggeplukt. Ten tijde van de overdracht stond er niets meer op. Het is een kleine VvE met 2 leden en een externe beheerder.

      Mijn vraag is eigenlijk is: is het geen plicht ook van een notaris om de rekening ten tijde van de overdracht te controleren, wat er op staat. De notaris heeft een email ontvangen van de beheerder waarop een bedrag stond wat er op de rekening en de reservefonds op stond.

      Als nieuwe koper krijg je op dat moment geen inzage in de rekening etc. Ik heb destijds alleen een pdf gekregen van de begroting. Dit was als vals.

      (Hij had verschillende VvE onder zijn beheer en nu zit hij in Spanje)

      Heeft iemand nog advies?

       

      #10608
      Rene
      Deelnemer

        De notaris controleert dat verder niet. Dat is de taak van de kascommissie, maar dat zal je binnen een tweekoppige VVE allemaal niet hebben. Dus feitelijk zijn de twee eigenaren gezamenlijk daarvoor verantwoordelijk.
        Maar twee leden en dan een externe beheerder? Hoezo overhead creëren.
        Enige advies dat ik kan geven hier, is zoek geen advies hier, want dat is het beste bedoelde advies van een aantal vrijwilligers. Zoek juridische ondersteuning. Ik zou neigen naar dat de verkoper ervan op de hoogte was of had moeten zijn ten tijde van de overdracht. De hoogte van de pot wordt ook bij benadering genoemd bij het koopcontract. De vraag is dus in hoeverre deze misleidend is geweest.
        Maar nogmaals, zoek juridische bijstand. Echte bijstand.
         
         

        #10611
        Bob
        Deelnemer

          De notaris heeft (helaas?!) niet de taak om te controleren of door het bestuur/de beheerder opgegeven bedragen op peildatum daadwerkelijk op de betreffende rekening(en) aanwezig waren.

          Maar twee leden en dan een externe beheerder? Hoezo overhead creëren.

          Onnodig denigrerend aan het adres van de vorige twee eigenaars die samen mogelijk voor hen zeer goede en valide argumenten/redenen hadden om voor een “professionele” (?) beheerder te kiezen. Er is geen (leden)grens waarboven een beheerder toegestaan en/of verstandig dan wel verantwoord is. Smaken en wensen verschillen nu eenmaal, een waardeoordeel daarover heeft weinig/geen enkel nut.

          Enige advies dat ik kan geven hier, is zoek geen advies hier, want dat is het beste bedoelde advies van een aantal vrijwilligers.

          Maar nogmaals, zoek juridische bijstand. Echte bijstand.

          Ik durf als goedbedoelende vrijwilliger al bijna niets meer te adviseren. Ik zou tegen Rene zeggen spreek voor jezelf. 😉
          Gelukkig heeft Rene i.t.t. zijn advies wél een oplossingsrichting wasr hij toe neigt. 😉
          Naar mijn overtuiging is dat (van Rene) inderdaad een goedbedoeld advies, maar een heilloos pad. Je zou moeten aantonen dat de verkoper te kwader trouw was, en dat hij/zij de zaak willens en wetens heeft lopen bedotten. Dat zal schier onmogelijk blijken. Misschien is het (met deze beheerder) al jaren “goed” gegaan, waren er nooit problemen, is de jaarrekening over het afgelopen boekjaar nog niet aan de leden aangeleverd, laat staan een controle door de twee vorige leden gedaan vóór de transportdatum. Merk op dat voor de meeste modelreglementen de grens voor presenteren jaarrekening in een jaarlijkse ALV op 5 à 6 maanden ná afloop van het betreffende boekjaar ligt. Verhaal op de vorige/verkopende eigenaar is behoorlijk kansloos (alleen al vanwege de bewijslast).
          Mijn advies zou zijn om de beheerder/oplichter aan het kleed te komen. Zoek zoveel mogelijk door hem/haar beheerde VvE’s op, schuw het gebruik van de media zeker niet, en probeer samen (!), als enkeling is je kans (te) klein en zijn de kosten (te) hoog, met een gezamenlijke advocaat betrokkene (is kennelijk nog binnen Schengen/in Spanje) aan het kleed te komen. Vele VvE’s maken licht werk is een bekende zegswijze.
          Uiterst triest dat dit je is overkomen, shit happens. Heb met je te doen!
          Heel veel succes en sterkte gewenst!!

          #10612
          Anoniem
          Deelnemer

            Bedankt voor jullie berichten. De oude eigenaar wist van niets, was erg makkelijk en de andere eigenaar (lid van de VvE) merkte al maanden dat er iets aan de hand was. Die heeft ons te laat ingelicht, helaas. Maar deze is ook erg in de maling genomen de beheerder was een goede vriend, 20 jaar lang en inderdaad heeft hij het een aantal jaren goed gedaan. Laatste jaar niet meer helaas. Zij zijn ook slachtoffer alleen zij zijn door hun goede vertrouwen en ons kent ons te makkelijk geweest en het te lang op zijn beloop gelaten.
            Er zit een advocaat op, wij hebben ons aangesloten bij een andere VvE. Maar zelf heb ik hier weinig vertrouwen in. Hij schijnt ook een enorme belasting schuld te hebben. Hij heeft even vastgezeten en daarna is hij gewoon vrijgelaten zodat hij kon vluchten naar Spanje. Openbaar ministerie ziet er geen heil in. Die laten dit soort lui gewoon hun gang gaan, ook met een half miljoen belasting schuld. Het is zuur. Probeer me verder dan op de toekomst te richten. Bedankt in ieder geval voor ieders reactie.

            #10613
            Bob
            Deelnemer

              Hi Edith,
              Wat een triest verhaal!
              Mogelijk kan een aan dit forum gelinkt medium nog iets voor jouw zaak betekenen.
              Overleg wel met de eigen advocaat om niet de mist in te gaan en/of de eigen zaak te schaden.
              Bedoeld medium publiceerde al eerder/vaker over dit soort kwesties, en met naam en toenaam. Naamsbekendheid kan geen kwaad. 😉
              https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/vve-oplichters-kerstdagen-thuis/
              Voor contactgegevens zie onderaan gelinkte pagina.
              Leef met je mee en wens je nogmaals veel succes,
              Bob

              #11263
              K. Rab
              Deelnemer

                i.t.t. wat rene zegt: een notaris vraagt wel degelijk alle stukken op bij een beheerder. Mocht u een hypotheek voor de woning hebben, dan moet ook de taxateur deze stukken opvragen en beoordelen. Sterker nog, de VvE in totaal wordt ook beoordeeld in het rapport. Voorts siert het een verkopend makelaar als die ook alle recente stukken in dossier heeft en u vóór het ondertekenen van de koopovereenkomst deze stukken heeft in kunnen zien.
                Toch zeker het overzicht van de aanwezige gelden moet recent zijn, waarbij het de voorkeur heeft van de dag van verzending.
                Daar een appartementsrecht juridisch ingewikkeld kan zijn, ook al kent de VvE slechts twee appartementsrechten. Een rechter zal u daarin kennen als leek.
                Neemt u vooral eens contact op met de notaris waar het dossier is gepasseerd en de verkopend makelaar.
                Succes

                #11266
                Bob
                Deelnemer

                  i.t.t. wat rene zegt: een notaris vraagt wel degelijk alle stukken op bij een beheerder.

                  Zeer interessant! 😉
                  ALLE stukken“; som eens op wat de notaris allemaal bij de beheerder (Rab bedoelt waarschijnlijk het bestuur) opvraagt, anders dan wat hij (of zij) moet opvragen ingevolge 5:122 BW.

                7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.