Hoe lang is toestemming uitbouw geldig?

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #4855
    Anoniem
    Deelnemer

      Hallo,

      Eind [jaartal, red.] hebben wij toestemming verkregen voor een uitbouw aan ons appartement. We hebben een kleine VVE met in totaal [klein aantal, red.] leden. Destijds lukte het uiteindelijk niet om de financien rond te krijgen, waardoor we de uitbouw toen niet geplaatst hebben.

      Dit jaar hebben we de financien rond en willen we de bouw dus starten. Inmiddels zijn [klein aantal, red.] overige de leden die destijds toestemming hebben gegeven verhuist.

      De VVE beheerder geeft aan dat we nu opnieuw toestemming moeten vragen aan de VVE. Onze VVE heeft modelreglement 2006. Wij kunnen zelf echter in het reglement nergens vinden dat een toestemming niet meer geldig is als de overige appartementen in de tussentijd van eigenaar zijn gewisseld. En we zijn van mening dat we van de VVE als rechtspersoon toestemming hebben gekregen, en dat het dus niet uitmaakt of er in de tussentijd appartementen van eigenaar zijn gewisseld.

      Is de toestemming nog geldig, of moeten wij inderdaad zoals beheerder aangeeft opnieuw toestemming vragen?

      #4856
      Bob
      Deelnemer

        Hi [anoniem, red.],
        Feitelijk heel eenvoudig.
        Er is destijds een vergaderbesluit genomen om jou toestemming te verlenen.
        Dat vergaderbesluit staat als een huis (of zo je wilt als een uitbouw) totdat het besluit wordt herroepen (middels een nieuw vergaderbesluit).
        Het gaat er dus om wat er destijds daadwerkelijk is besloten, en de letterlijke tekst van het besluit. Als het besluit geen voorbehouden e.d. kent is de zaak rond.
        Voorts is het interessant om te bekijken of je ook echt (juridisch waterdicht) kunt bewijzen dat het besluit destijds is genomen, en hoe het besluit luidde.
        Toch past enige voorzichtigheid. Het is verstandig om de beheerder te benaderen met de vraag waarom die van mening is dat er opnieuw toestemming nodig zou zijn.
        Er kunnen altijd, ik ken de feiten en omstandigheden binnen jouw VvE en de situatie niet, zaken spelen die jij (en daarmee dus ik ik nu) over het hoofd ziet of waarvan je zelfs niet weet. Ik zou in elk geval informeren en niet botweg verbouwen.
        Vriendelijke groet, Bob.

        #4858
        Rob
        Deelnemer

          MR2006 art 24 : “…Aan een gegeven toestemming of ontheffing kunnen voorwaarden worden verbonden.Toestemmingen en ontheffingen kunnen worden gewijzigd en worden ingetrokken.De in de artikelen 21, 22 en 23 bedoelde toestemmingen of ontheffingen mogen niet op onredelijke gronden worden gewijzigd of worden ingetrokken.
          Wanneer de vorige eigenaren geen enkele voorwaarden of afspraken over de (onderhouds)kosten hebben gemaakt lijkt mij persoonlijk dat het wijzigen van die toestemming door de nieuwe eigenaren in deze situatie niet per definitie onredelijk is.

          #4859
          Anoniem
          Deelnemer

            Dank voor jullie reacties!
            De toestemming is destijds onherroepelijk gegeven (lettelijk zo beschreven in de notulen), en er zijn afspraken gemaakt over (onderhouds)kosten.

            #4860
            Rob
            Deelnemer

              Besluiten van de vergadering mogen niet in strijd zijn met de regelgeving.
              onherroepelijk” lijkt mij in strijd met bovengenoemd artikel 24.

            5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.