Innovatie
Tags: verduurzamen, verduurzaming
- Dit onderwerp bevat 24 reacties, 7 deelnemers, en is laatst geüpdatet op december 27, 20181:53 pm door .
-
AuteurBerichten
-
10 augustus 2017 om 22:23 #5741
Hallo,
Je leest de laatste tijd erg veel over van het gas afgaan in 2050. Nu is dat nog erg ver weg, maar het lijkt mij niet zo slecht om hier nu al over na te gaan denken. Hoe ga je daar nu mee om, denk ik wel eens? In het complex waar ik woon is de gemiddelde leeftijd ongeveer 75 jaar. Dan zou je zeggen, maak je niet zo druk. Maar ik ben eigenlijk van mening dat je daar nu al over moet gaan nadenken. Ik denk zelf aan een goed beleidsplan opstellen en daar enkele bewoners in betrekken. Commissie innovatie misschien. Mijn vraag is, hoe gaan andere verenigingen hiermee om? Ik ben reuze benieuwd naar meningen van andere bestuurders van een vve.Voor de duidelijkheid: ik ben zelf bestuurslid van een vve en 70 jaar, maar denk graag aan de toekomst.
Groet
Henk.
11 augustus 2017 om 08:53 #5742Goedemorgen Henk,
Ik heb (helaas) nog niet gezien dat het mensen/leden echt bezig houdt. De meeste vinden dat (gezien inderdaad hun leeftijd) dat het hun tijd wel uit zit.
Ik denk dat je in ieder geval eerst onderscheid moet maken tussen complexen/gebouwen waarbij wel en geen collectief gasgebruik is. Er zijn VvE’s die géén gasaansluiting op naam van de VvE hebben. Als er in die gebouwen toch met gas wordt gestookt en/of gekookt is het in theorie een privékwestie van alle eigenaars. Natuurlijk kan er gezamenlijk wel actie worden ondernomen, ook gezien de eventuele wijzigingen in gebouwgedeelten.
Daarnaast zijn er VvE’s die gestookt worden via een collectieve installatie. Ik denk dat het met name voor deze VvE’s zaak is om te zorgen dat er in of voor 2050 een oplossing wordt gerealiseerd en dat daar op het moment van uitvoeren ook geld voor is gespaard.
Wat mij eerlijk gezegd het meeste verbaast, is het feit dat er ook nu nog steeds nieuwe woningen mét een gasaansluiting worden opgeleverd.11 augustus 2017 om 11:50 #5743Dag Henk,
Om aan je vraag te voldoen…..als bestuurder van een VvE, overigens niet met een collectieve installatie voor gas, zie ik de artikelen die voorbij komen met betrekking tot het terug dringen van het gasgebruik ook.
Vooralsnog besteden wij er nog niet te veel aandacht aan. Niet vanwege het denken: ‘ het zal mijn tijd wel duren’, maar meer vanwege het feit dat er nog te weinig handvatten zijn om een zinvolle overgang te maken van het denken er over, naar het handelen.
Wel houden wij, via de vele informatiekanalen voor VvE’s, de vinger aan de pols.
Met vriendelijke groet,
Carla.11 augustus 2017 om 19:26 #5744Carla en William,
bedankt voor jullie reactie. In de eerste plaats moet ik zeggen dat ik het teleurstellend vind dat er zo weinig mensen reageren op deze topic. Misschien door de vakantie? Als bestuurder moet je toch vooruit denken. Ikzelf woon in een complex met 24 woningen. Individueel, dus met eigen ketel, warmgestookt en dus geen collectieve installatie. Als nu in de toekomst iedereen van het gas afgaat zul je toch, lijkt mij de meest logische oplossing, een collectieve voorziening moeten treffen.
24 warmtepompen en meer van dit soort individuele installaties gaat natuurlijk niet. Nu kun je wel zeggen het raakt mij niet of het is de ver van mijn bed show, maar toch. Ik denk dat je al een item in je MJOP zou moeten opnemen zonder er al geld voor te reserveren, maar dan staat het alvast in je plan en krijgt het, hopelijk, al wat aandacht. Het zijn zomaar wat gedachten die in mij opkomen. Misschien moet ik over 10 jaar nog eens zo’n topic openen.☺
Groeten
Henk.13 augustus 2017 om 13:28 #5745Ha Henk…
Het is inderdaad vakantie, en vele lezen slechts de stukken ter lering en hebben niet altijd de behoefte (of noodzaak) op alle onderwerpen te reageren.
Wat betreft onze VVE, hebben we gelukkig geen zorgen, alle appartementen zitten op de stadsverwarming en koken elektrisch. Maar je punt staat.
2050 is er sneller dan je denkt en eventuele kosten kunnen dan wel eens hoger uitvallen dan men denkt…
mvg Marlon13 augustus 2017 om 21:46 #5746Net nieuwe ketels (cascade opstelling) geplaatst in 2014 voor twee VVE’s van 120 appartementen die een stookruimte delen. Met mijn leeftijd van 38 ga ik het dus nog zeker meemaken. Maar nog geen plannen voor. nu nog 23 jaar te gaan, dus enorm veel tijd voor innovatie èn politieke veranderingen.
Het kost geen 5 jaar om een installatie te vervangen dus 2045 gaan starten lijkt mij vroeg genoeg. Dus tenzij innovatie bijzonder economisch voordeel biedt, hoef je als VVE echt niet vooraan te lopen met veranderingen.13 augustus 2017 om 21:49 #5747Wij hebben enkele weken geleden een conditiemeting laten doen. Het nieuwe mjop wordt binnenkort, na de vakantie, aan ons, het bestuur voorgelegd ter bespreking om in november, op de alv, te worden gepresenteerd. Ik denk dat ik toch maar een item tbv 2050 laat opnemen. Het heeft dan in ieder geval de aandacht. Uiteraard is er genoeg tijd om dit punt dan vast verder uit te werken. Misschien een beleidsplan ervoor maken? Of maak er nu een te zwaar onderwerp van?
14 augustus 2017 om 08:26 #5748Goedemorgen Henk,
Ik denk dat je in ieder geval al verder bent dan 99% van je collega-besturen in Nederland, zeker qua besef en realiteitszin 🙂 . De meesten geven er vooralsnog niet om.14 augustus 2017 om 09:30 #5749William,
Ik hoop dat meerdere besturen er wat om gaan geven. Kunnen elkaars meningen en (of) ervaringen wellicht delen. Mijnsinziens moet je binnen nu en niet al te lange al beginnen met reserveringen. Er komt heel wat op je af,lijkt mij.14 augustus 2017 om 10:49 #5751Mee eens Henk, toch is het voornamelijk belangrijk voor de VvE’s die collectieve verwarming hebben zoals blokverwarming of centrale ketelhuizen etc.
14 augustus 2017 om 11:12 #5752Dat ben ik wel met je eens@ William. Toch ook denk ik dat het denken over de energietransitie voor de VvE’s met centrale ketelhuizen ietsje eenvoudiger kan zijn dan voor VvE’s waar een ieder een eigen cv-ketel heeft.
Bij een collectieve gasverwarming zullen de nodige maatregelen vanuit de collectieve noodzaak makkelijker een ingang vinden ( om er over na te gaan denken ) dan in een VvE waarvan de leden beschikken over een eigen ketel.
Immers wanneer b.v. een ketelhuis aan vervanging toe is kan de gedachte aan verduurzaming ( energietransitie ) meteen meegenomen worden.
Bij het hebben van een eigen ketel, welke de eigenaar na zo’n 10 à 15 jaar gaat vervangen, heeft de VvE, als zodanig, geen invloed.
Er zal op enig moment heel wat overredingskracht aan te pas moeten komen om de leden van een VvE ( met eigen ketel) te overtuigen van de noodzaak flinke kosten te moeten maken om de meter op nul te kunnen krijgen.
Wij, als bestuur, blijven ons op de hoogte houden van de ontwikkelingen in deze. Maar onze gebouwen zijn nog redelijk jong. Nu al te gaan sparen voor kosten die , stel in 2045 gemaakt moeten worden, zie ik nog niet 123 gebeuren.14 augustus 2017 om 11:22 #5753Klopt Carla. Ik heb spijtig genoeg te weinig verstand van de materie. Ik vraag me bijvoorbeeld af hoe ver de ontwikkelingen zijn met volledig elektrische ketels t.o.v. gas-gestookte CV-ketels, (op individueel niveau dan).
Zijn die kostentechnisch rendabel voor woningbezitters, kunnen deze hetzelfde vermogen leveren, gaan ze net zo lang mee, kunnen deze simpel op dezelfde aansluitcapaciteit worden geïnstalleerd etc. etc. Te veel vragen voor mij om iets zinnigs te kunnen zeggen 🙂 .
14 augustus 2017 om 11:35 #5754Ook ik heb geen verstand van de materie. 😉 Maar je hebt volkomen gelijk….teveel vragen en nog te weinig , er op inspelende, nuttige informatie.
Ik ben het wel met Henk eens dat je geen houding moet hebben van: ‘ Het zal mijn tijd wel duren ‘, maar ik denk tegelijk…….dat er nu al veel energie in steken ook niet zinvol is. Wie weet welke innovatieve ontwikkelingen ons nog gaan bereiken.14 augustus 2017 om 12:12 #575514 augustus 2017 om 12:12 #5756Nou ja, ergens tussen nu en 2050 zal het startpunt moeten liggen om te sparen én om iets in gang te zetten. Ik vind wel vaak dat er te moeilijk/complex wordt gedacht, mensen zien dat er nu ketels en gasfornuizen op gas draaien en zien leuke en innovatieve vervangers die veel geld moeten kosten.
Terwijl er volgens mij maar aan twee zaken gedacht moet worden, gas wordt immers (hoofdzakelijk) nog voor twee zaken gebruikt; Stoken en koken. Voor het koken zijn reeds (gasvrije) alternatieven beschikbaar, voor stoken ligt het iets lastiger. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.