Interpretatie AvS tekst aangaande radiatoren
- Dit onderwerp bevat 53 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op november 2, 20189:42 pm door .
-
AuteurBerichten
-
18 oktober 2018 om 10:09 #8491
In onze AvS staat exact dezelfde tekst als in het Modelreglement 1992 over het volgende:
Tot de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken —
worden onder meer gerekend voor zover aanwezig en niet vallende onder –
de gemeenschappelijke gedeelten en zaken krachtens de hoofdsplitsing: –b. de technische installaties met de daarbij behorende leidingen en –
leidingschachten, met name voor de centrale verwarming (met —
inbegrip van de radiatoren en radiatorkranen in de privé-gedeelten) –alles voorzover die installaties niet uitsluitend ten dienste van één
privé -gedeelte strekken. – – – – – – – – – – – – – – – – –De appartementen hebben alle een eigen CV installatie. Zijn de radiatoren hiervan nu gemeenschappelijke zaken of individuele zaken. Kortom, moeten lekkende radiatoren vervangen worden op eigen kosten of op kosten van de VvE.
Onze beheerder, waaraan ik deze vraag ook heb voorgelegd, gaf aan dat de radiatoren dan gemeenschappelijke zaken zijn.
Graag jullie mening hierover.
Gerard
18 oktober 2018 om 10:23 #8495Ik kan dit eigenlijk alleen rijmen met een situatie waar ten tijde van het passeren van de splitsingsakte er een gemeenschappelijke stookinstallatie aanwezig was, die naderhand verketeld is, ofwel in plaats van centraal gestookte ketel(s), heeft elk appartement een eigen CV-ketel gekregen.
Kan dat kloppen Gerard?18 oktober 2018 om 10:32 #8496Alleen als de radiatoren aangesloten zijn tot een gemeenschappelijke CV is ook de radiator gemeenschappelijk. Ofwel waar je centrale verwarming kan lezen als blokverwarming is het gemeenschappelijk.
In dit geval een eigen CV, dan is die dus uitsluitend voor één prive-gedeelte. Dus eigen rekening.
18 oktober 2018 om 10:34 #8497Nee, die situatie heeft nooit bestaan. Alle appartementen hebben al sinds de bouw in 1984 een eigen CV installatie gehad. In die tijd was het totale complex verhuurd door 1 organisatie. In 2003 zijn de appartementsrechten gesplitst teneinde tot verkoop van de appartementsrechten over te kunnen gaan. De AvS dateert dus van 2003 met Modelreglement 1992 als uitgangspunt waarbij grote zo niet 100% van de tekst rechtstreeks uit het Modelreglement komt.
18 oktober 2018 om 10:45 #8498Akkoord, thanks. Mijns inziens overduidelijk privé in plaats van gemeenschappelijk.
18 oktober 2018 om 10:58 #8499reglement 1992: als je letter b. zorgvuldig leest tot en met het woordje ‘deuropeners’ is alles wat daarvoor is opgesomd gemeenschappelijk. dan is het allemaal benoemd.
(de radiatoren zijn nu tot de installaties gerekend en tot hier gemeenschappelijk).
Maar………de laatste bijzin: , alles voor zover…………etc. hier worden de installaties (waaronder de radiatoren) uitgezonderd van het gemeenschappelijke “….voor zover die installaties niet uitsluitend ten dienste van één privé gedeelte strekken…………..
de radiatoren, dienstig aan één gedeelte zijn hiermee uitgezonderd van het gemeenschappelijke. de kosten zijn dientengevolge voor rekening van de bewoner
N.B. artikel 10 geeft een opening om, in geval van twijfel, een deel van het gebouw al of niet tot gemeenschappelijk te benoemen. dat lijkt mij hier overigens, gezien het vorige, niet aan de orde omdat er geen twijfel is (???)18 oktober 2018 om 10:59 #8500Akkoord, thanks. Mijns inziens overduidelijk privé in plaats van gemeenschappelijk.
Ook mijn inziens 😉 🙂
18 oktober 2018 om 11:07 #8501Hi Gerard,
Het antwoord van de beheerder (gemeenschappelijk) kan correct zijn, indien (onder andere) de radiatoren als gemeenschappelijk zijn aangemerkt in de hoofdsplitsing.
In dat geval vult jouw citaat 1992 slechts aan voor andere zaken (in de ondersplitsing) dan die zaken die al gemeenschappelijk zijn ingevolge de hoofdsplitsing.
Met vriendelijke groet, Bob18 oktober 2018 om 11:12 #8502Tot de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken —
worden onder meer gerekend voor zover aanwezig en niet vallende onder – de gemeenschappelijke gedeelten en zaken krachtens de hoofdsplitsing: –Volgt uit deze zinsnede.
Met vriendelijke groet, Bob18 oktober 2018 om 11:37 #8504Artikel 9 sub b in de AvS van de Hoofdsplitsing, waarin het modelreglement 1983 wordt gevolgd, is ongewijzigd vanuit het Modelreglement van toepassing (uitsluitend artikel 9 sub a is aangepast). Ook hierin wordt gesproken over radiatoren en radiatorkranen in de prive gedeelten als gemeenschappelijke zaken:
b. technische installaties met de daarbij behorende leidingen, met name voor centrale verwarming (met inbegrip van de radiatoren en radiatorkranen in de privé gedeelten), voor luchtbehandeling, vuilafvoer, afvoer van hemelwater met de riolering, voor gas en water en verder de hydrofoor, de electriciteits- en telefoonleidingen, de gemeenschappelijke antenne, de bliksembeveiliging, de liften,
de alarminstallatie en de systemen voor oproep en deuropeners.
Als ik Bob dan dus goed begrijp, zouden de radiatoren en radiatorkranen als gemeenschappelijk betiteld kunnen worden?
18 oktober 2018 om 11:41 #8505Ik mis hier dezelfde zinsnede; ‘alles voorzover die installaties niet uitsluitend ten dienste van één privé -gedeelte strekken. – – – – – – – – – – – – – – – – –
Ontbreekt deze echt of heb je deze weggelaten?18 oktober 2018 om 11:42 #8507Die zin staat niet in Modelreglement 1983, noch in de AvS van de Hoofdsplitsing.
18 oktober 2018 om 11:44 #8508Hi Gerard,
Bingo!Als ik Bob dan dus goed begrijp, zouden de radiatoren en radiatorkranen als gemeenschappelijk betiteld kunnen worden?
Hier is daarmee geen sprake van kunnen worden betiteld maar van zijn. Jouw beheerder heeft gelijk, maar had het je wel even mogen uitleggen. 😉
Met vriendelijke groet, Bob18 oktober 2018 om 11:48 #8510OK, hartelijk dank voor de snelle reacties. Zal het punt direct in de eerstvolgende bestuursvergadering aan de orde stellen. Heeft indirect invloed op ons MJOP aangezien er de laatste tijd wat radiatoren beginnen te lekken en dus vervangen moeten worden.
Terwijl ik dit schrijf roept het toch weer een vraag op. De kosten van vervanging komen dan ten laste van zowel de ondersplitsing als de hoofdsplitsing?18 oktober 2018 om 12:02 #8511Als de kosten voor de hoofdsplitsing zijn, draagt de ondersplitsing indirect bij door middel van de bijdrage aan de hoofdsplitsing aan de hand van het breukdeel van de ondersplitsing.
Ik kan me de situatie echter bijna niet voorstellen, hoe ziet de hoofdsplitsing er globaal uit; meerdere woontorens, scheiding woningen/commerciele ruimten, één gebouw met verschillende gescheiden gedeeltes?
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.