Op 1 april 2024 is de Wet Kwaliteit Incassodientverlening (WKI) in werking getreden.
Deze wet heeft als doel de kwaliteit van incassodienstverlening te verbeteren en schuldenaren beter te beschermen tegen oneerlijke of agressieve incassopraktijken.
Voor VvE’s en hun beheerders heeft deze wet directe invloed op het incasseren van achterstallige bijdragen.
De Wki vereist dat iedereen die buitengerechtelijke incassowerkzaamheden uitvoert namens een ander, zoals VvE-beheerders die achterstallige bijdragen innen, zich registreert in het Register Incassodienstverlening bij Justis. Dit geldt ook voor het versturen van eenvoudige betalingsherinneringen en aanmaningen.
VvE-beheerders die voor 1 april 2024 al incassowerk deden, moeten uiterlijk 1 april 2025 geregistreerd zijn.
Zonder registratie mogen ze na die datum geen incassowerk meer uitvoeren, wat juridische en financiële gevolgen kan hebben, zoals bijvoorbeeld het niet kunnen vorderen van incassokosten.
Als een VvE-bestuur geen VvE-beheerder heeft en zelf de incasso uitvoert zonder dit uit te besteden, valt dit niet onder de Wki. Dit geldt alleen als de bestuurder niet professioneel of bedrijfsmatig handelt.
In de praktijk besteden veel VvE’s het debiteurenbeheer echter uit aan een professionele beheerder, die wél onder de WKI valt.
Er zijn echter beheerders die zich niet willen profileren als incassobureau en zich ook niet als zodanig registreren in het incassoregister, zo ook de beheerder van onze VvE.
Officieel hadden VvE’s die de incassotaken willen blijven uitvoeren zich vóór 1 april 2025 moeten laten registreren.
Een aantal dagen voor die datum kregen we echter bericht van onze VvE beheerder dat het debiteurenbeheer van onze VvE uitbesteed zou gaan worden aan een gezamenlijk opgerichte onderneming VvE-Services BV, waar ik vermoed dat gezamenlijk hier betrekking heeft op de samenwerking met andere beheerkantoren die, net als onze beheerder, ook onder de UC groep zijn gaan vallen.
Want niet verrassend, deze VvE-Services BV is ook weer een onderdeel van die UC groep.
Ook een bekende VvE in mijn omgeving, die bij een andere beheerder uit de UC groep zit, kreeg eenzelfde verhaal voorgeschoteld.
Zelf hebben wij in ieder geval direct een aantal vragen gesteld aan onze beheerder over deze uitbesteding van het debiteurenbeheer, zeker ook met het oog op de AVG.
We zijn nog in afwachting van de antwoorden op al onze vragen !
Ik ben dan ook erg nieuwsgierig of er meerdere leden op dit forum te horen hebben gekregen dat het debiteurenbeheer van hun VvE uitbesteedt gaat worden en hoe dat in zijn werk is gegaan.