Juridische overeenkomst met Rijssenbeek
- Dit onderwerp bevat 10 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op januari 16, 20183:32 pm door .
-
AuteurBerichten
-
15 januari 2018 om 10:49 #6455
Onze VvE heeft een Overeenkomst Juridische Dienstverlening met Rijssenbeek afgesloten. Onze beheerder/bestuurder heeft onze gewone Rechtsbijstandsverzekering opgezegd, omdat die met Rijssenbeek beter zou zijn. Gevolg is nu dat we in een zaak tussen de VvE en een eigenaar niet verzekerd zijn, omdat Rijssenbeek die eigenaar al eens eerder bijgestaan heeft. Ook zaken tegen overheden nemen ze niet in behandeling. Verder mag er alleen informatie ingewonnen worden door een geregistreerde bestuurder, dus hebben de individuele eigenaren hier niets aan. De kosten bedragen 450,- per jaar. Er wordt heel veel uitgesloten. De maximale vergoeding bedraagt 25.000 euro. Ik voel me een soort van opgelicht, want als je nadenkt, blijkt elke VvE wel een soort van overeenkomst met Rijssenbeek te hebben, dus sta je als eigenaar machteloos. Is dit niet in strijd met de regels? Ze durven het geen verzekering te noemen, omdat ze geen toestemming hebben om verzekeringen af te sluiten. Het duurt nu ook weer bijna een jaar voordat we hier van af kunnen.
15 januari 2018 om 22:04 #6461Hoi Tinka,
Je kaart een interessant thema aan !
Het lijkt mij inderdaad ook een ongewenste situatie wanneer de Overeenkomst Juridische Dienstverlening tot gevolg heeft dat de VvE uitgesloten wordt voor bepaalde zaken.
Dan ben je min of meer verplicht om ook de rechtsbijstandsverzekering aan te houden.
Ik ben het overigens niet eens met je stelling dat elke VvE wel een soort van overeenkomst met Rijssenbeek heeft.
Persoonlijk kan ik meer VvE’s zonder een dergelijke overeenkomst dan met.
15 januari 2018 om 22:13 #6462Hi Tinka,
Een OJD van Rijssenbeek is heel iets anders dan een “echte” rechtsbijstandverzekering.
Géén van beide verzekeringen is verplicht voor een VvE. Het is aan de vergadering om te besluiten een van die verzekeringen af te sluiten of niet.
Rijssenbeek doet niets onoorbaars, maar ik ben met je eens dat de waarde van de OJB duidelijke beperkingen kent.
Vriendelijke groet, Bob.15 januari 2018 om 23:01 #34974Beste Tinka,
Je zegt dat je als eigenaar machteloos staat. Bedenk wel dat wanneer een eigenaar een kwestie heeft met de VvE , zij/hij zelf zich zal dienen te wenden tot haar/zijn eigen rechtsbijstandverzekering. De overeenkomst is gesloten door de VvE , als orgaan. Vandaar dat alleen geregistreerde bestuurders, zij vertegenwoordigen immers de VvE, informatie kunnen inwinnen.
De max van €25.000,00 daarvan wordt aangegeven dat het in de praktijk voldoende blijkt te zijn.
Ook wij hebben een OJD met Rijssenbeek. Dit tot volle tevredenheid. Op menig informatieve vraag kwam een helder antwoord en ook het huishoudelijk reglement is compleet doorgelicht en voorzien van extra adviezen.
Met vriendelijke groet,
Carla.
Ik weet niet alles, maar daar weet ik dan wel alles van...
16 januari 2018 om 09:38 #6467Wellicht als aanvulling. Onze VVE heeft een rechtsbijstand maar omdat de verzekeringsnemer de VVE als geheel is, zijn geschillen tussen bestuur en eigenaren(huurders) uitgesloten. Immers beide zijn onderdeel van de “verzekeringsnemer”.
De rechtsbijstand geldt dus alleen tussen de VVE en leveranciers.
groet
theo16 januari 2018 om 12:35 #6468Hi Tinka,
In reactie op de twee voorgaande posters laat ik nog even weten dat er ook rechtsbijstandverzekeringen bestaan die onderlinge geschillen binnen de VvE wel dekken.
Zo zie je maar weer dat het zaak is om of je door een deskundige te laten voorlichten, of om zelf heel goed na te gaan wat bij welke verzekering wordt gedekt dan wel uitgesloten. Lezen is weten.
Vriendelijke groet, Bob.16 januari 2018 om 13:30 #6472Hallo Rob, Ik bedoel eigenlijk dat iedere VvE-beheerder/bestuurder wel eens met Rijssenbeek te maken heeft gehad. Als je als beheerder/bestuurder dus één overeenkomst sluit, betekent dat dus dat je door Rijssenbeek nooit aangepakt kan worden. Dat houdt de beheerders/bestuurders dus uit de gevarenzone, want als diezelfde beheerder dan ook nog de oorspronkelijke rechtsbijstandsverzekering opzegt, ben je helemaal het haasje. Ook kan je als eigenaar geen informatie opvragen, want dat mag alleen degene die als bestuurder is aangemerkt. Het is een dure, ingewikkelde constructie, waarbij je als individuele eigenaar in de kou komt te staan. Ik vraag me af of dit wel een goede overeenkomst voor de VvE is, of juist alleen voor de bestuurder/beheerder. Wij zitten in ieder geval met een fikse schadepost, waar we hoogstwaarschijnlijk naar kunnen fluiten.
16 januari 2018 om 13:35 #6474Hallo Bob,
Het probleem is dus juist dat de vergadering er niets over te zeggen had. De externe bestuurder heeft eigenmachtig de rechtsbijstandsverzekering opgezegd, nadat hij ons geadviseerd heeft om met Rijssenbeek in zee te gaan. Nu zitten we dus met een enorme schadepost, omdat blijkt (pas na 1,5 jaar) dat een rechtszaak niet verzekerd was. Wij kunnen als individueel lid geen informatie opvragen bij Rijssenbeek, want dat is alleen voorbehouden aan de bestuurder. Rijssenbeek treft zogenaamd geen blaam, want het staat allemaal in de overeenkomst, die wij dus nooit gezien hadden. Het is een zooitje nu dus, want we kunnen de externe bestuurder niet meer aanpakken, want geen Rechtsbijstandsverzekering, die de bestuurder zelf heeft opgezegd. Lekker dus. Hoe gaan we hier uitkomen?
16 januari 2018 om 13:37 #6475Hallo Carla,
Wacht maar tot er echt een probleem ontstaat, met bv een aannemer, de bestuurder, de gemeente of anderszins. Er wordt zoveel uitgesloten dat ik me afvraag of je als VvE er wat aan hebt. het feit dat jullie geadviseerd zijn met het HHR, zegt niet zoveel. Dat is een eenmalig iets. Is dat 450 euro per jaar waard? Ik weet het niet.16 januari 2018 om 13:48 #6476Hi Tinka,
“Hoe gaan we hier uitkomen?”
Ik ken het probleem uit de eerder door jou gestarte thread.
Naar mijn overtuiging is de enige manier om hieruit te komen de volgende.
Met zoveel mogelijk medestanders/leden, op eigen risico, en op eigen kosten, de zaak bij de rechter voorleggen. Dat gaat een investering worden, maar zonder die investering zie ik er van komen dat jullie je bestolen voelen (en zijn?!) en dat daar geen verandering in gaat komen.
De leden zal je moeten overtuigen dat zonder investering het verlies een feit is, en dat slechts een investering in een advocaat (let wel zonder garantie op succes) het verlies (deels of zelfs volledig) kan terugdraaien.
Sterkte, veel succes en vriendelijke groet, Bob.
P.S. Ben volledig met je eens dat de overeenkomst met Rijssenbeek slechts beperkte waarde heeft. Zie hier het verschil tussen Dienstverlening en Rechtsbijstand.16 januari 2018 om 15:32 #6480Beste Tinka,
Ik noemde de bemoeienis van Rijssenbeek bij het huishoudelijk reglement maar als een voorbeeld. Het heeft geen zin om hier uitgebreid in te gaan op welke fronten onze contacten met Rijssenbeek, tot volle tevredenheid zijn geweest Daar ben jij immers niet mee geholpen. Het heeft ook geen zin en geen pas om hier precies uit de doeken te gaan doen hoe zo’n overeenkomst er uit ziet. Wat niet wegneemt dat jullie, als leden van de VvE dit wel dienen te weten.
Wat inmiddels, na het terug lezen van je eerdere thread, wel duidelijk is of wordt dat er heel wat schort aan het reilen en zeilen in jullie VvE. Een ingewikkelde zaak,. Ik hoop dat je wat hebt aan de gegeven visie en advies.
Sterkte en succes.
Met vriendelijke groet,
Carla. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.