Kosten van beheer vve naast vaste tarief.

  • Dit onderwerp bevat 2 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juli 26, 20195:16 pm door .
3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #10566
    Anoniem
    Deelnemer

      Als op de jaarstukken, die de beheerder heeft opgesteld kosten staan,( naast de beheerskosten, verzekeringskosten en reserveringen) is hij/zij (de beheerder) dan verplicht om deze kosten nader te specificeren of te verantwoorden? De reden dat ik dit vraag is dat wij een relatief jonge actieve vve hebben die amper wat teweeg heeft gebracht, maar schijnbaar wel veel kost. Terwijl de beheerder in feite nog niet veel gedaan heeft. Ik zou graag willen weten waarvoor die kosten zijn gemaakt.

       

      #10567
      Rene
      Deelnemer

        De beheerder is een uitvoerder van taken. Deze wordt in principe aangestuurd door ‘t bestuur. Het bestuur is daarom je aanspreekpunt en degene die op de ALV de jaarstukken dient te verantwoorden als daar vragen over zijn.
        Maar uit ervaring, juist in de beginperiode zijn er veel opstartproblemen waar veel uren in gaan zitten. Het kan ook gevolg zijn van een te beperkt beheerpakket afgesloten door de VVE. Als je dan vervolgens andere taken ook via de beheerder laat lopen dan komt er ook extra werk uit.
        Bij onze beheerder is bijvoorbeeld het begeleiden van schadegevallen, altijd op basis van nacalculatie.
        Maar het siert het bestuur en/of beheerder wel om enige toelichting te geven als daarom gevraagd wordt.

        #10568
        DikOz
        Deelnemer

          Als er kosten gemaakt worden, hoort daar ook een begrotingspost bij. (jaar begroting of meerjaren begroting, MJOP). Dat geeft wellicht aanknopingspunten. Of een bestuur ook inzage moet verschaffen, hangt af van het geldende modelreglement. Ik begrijp dat alleen MR 2006 een uitzondering is, men is het inzagerecht daar vergeten. Zie ook https://www.rijssenbeek.nl/is-het-inzagerecht-van-een-appartementseigenaar-onbeperkt/
          In het geval het bestuur geen inzage wenst/kan geven (hoe is het mogelijk, denk ik dan) zou je op de ALV bij de goedkeuring van de fin. stukken een vraag kunnen stellen zowel aan het bestuur als de kascommissie. Jij vindt als lid namelijk dat je die informatie nodig acht om goedkeuring (decharge) te verlenen.
          Natuurlijk moeten het bestuur en de beheerder  uitgaven verantwoorden (=gerechtigd tot het uitgeven, relateren aan de begroting en administreren) maar om te beoordelen of of dat goed gebeurt,  heb je informatie nodig.

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.