Nieuwe fundering
- Dit onderwerp bevat 10 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op september 28, 20203:39 pm door .
-
AuteurBerichten
-
21 maart 2018 om 20:33 #6923
Ik zou graag willen weten voor wie de volgende kosten voor zijn.
Ons VVE heeft besloten om ons fundering te herstellen, terwijl het niet noodzakelijk is (binnen 5 jaar wel). Begane grond heeft een uitbouw zonder fundering, maar de eigenaar wil, als deel van het herstel, dat de nieuwe fundering onder de uitbouw gaat.
Natuurlijk delen we de kosten voor de funderingsherstel, maar moet de VVE dan ook betalen voor de nieuwe fundering onder de uitbouw?
Mvg,
Darksky
22 maart 2018 om 11:26 #6926Beetje vreemd dat er onder de aanbouw geen fundering aanwezig is.
Is de aanbouw door de eigenaar zelf gerealiseerd?
Het lijkt mij persoonlijk dat de kosten voor deze “extra” fundering voor de betreffende eigenaar zijn, en niet voor de VvE.
22 maart 2018 om 12:54 #6927Hi Darksky,
De kosten voor het aanbrengen (doortrekken) van de (andere) fundering (van het gebouw) onder de aanbouw kunnen niet ten laste van de VvE worden gebracht.
Reden: in de VvE komen uitsluitend de kosten van onderhoud, behoud, herstel en vernieuwing/vervanging van gemeenschappelijke zaken ten laste van de gezamenlijke eigenaars. Daarmee is een vereiste dat die gemeenschappelijke zaken er al daadwerkelijk zijn. De begane grond wenst iets nieuws, een extra voorziening.
Het lijkt me overigens heel erg sterk dat er geen fundering onder de aanbouw zou zijn. Waarschijnlijker is er (onder de aanbouw) sprake van een andere (lichtere/te lichte) fundering dan de fundering onder het gebouw. Een aanbouw is niet altijd onderheid, maar mogelijk voorzien van een fundering op staal, of een strokenfundering. Wanneer de begane grond iets extra’s wenst kan de VvE dat natuurlijk wel toestaan, maar op voorwaarde dat alle kosten en risico voor de eigenaar begane grond komen. Vergeet in dat geval niet een gebruiksovereenkomst op te stellen, om ook toekomstige problemen en kosten te regelen.
Voorgaande geldt in het geval van oorspronkelijke aanbouw, zowel als voor latere (zelfs illegale) aanbouw.
Met vriendelijke groet, Bob.22 maart 2018 om 17:07 #6929Beste Rob / Bob,
Bedankt voor jullie reacties.
@ Rob – aanbouw is gebouwd door de vorige eigenaar tijdens splitsing in drie appartementen. Helaas, heeft de gemeente alles goedgekeurd zonder dat alle werk echt geinspecteerd is – lange verhaal.
Nog een vraag – begane grond moet gesloopd worden and na de funderingsherstel herbouwd. Vallen alle kosten voor herbouw onder VVE? Begane grond krijgt een hele nieuwe interieur, dus het lijkt mij dat de kosten deels meer voor de betreffende eigenaar zou zijn.
Mvg,
Darksky
24 maart 2018 om 11:48 #6936Hi Darksky,
Het plaatsen van een uitbouw behoeft niet alleen maar toestemming van de gemeente. Ook de VvE zal expliciet toestemming moeten geven, voordat een uitbouw kan/mag worden geplaatst.
Wanneer de VvE de fundering herstelt, en de eigenaar begane grond daardoor schade lijdt, zal diezelfde VvE de schade die zij veroorzaakt moeten vergoeden. Het is daarbij niet de bedoeling dat de eigenaar begane grond daaraan “verdient”. Ik stel dat er bij vergoeding van de geleden schade een aftrek plaatsvindt “nieuw voor oud”.
Met vriendelijke groet, Bob.4 oktober 2018 om 18:59 #8270Hi Rob / Bob,
Wij hebben nu meer informatie (archief dossiers) over deze uitbouw. Weten jullie toevallig waarom, op een bouwtekening deze uitbouw met rode kleur (muren buiten de achtergevel) is getekend? Alle andere muren op het tekening zijn in het zwart getekend. Helaas kan ik geen manier vinden om de tekeningen te uploaden.
Mvg,
Darksky
4 oktober 2018 om 21:00 #8273Zo plaats je een foto.
Met vriendelijke groet, Bob4 oktober 2018 om 21:01 #8274Klik op bovenstaande tekst/link.
4 oktober 2018 om 21:25 #82754 oktober 2018 om 21:38 #8277Hi Darksky,
Naar mijn idee geen expliciete betekenis, anders dan verduidelijking van wat bestaand en wat nieuw is.
Kan hier verder niets meer over zeggen.
Met vriendelijke groet, Bob28 september 2020 om 15:39 #12761Wanneer de VvE de fundering herstelt, en de eigenaar begane grond daardoor schade lijdt, zal diezelfde VvE de schade die zij veroorzaakt moeten vergoeden. Het is daarbij niet de bedoeling dat de eigenaar begane grond daaraan “verdient”. Ik stel dat er bij vergoeding van de geleden schade een aftrek plaatsvindt “nieuw voor oud”.
Ik zou graag willen weten of dit ergens vermeld staat (bron) of jurisprudentie over is, is dit ergens vastgelegd? Alvast dank -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.