Ondergrens quorum algemene ledenvergadering

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • #7824
    Pierre
    Deelnemer

      Voor bepaalde (belangrijke) besluiten worden voorwaarden gesteld mbt. het op de vergadering aanwezig aantal stemmen (quorum) en worden andere (hogere) eisen gesteld aan de meerderheid van de uitgebrachte stemmen (bijv.: 2/3). Voor “gewone” besluiten is een gewone meerderheid nodig. Voor zover ik kan zien in de splitsingsakte worden er geen eisen gesteld aan de hoogte van het quorum om rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen waarvoor die gewone meerderheid nodig is. Is er dan geen ondergrens van het quorum voor het kunnen houden van een rechtsgeldige vergadering. Ik lees er in de splitsingsakte niets over.

       

      #7825
      William
      Deelnemer

        Goedemorgen Pierre,
        dat kan kloppen, dan is jullie splitsingsakte gebaseerd op modelreglement 2006 of 2017.

        #7827
        Pierre
        Deelnemer

          Goede morgen William,
          Bedankt voor je reactie, maar nu – voor mijn duidelijkheid – : GEEN ondergrens dus vwb. het quorum ?

          #7828
          William
          Deelnemer

            Dat is correct. Uitzonderingen daarop staan in de akte, maar die had je al gevonden zag ik šŸ™‚

            #8221
            Louise
            Deelnemer

              is het mogelijkĀ of toegestaanĀ Ā omĀ Ā bijĀ een AlvĀ datĀ ledenĀ  inzage krijgen in aantal stemmen en volmachten? lijkt me zinnig i.v.m.Ā Ā transparantie. Klopt het dat ook het vermelden van namen van aan-en afwezigen verplicht is vermeldt te worden tijdens Alv?

              #8224
              Rene
              Deelnemer

                Het lijkt mij van groot belang dat de beheerder of bestuur de presentielijst vast stelt zodat de gestelde quorum verplichtingen ook op een later punt nog bewezen kunnen worden. In principe zouden die stukken voor iedereen van de VVE inzichtelijk moeten zijn.
                Vaak zie je dat er bij onvoldoende opkomst er een verplichte tweede vergadering gehouden wordt, waar alleen de punten definitief gemaakt kunnen worden die op de 1e ALV tot stemming ingebracht zijn. Deze punten dienen duidelijk gecommuniceerd te worden op de uitnodiging van de 2e vergadering.
                De 1e vergadering opschorten en een tweede uitschrijven bij onvoldoende quorum wordt veel gedaan, maar is dus absoluut een verkeerde interpretatie van de regels!
                Nieuwe punten inbrengen op de 2e vergadering mag/kan, maar moeten eveneens bij onvoldoende quorum op een derde (voor deze punten dus de tweede) vergadering opnieuw behandeld en ter stemming gebracht worden.
                In modelreglement van 2017Ā  artikel 56.5 staan een aantal situaties waarbij een quorum geld voor de opkomst. Onder die opsomming valt heel veel!
                en voor die situaties geldt:

                Ā In een vergadering, waarin minder dan twee derden van het totaal aantal stemmen kan worden uitgebracht, kan geen geldig besluit worden genomen.

                Voor deze zaken dient dus een tweede vergadering gehouden te worden waarbij deze quorum voor de opkomst komt te vervallen. Niet die voor de stemming zelf!

                In deze tweede vergadering kan over de aanhangige onderwerpen een besluit met twee derden meerderheid worden genomen, ongeacht het aantal stemmen dat op deze tweede vergadering kan worden uitgebracht.

                Dus hoewel er in modernere reglementen dus geen absoluut quorum geld voor de opkomst, geldt er wel een quorum voor veel beslissingen op die ALV genomen kunnen worden.

                #8229
                Bob
                Deelnemer

                  is het mogelijk of toegestaan om bij een Alv dat leden inzage krijgen in aantal stemmen en volmachten? lijkt me zinnig i.v.m. transparantie. Klopt het dat ook het vermelden van namen van aan-en afwezigen verplicht is vermeldt te worden tijdens Alv?

                  Hi Louise,
                  Het is mogelijk en ook toegestaan.
                  Er is niets op tegen om de leden inzage te geven in de getekende presentielijst. Daarop staan de aanwezigen en/of hun gevolmachtigden met handtekening. Afwezigen tekenen de lijst natuurlijk niet. šŸ˜‰
                  Met vriendelijke groet, Bob

                7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.