Ontslag nemen als voorzitter

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • #6524
    HarryWels
    Deelnemer

      Hallo allemaal,

      Vorig jaar hebben wij ons eerste huis gekocht. Deze woning is deel van een complex van 5 woningen die geschakeld zijn via een hal, dit is het mandelig terrein van onze woningen. Alle woningen zijn tegelijk in de verkoop gegaan nadat ze opgeknapt waren, er waren dus geen vorige bewoners die het als eengezinswoning in gebruik hadden.

      Mijn partner en ik waren de eersten die bij de notaris tekenden voor ons huis. Toen we er zaten kwam er nog een verrassing bij, omdat wij de eerste waren die tekenden moesten we ook de VVE oprichten. In ons enthousiasme om te tekenen voor onze woningen hebben we dat dus ook gedaan, en ben ik voorzitter geworden en mijn partner penningmeester.

      Inmiddels is de functie van penningmeester na veel moeite overgedragen aan een ander huishouden, maar ligt de rol van voorzitter nog bij mij.

      Mijn vraag is nu, kan ik ontslag nemen als voorzitter? Ik ben niet gekozen door de ledenraad, en ben naar mijn gevoel ook niet geheel vrijwillig voorzitter geworden (natuurlijk heb ik er zelf voor getekend), omdat dit op ons dak viel tijdens het mooie moment van tekenen voor ons eerste huis.

      Ik wil geen voorzitter zijn van de vereniging omdat ik mijzelf niet geschikt vind voor deze functie. Ik heb niet de kennis en de aanleg om een goede voorzitter te zijn, het zit gewoon niet in me. Daarnaast heb ik door een drukke baan en gezinsleven ook weinig tijd om me dit eigen te maken.

      Het probleem zit er in dat niemand van de andere huishouden deze verantwoordelijkheid wil overnemen. Ik meen dat ik hun decharge nodig heb als ik ontslag wil nemen, maar ik ga er al een beetje vanuit dat dit niet krijg omdat ik tijdens eerder vergaderingen al heb aangegeven dat deze functie mijn niet ligt, maar niemand wierp zich op om het over te nemen.

      Wat zouden voor mij nog opties kunnen zijn? Ik ben aan het kijken naar een externe beheer partij, omdat ik zeker weet dat zij onze vereniging beter van dienst kunnen zijn dan ik, maar het liefst wil ik gewoon niet meer verantwoordelijk zijn hiervoor.

      Alvast bedankt voor jullie reactie!

      Groet,
      Harry

      #6527
      Rob
      Deelnemer

        Bijzonder vreemde handelswijze daar bij die notaris.
        Heb ik persoonlijk in ieder geval nog nooit eerder gehoord, dat een VvE op deze wijze wordt opgericht. Als het goed is staat in de splitsingsakte ook iets over de oprichting van de VvE.
        Maar…. je kan gewoon ontslag nemen.
        Je bent alleen verantwoordelijk voor je handelen ten tijde je voorzitterschap.
        Hoewel ik me ook nog afvraag hoe rechtsgeldig jouw “benoeming” eigenlijk ooit is geweest.
        Probeer er samen met je medebewoners in ieder geval wel voor te zorgen dat er geen slapende VvE gaat ontstaan, dat is nooit goed voor een VvE !

        #6528
        Bob
        Deelnemer

          Hi Harry en Rob,
          Als ik Harry goed begrijp is er v.w.b. de hal slechts sprake van “mandeligheid”. Ik begrijp dat de vijf woningen niet in enige splitsing zijn betrokken, en er moe(s)t (bij verkoop) voor het mandelige terrein “slechts” een terrein- of beheersvereniging bestaan/worden opgericht. Dat heeft de notaris dan gedaan, en dat is niet “vreemd”.
          Merk op dat een terrein- of beheersvereniging géén gewone VvE is. Mandeligheid en splitsing zijn niet gelijk.
          Bovenstaande laat overigens onverlet dat niemand tegen wil en dank kan worden verplicht om enige bestuursfunctie te (blijven) bekleden.
          De bestuursfunctie neerleggen kan op elk gewenst moment.
          Vriendelijke groet, Bob.

          #6530
          Bob
          Deelnemer

            P.S. Een VvE ontstaat rechtens door het passeren van de AvS. Met het passeen van de AvS is het bestaan van de VvE een juridisch feit. Dat een VvE pas “echt” gaat leven wanneer er meerdere eigenaars zijn is niet meer dan logisch. Merk overigens nog op dat de eerste en enige bestuurder meestal/doorgaans al direct in de AvS wordt benoemd.

            #6531
            Bob
            Deelnemer

              Hi Harry,
              Voor alle duidelijkheid nog even het volgende.
              Je hebt geen decharge nodig om te mogen opstappen als bestuurder/voorzitter. Je hebt gewoon het recht om op te stappen, het is niet zo dat andere leden je dat recht “tot de dood er op volgt” kunnen ontzeggen/onthouden.
              Decharge ontslaat jou slechts uit aansprakelijkheid voor de/jouw (bekende/kenbare) handel en wandel tijdens jouw bestuursperiode.
              Vriendelijke groet, Bob.

              #6533
              Rob
              Deelnemer

                Hi Harry en Rob, Als ik Harry goed begrijp is er v.w.b. de hal slechts sprake van “mandeligheid”. Ik begrijp dat de vijf woningen niet in enige splitsing zijn betrokken, en er moe(s)t (bij verkoop) voor het mandelige terrein “slechts” een terrein- of beheersvereniging bestaan/worden opgericht. Dat heeft de notaris dan gedaan, en dat is niet “vreemd”. Merk op dat een terrein- of beheersvereniging géén gewone VvE is. Mandeligheid en splitsing zijn niet gelijk. Bovenstaande laat overigens onverlet dat niemand tegen wil en dank kan worden verplicht om enige bestuursfunctie te (blijven) bekleden. De bestuursfunctie neerleggen kan op elk gewenst moment. Vriendelijke groet, Bob.

                Duidelijk Bob, dank je wel !

                #6535
                Bob
                Deelnemer

                  Hi Rob,
                  Graag gedaan, helaas geen terugkoppeling van Harry. Het is niet anders.
                  Vriendelijke groet, Bob.

                7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.