Rechtgeldigheid machtigingen
- Dit onderwerp bevat 6 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op januari 7, 201711:21 am door .
-
AuteurBerichten
-
4 januari 2017 om 16:44 #4336
Kunnen eigenaren een bestuurslid machtigen namens hen te stemmen zonder dat er in de tekst van de machtiging een datum van een ALV wordt genoemd?
4 januari 2017 om 22:33 #4341Nee, een volmacht moet compleet zijn, inclusief datum dus.
5 januari 2017 om 11:44 #4344Hi Probitas,
Ten eerste is het niet altijd toegestaan om een bestuurslid te machtigen. Het kan zijn dat de statuten van de VvE een bepaling bevatten die het machtigen van bestuursleden verbiedt. Het is in elk geval expliciet verboden zodra MR2006 van kracht is.
Ten tweede kent een machtiging geen vormvereiste. Een lid kan bijvoorbeeld ook een doorlopende machtiging afgeven. In dat geval is een vergaderdatum noemen niet aan de orde. Het is dus afhankelijk van de exacte tekst en bedoeling van de machtiging. Die zou je moeten nakijken.
Voor alle duidelijkheid tot slot nog even de opmerking dat “men” niet verplicht is de door het bestuur, of wie dan ook, aangeleverde machtiging te gebruiken.
Vriendelijke groet, Bob.6 januari 2017 om 12:20 #4349Hi Bob,
Hartelijk dank voor jouw reactie.
Wij hebben het modelreglement uit 1992 (gele boekje). Dat een een beheerderscontract is alles wat wij tot nu toe hebben.
Wat houdt MR2006 in a.u.b.?
De machtiging is juist doorlopend bedoelt. Anders hebben wij met elke ALV het probleem dat de beheerder met een volmacht van de eerste eigenaar komt en bij gebrek aan machtingen door de andere eigenaren altijd een meerderheid heeft.
6 januari 2017 om 12:58 #4351Hi Probitas,
Graag gedaan.
Excuus MR2006 is modelreglement 2006. Nu jullie volgens MR1992 werken is er geen vuiltje aan de lucht. Het bestuur mag gewoon machtigingen krijgen van de leden. Dat is bij jullie niet expliciet verboden.
Je stelt: Anders hebben wij met elke ALV het probleem dat de beheerder met een volmacht van de eerste eigenaar komt en bij gebrek aan machtingen door de andere eigenaren altijd een meerderheid heeft.
Die opmerking begrijp ik niet. Kun je dit misschien nader uitleggen?
Vriendelijke groet, Bob.6 januari 2017 om 14:25 #4352Hi Bob, Bedankt voor de uitleg.
De eerste eigenaar heeft net geen meerderheid van de stemaandelen. Er zijn 55 eigenaren waarvan één de eerste eigenaar van het hele complex is. Zijn machtiging geeft hij voor een ALV aan de beheerder. Die zit de vergadering voor. Er komen weinig eigenaren naar de vergadering en maar een paar geven op tijd een machtiging aan een mede-eigenaar die wel aanwezig is. Zo heeft de beheerder altijd een meerderheid. B.v. heeft de beheerder na een heftige discussie een verhoging van de VVE-bijdrage tegen aanwezige deelnemers (eigenaren en rest van de bestuursleden) doorgezet. Het gebrek aan initiatief van de VVE-leden is een van onze grootse problemen.
Voor de rest van het verhaal zie a.u.b. mijn tweede post onder “taken beheerder”. Daar komen de twee vraagstukken bij in mijn laatste post bij elkaar.7 januari 2017 om 11:21 #4355Hi Probitas,
Dank voor de nadere toelichting. Helemaal begrepen.
Dat is inderdaad lastig met een groot-eigenaar met zoveel stemmen, en met verder (te) veel leden die het kennelijk allemaal niet zoveel uitmaakt wat er met hun (gezamenlijk) bezit en hun centen gebeurt.
Het is daarmee inderdaad zaak om de overige eigenaars actief te benaderen en om te zorgen dat de andere eigenaars bij voorkeur toch de vergaderingen gaan bijwonen, of om te zorgen dat ze bij afwezigheid of verhindering tenminste een volmacht afgeven.
Ik ga straks ook nog even naar jouw andere post kijken. Als ik wat te melden heb zal ik daar wel reageren, zodat we niet off-topic raken.
Vriendelijke groet, Bob. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.