rookgasafvoerkanaal in gemende complex van huurders en eigenaren
- Dit onderwerp bevat 18 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op juli 28, 201712:34 pm door .
-
AuteurBerichten
-
27 juli 2017 om 10:03 #5595Ik ben sinds februari van 2017 eigenaar van een fijn appartement in Amsterdam. Het adres is [adres] te Amsterdam. Vorig jaar in 2016 zijn alle woningen gesplitst, dus elk appartement heeft nu een kadaster registratie en de bedoeling is dat ze dus stuk voor stuk worden verkocht. Hij bevindt zich in een complex die gedateerd is, en de woningen zijn ook toe aan vernieuwing en verbouwing.Toen ik de woning kocht was er geen rookgasafvoerkanaal, omdat alle woningen voorheen met de gashaard gestookt werden. In mijn verbouwing wilde ik het cv ketel plaatsen en dan het kanaal voor het dak heen laten heen, (ik zit op de laatste verdieping). Tevergeefs heb ik de verkeerde offerte opgestuurd naar de vve waarin niet vermeld stond dat ik het door het dak wilden boren. Ik heb een dag voor dat het ging boren met de technische beheerder gebeld om te vermelden dat ik ook van plan was om een gat voor de afzuigkap en de ventilatie in de badkamer en tóen kwam ik erachter dat ik de verkeerde offerte had meegestuurd, en dat boren in het dak niet mocht omdat het eigendom is van de vve.De vve bestaat maar één jaar en heeft maar één algemene vergadering gehad, (voor dat ik mijn woning heb gekocht). De vve heeft mij verteld dat er met de projectontwikkelaar voor een oplossing wordt gekeken voor het plaatsen van een rookgasafvoerkanaal, maar de termijn waarin en het proces is echter onduidelijk. Dit was in Juni. Ik bel vaak erachterna om te kijken of ze al offertes binnen hebben gekregen, en er blijft helemaal geen beweging te zijn. Inmiddels is de verbouwing gestaakt en ik kan niet verder! Wat zijn de kansen dat de projectontwikkelaars beslissen voor het plaatsen afvoerkanaal? Zo ja, op welke termijn en wanneer zal deze geplaatst worden? Zo niet, want is plan B in het geval van bewoners die een cv ketel willen plaatsen?Als het blijkt op korte termijn, namelijk vóór de bouwvak 2017, er onduidelijkheid te zijn over of de afvoerkanaal wellicht wel of niet komt, en op welk termijn, dan wil ik snel de verbouwing hervatten en zal ik wellicht besluiten om de kanaal door de balkon te laten lopen. Heb ik hiervoor ook vve toestemming nodig? In de splitsingakte staat er dit gemeld:1. Tot de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken worden ondermeer gerekend, voor zover aanwezig:de leidingen voor:– de afvoer van hemelwater, gootwater en fecaliën, voor zover niet uitsluitenddienstbaar aan één privé gedeelte;– het transport van gas, water, elektriciteit en telefoon-, audio- en videosignalenvanaf de aansluitingen op de dienstleidingen tot aan een meterkast van een privégedeelte.2. Tot de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken worden nietgerekend:de leidingen voor:– de afvoer van hemelwater, gootwater en fecaliën, voor zover uitsluitend dienstbaaraan één privé gedeelte;– het transport van gas, water, elektriciteit en telefoon-, audio- en videosignalen ineen privé gedeelte vanaf de meterkast;27 juli 2017 om 11:43 #5596
Hoi Miriam,
Ik heb het idee dat je je niet helemaal bewust bent van je positie. Je geeft aan dat ‘de vve’ jou iets verteld, ik ben benieuwd wie dit dan geweest is. De VvE zijn álle eigenaren bij elkaar. In jouw geval vermoed ik dat er een grooteigenaar is (woningcorporatie?) en een handjevol particuliere eigenaren.
Het wel of niet mogen aanleggen van een rookgasafvoer door het dak kan en mag alleen door de Algemene Leden Vergadering worden toegestaan, door niemand anders. Dat houdt in dat je je verzoek op de agenda van de eerstvolgende ALV zal moeten laten zetten, alvorens je deze verbouwing door kunt voeren.
Als de huidige gashaarden echt verouderd zijn, lijkt het me veel verstandiger om op planmatige basis, rookgasafvoerkanalen voor alle woningen aan te laten leggen door de VvE. Dan kan eenieder die wil overstappen op een CV-ketel, dit doen zonder dat er wederom nieuwe kanalen moeten worden aangelegd.27 juli 2017 om 12:45 #5597Dag William,
Dank voor je antwoord! Ik ben inderdaad niet bewust van mijn positie 🙂 Ik probeer ook achter te halen wat de spelregels zijn en ik word in formele regelementen verzopen!
De “vve” in dit geval is de voorzitter van de vve. Ik heb ook veel contact met de beheerder, maar die blijkt ook even nutteloos te zijn. De vve bestaat uit een grooteigenaar, (belegger), en een paar kleine eigenaren (van appartementen), en eventueel gebruikers (huur).
Je geeft aan dat op een planmatigbasis de rookgasafvoerkanaal aangelegd kan worden. Mijn vraag is dus specifiek: wat kan ik doen om dit te activeren binnen de vve? Kan ik eisen dat er termijnen gebonden, (bijvoorbeeld binnen twee maanden?) voor het leggen van een rookgasafvoerkanaal? Wat heb ik nodig op bijvoorbeeld een vergadering op te roepen? Ik heb de splitsingsakte en reglement gelezen maar ik kom er gewoon niet uit, en ik wil gewoon weten dat er actie, warm water en gas in mijn woning komt!27 juli 2017 om 13:09 #5599Hoi Miriam,
Allereerst; Huurders maken geen deel uit van de VvE. De VvE bestaat dus uit de belegger en enkele particulieren 🙂 . Ten tweede; Zoveel heb je niet te eisen, zeker geen termijnen vooralsnog. Ten derde; De VvE heeft geen voorzitter, wellicht bedoel je de voorzitter van het bestuur, of een bestuurslid?
Hoe is de situatie nu? Hoe is de verwarming en de aanvoer van warm water geregeld?27 juli 2017 om 13:43 #5600Dag Willem,
Ik denk dat hij de voorzitter van het bestuur is – maar dat durf ik niet te zeggen. Hij is van de organisatie Newomij.
Toen ik de woning kocht zat er een gashaard in, die de radiatoren aanstook, die de gasgeiser aanstook. Ik heb de gashaard en geiser weggepleurd, om natuurlijk een cv ketel a la 2017 te installeren. En zo is het allemaal begonnen. In de huurwoningen is dit nog de norm, met een afvoer via de balkon. Omdat ik asthmatisch ben, wil ik geen afvoer via de balkon, met alle giftige gassen die er uit komen. (Er zijn nieuwe eigenaren die de cvketel in de balkon heeft laten installeren, maar dit valt jammer genoeg buiten mijn budget – ik heb nu alle leidingen voor de cv ketel naar de keuken gezet). Ik kan nu geen cv ketel plaatsen tot dat de vve (en ik denk dus specifiek in dit geval, de groot eigenaar), aangeven wat en wanneer ze dingen gaan doen. Ik heb toch recht om een vergadering bijeen te roepen om meer helderheid/plan van aanpak?
27 juli 2017 om 14:11 #5601Hoi Miriam,
Je hebt dus de beschikking over een eigen, individuele gasaansluiting.
Dan lijkt het me verstandig om het bestuur van de VvE te verzoeken een vergadering te beleggen. Er is dit jaar nog geen vergadering geweest begrijp ik? Je zult daar het verzoek moeten doen om een afvoerkanaal door het dak aan te (laten) brengen.
Een bestuur moet een aangevraagde vergadering uitroepen als deze wordt aangevraagd door een eigenaar, of eigenaars, met een bepaald aantal minimum stemmen, meestal 10%. Dit staat in je splitsingsakte.27 juli 2017 om 14:13 #5602Trouwens, hoe werd de afvoer van de oude gashaard geregeld?
27 juli 2017 om 14:17 #5603Dag Willem,
Dank voor je antwoord.
Dit heb ik al ingediend, (om door het dak te laten plaatsen) en dit werd afgewezen omdat het dak gemeenschappelijk eigendom is. Daarom precies mijn vraag, wat zijn nu mijn rechten en hoe verder? Denk je dat het nog gunstig is om een vergadering bijeen te roepen?
Voorheen ging het ook via een pijp via de balkon.27 juli 2017 om 14:36 #5604Hoi Miriam,
Graag gedaan hoor. Maar ik denk dat je de afwijzing verkeerd begrepen hebt. Geen persoon (voorzitter of niet) mag toestemming voor zoiets geven, alleen de vergadering van eigenaars mag dat doen.
Dus ja, er zal per jaar minstens één vergadering (moeten) zijn, dus als deze nog niet is geweest, volgt deze nog en zul je daar je aanvraag op de agenda moeten laten zetten 🙂 .
27 juli 2017 om 14:40 #5605Ik verbaas me over deze informatie. De voorzitter, zowel de beheerser hebben mij dit schriftelijk vermeld meerdere keren! Ik verbaas me echt hierover!
Jij schijnt veel van dit te weten, heb je toevallig een voorbeeld brief voor op een vergardering bijeen te roepen?27 juli 2017 om 15:00 #5606Hoi Miriam,
Nogmaals, als zij mondeling of schriftelijk je verzoek voor het plaatsen van een afvoerkanaal hebben afgewezen, hebben ze waarschijnlijk volledig gelijk gehad hoor.
Er van uitgaande dat het dak gemeenschappelijk eigendom (wat in 99% het val is), is het onderhoud/vervanging/aanpassing aan dit dak volledig de verantwoordelijkheid, en volledig voor rekening van de VvE. Als jij daar als lid zelf een verandering aan wil doorvoeren, zal dus de VvE toestemming moeten geven. Dit gebeurt door middel van een besluit van de ledenvergadering.
Ik heb zat voorbeeldbrieven, maar daar heb je niks aan. Je moet het bestuur een brief/email schrijven, met de volgende verzoeken;
– Een algemene/extra ledenvergadering uit te schrijven.
– daarbij te agenderen; Toestemming voor aanbrengen rookgasafvoerkanaal door het dak.27 juli 2017 om 15:17 #5607Hi William,
Devil’s advocate hier: als ik weet dat zij zwz het verzoek weigeren om door her dak te plaatsen, waarom zou ik een vergadering aanvragen? Welke opties zou ik nog mogen agenderen tbv een rookgasafvoerkanaal.
Alvast dank!
-M27 juli 2017 om 15:26 #5608Haii,
Dan zul je voor de reeds aanwezige optie kunnen kiezen, via het balkon. Als je dit laat uitvoeren met een opstaande pijp richting dakrand, valt het met de schadelijke stoffen op je balkon ook wel mee hoor.
Je kunt ook het verzoek door de vergadering af laten keuren, en dan dat besluit aanvechten bij de rechter. Alleen dan maak je in eerste instantie wel heel veel stampij en kosten voor een afvoerpijp.27 juli 2017 om 15:44 #5609Okay nu snap ik het helemaal niet meer, want voorzitter had aangegeven dat hij samen met projectontwikkelaar gaat kijken wat de mogelijkheden zijn voor zon afvoerpijp. Dat was inmiddels maanden geleden. Mijn oorspronkelijk vraag was wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat het proces vanuit hun kant versneld kan worden: offerte + daadwerkelijke aanleg. Zou ik dit ook kunnen aggenderen via een verzoek voor vergardering?
27 juli 2017 om 15:48 #5610Haha, nu snap ik het ook niet meer. Je gaf aan zeker te weten dat de vergadering je voorstel af keurt, maar de voorzitter en projectontwikkelaar gaan er wel naar kijken?
Ik denk dat je ze iets kan verplichten in dit geval, wat was hun laatste bericht? -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.