Splitsingsakte klopt niet, bij doorverkoop een probleem?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #12465
    Anoniem
    Deelnemer

      Goedendag,

      Eigenaren van het appartement op de beganegrond hebben bij het te koop zetten van hun woning ingezien dat de souterrain die zij al jaren als woonruimte hebben gebruikt niet in de splitsingsakte is opgenomen. Deze info hebben zij (en de passerende notaris) toen gemist bij hun eigen koop tientallen jaren geleden.

      De nieuwe kopers willen dit geregeld zien voor zij de koopovereenkomst willen tekenen.

      Nu ligt de vraag vanuit huidige eigenaren beganegrond om de AvS te wijzigen bij een notaris, en is er voorgesteld dat de VvE deze kosten op zich neemt – deels gemotiveerd doordat een foute AvS juridisch gezien een probleem vormt voor de VvE? Is dat zo? Er wordt verder voldaan aan de basisverplichtingen: AvS (al dan niet onjuist), ingeschreven staan bij de kamer van koophandel en het aanhouden van een reservefonds.

      Vanuit een andere motivatie kan gezien worden dat in eerste instantie de fout is ontstaan bij de oorspronkelijke splitsing (1995), maar dat bij eigen koop tig jaar terug (na 1995) de discrepantie ook niet is opgemerkt. Nu bij de doorverkoop is het probleem (weer) tastbaar geworden en wordt er dus eigenlijk woonruimte verkocht die op papier niet bestaat. Primaire gezien ligt het probleem dus bij de eigenaren beganegrond en is daar de VvE ten gevolge de dupe van – of zie ik dit verkeerd?

      Feit blijft, de AvS uit 1995 klopt niet. Souterrain bestond naar ons weten toen wel al.

      De kwestie waar het nu om draait is wie gaat er voor de rectificatie betalen? De partij die het er meest bij gebaat is? De partij waarbij het probleem (al dan niet achterhaalbaar) is ontstaan, de notaris die toen der tijd de eerste splitsingsakte incorrect heeft opgesteld, nieuwe bewoners, of toch de VvE..?

      Daarnaast is de vraag hoe zit het in de toekomst met breukdelen en VvE bijdragen/opstalverzekering en bij wie wordt in de toekomst de rekening neergelegd als er schade of lekkage oid in het souterrain ontstaan. Tot vandaag hebben de eigenaren van de beganegrond reparaties aan souterrain voor eigen rekening genomen, en heeft ieder appartement 1/4e van de stemmen in de kleinschalige VvE. Als de m2 ineens verdubbelen, hoe werkt dat zich dan uit in bovengenoemde termen?

      Alvast bedankt voor de ondersteuning!!

      #12479
      mako724
      Deelnemer

        Dit is zowel een probleem van de eigenaar als van de VvE. Zoals je zelf al aangeeft heeft het betreffende appartement eigenlijk een ander breukdeel en zou dus ook anders bij moeten dragen in de gemeenschappelijke kosten.
        Het totale oppervlak word na aanpassing AvS groter dus nu is het bv 1/4 per appartementsrecht dit wordt dan 1/5 per appartementsrecht waarbij onderste appartement bv 2/5 voor zijn rekening neemt. Deze verhouding zal dan helemaal doorgevoerd moeten worden in servicekosten.
        Ik denk wel dat het ondoenlijk is om de wijziging van de AvS op korte termijn door te voeren. De wijziging van de AvS is een tijdrovend en kostbaar proces waarbij bv ook de hypotheekverstrekkers akkoord moeten gaan.

      2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.