Stofferen trappenhuis
Tags: trappenhuis
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op december 18, 201611:31 am door .
-
AuteurBerichten
-
16 december 2016 om 20:14 #4243
De VvE betreft een vooroorlogs pand met daarin 3 appartementen. Appartement A op de begane grond heeft een eigen voordeur. Appartementen B 1 en 2 hebben gezamenlijk een eigen voordeur. De eerste trap naar boven geeft toegang tot het privé gedeelte van B1 en de tweede gedeelte van de trap geeft toegang tot het privé gedeelte van B2.
Bij aankoop van de appartementen B1 en 2 was de trap niet gestoffeerd. Het was een kale houten trap, zoals gebruikelijk in dit soort panden.
In de ALV is door B1 en B2 het besluit genomen de trap te laten stofferen ten laste van de VvE. A stemde tegen. De trap (/trappenhuis) is weliswaar formeel gemeenschappelijk (volgens Akte van Splitsing en Modelreglement 1992), maar stofferen van de trap is eerder een verfraaiing dan noodzakelijk onderhoud.
Is dit juist?
A heeft er baat bij dat de trap wordt gestoffeerd, omdat het geluiddempend werkt. Dat neemt niet weg dat B1 en B2 er verantwoordelijk voor zijn dat zij geen onnodig geluidsoverlast veroorzaken.
Wat denken jullie?
17 december 2016 om 15:34 #4246Hoi Amlac,
Ik vind ook dat het stofferen van de trap in deze kwestie geen noodzakelijk onderhoud is.
Naar mijn idee zou eigenaar A zich dan ook kunnen beroepen op MR1992 art. 38 lid 8 en derhalve niet hoeven bij te dragen aan de kosten voor het stofferen van het trappenhuis en de mogelijk extra onderhoudskosten daaraan.17 december 2016 om 19:04 #4251Hallo Rob,
In artikel 38 Mr 1992 spreken ze over installaties en hier wordt over vloerbedekking gesproken.
Als je het artikel 38 lid 8 leest verwijst dit naar lid 5 en 6 van artilek 38 en daar staat toch duidelijk dat met een tweedere meerderheid van de stemmen een rechtsgeldig besluit genomen is.
En dat jij vindt dat het geen noodzakelijk onderhoud is neemt niet weg dat de vergadering dit met een meerderheid besloten heeft en dus dit uit moet(gaat) voeren.
Vriendelijke groet,
Peter17 december 2016 om 21:15 #4256Hi Amlac,
Uit jouw post begrijp ik dat het besluit is genomen in een vergadering waarin alledrie de stemmen aanwezig waren.
Mocht je A zijn, en onder het besluit uit willen, dan raad ik je aan om het besluit vóór het verstrijken van de fatale termijn voor te leggen voor vernietiging. Zo die termijn reeds is verstreken wordt het een schier onmogelijke opgave.
Baseer je het gemeenschappelijk zijn van het trappenhuis louter op artikel 9 MR1992?
Een vooroorlogs pand waar MR1992 van kracht is. De Akte van Splitsing is dus herzien/gewijzigd. Staat er in de AvS echt niets over het trappenhuis, dat in dit geval overigens slechts dienstbaar is aan twee van de drie appartementen?
Kun jij (A) het trappenhuis überhaupt in, of hebben alleen B1 en B2 een sleutel?
Zoals Rob al opmerkte is stofferen niet gelijk aan (noodzakelijk) onderhoud, noch aan herstel of vernieuwing van gemeenschappelijke zaken. Daarmee vallen deze kosten niet onder de (limitatieve) opsomming van kosten als in artikel 3 MR1992. De kosten van stoffering kunnen mijns inziens dientengevolge niet ten laste van de VvE worden gebracht.
Vriendelijke groet, Bob.17 december 2016 om 23:53 #4282Fijn dat jullie meedenken, Rob, Omnibus en Bob. Dank daarvoor.
B1 en B2 hebben een gezamenlijk voordeur. A, met een eigen voordeur, heeft daar niets te zoeken.
De voordeuren behoren niet tot het gemeenschappelijke gedeelte (zo ook de raamkozijnen, de balkonconstructies, terrassen en hekwerk, de borstweringen). Wat zich achter de privé gedeelde voordeur bevindt – gang en 2 trappen naar B1 en B2 – is echter weer gemeenschappelijk. Daarover is niets nader geregeld in de akte.
Nietigheid inroepen is vanwege kosten/baten niet de moeite waard. En daar is op gerekend (er is sowieso een niet meer te blussen brand in onze mini VvE). Een schriftelijk melding met verwijzing naar MR art. 3, lijkt mij voldoende, zodat het in ieder geval in de notulen staat.
18 december 2016 om 11:31 #4288Hi Amlac,
“Een schriftelijk melding met verwijzing naar MR art. 3, lijkt mij voldoende, zodat het in ieder geval in de notulen staat.”
Het opnemen in de notulen dient mijns inziens geen enkel doel, zeker wanneer er vervolgens niets mee/aan gedaan wordt. Maar papier is geduldig en het kan geen kwaad. Ik begrijp niet zo goed wat je hiermee wilt bereiken.
Vriendelijke groet, Bob. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.