Tekenbevoegdheid van offerte door bestuurder
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op augustus 14, 20245:36 pm door .
-
AuteurBerichten
-
14 oktober 2023 om 12:20 #42223
Onlangs verscheen er een uitspraak van de rechter in een kwestie waarin de voorzitter 2 offertes had ondertekend zonder mandaat van de vergadering.
De offertes hadden betrekking op de modernisering en onderhoud van de liftinstallatie.Persoonlijk vind ik het een merkwaardige uitspraak.
Citaat uit de uitspraak “…Het had op de weg van [geopposeerde] gelegen om aan de heer [A] te vragen of VvE [naam] het besluit om de overeenkomsten te tekenen draagt. Ook had zij bij het eerste overleg voor het sluiten van de overeenkomsten aan de medebewoner kunnen vragen of diegene een bestuursfunctie binnen VvE [naam] vervult. Naar het oordeel van de rechtbank heeft [geopposeerde] zich er onvoldoende van vergewist of de heer [A] bevoegd was VvE [naam] , en daarmee alle bewoners die van rechtswege lid zijn, te vertegenwoordigen.”Met bovenstaande citaat in het achterhoofd zou ik als bedrijf eerst 3x achter de oren gaan krabben om nog zaken met een VvE te willen doen.
Ik heb het in ieder geval zelf nooit meegemaakt dat een bedrijf expliciet nog eens gaat navragen of een bestuurder wel bevoegd is om te tekenen als deze in het handelsregister als bestuurder staat vermeld.14 augustus 2024 om 11:33 #127741Onlangs verscheen er een uitspraak van de rechter in een kwestie waarin de voorzitter 2 offertes had ondertekend zonder mandaat van de vergadering.
De offertes hadden betrekking op de modernisering en onderhoud van de liftinstallatie.Persoonlijk vind ik het een merkwaardige uitspraak.
Citaat uit de uitspraak <em class=”d4pbbc-italic”>“…Het had op de weg van [geopposeerde] gelegen om aan de heer [A] te vragen of VvE [naam] het besluit om de overeenkomsten te tekenen draagt. Ook had zij bij het eerste overleg voor het sluiten van de overeenkomsten aan de medebewoner kunnen vragen of diegene een bestuursfunctie binnen VvE [naam] vervult. Naar het oordeel van de rechtbank heeft [geopposeerde] zich er onvoldoende van vergewist of de heer [A] bevoegd was VvE [naam] , en daarmee alle bewoners die van rechtswege lid zijn, te vertegenwoordigen.”Met bovenstaande citaat in het achterhoofd zou ik als bedrijf eerst 3x achter de oren gaan krabben om nog zaken met een VvE te willen doen.
Ik heb het in ieder geval zelf nooit meegemaakt dat een bedrijf expliciet nog eens gaat navragen of een bestuurder wel bevoegd is om te tekenen als deze in het handelsregister als bestuurder staat vermeld.Je hebt wat over het hoofd gezien. Of anders gezegd: Ik vind jouw analyse over deze uitspraak niet juist dat je denkt dat het gaat om het navragen of een bestuurder wel tekenbevoegd is.
Zie 2.4 onder de feiten
Op 14 april 2021 heeft de heer , destijds lid van VvE [naam] , een
e-mailbericht aan [geopposeerde] gestuurd. In het e-mailbericht staat onder meer het volgende geschreven:U heeft opdrachten ontvangen van Flatgebouw…
De opdrachten zijn ondertekend door dhr [A] .
Bij deze wordt u geïnformeerd dat dhr [A] hiertoe geen mandaat heeft van de algemene ledenvergadering om deze orders te verstrekken
Ik geeft u het advies om de orders te annuleren, ze zullen zeker niet uitgevoerd mogen worden. (…)”Kortom het liftbedrijf is gewaarschuwd en is gewoon doorgegaan. Het liftbedrijf is daarna gewoon koppig doorgegaan met het uitvoeren van de opdracht. De kern is dus wat een bedrijf moet doen wanneer dhr A een opdracht geeft en dhr B aangeeft dat dhr A die opdracht niet mag geven. Lijkt mij duidelijk wat een bedrijf dan moet doen.
14 augustus 2024 om 13:44 #127786Wat mij opvalt in de uitspraak:
“In het handelsregister is immers opgenomen dat de heer [A] , voorzitter van VvE [naam] , slechts alleen/zelfstandig bevoegd is met beperkingen. Daaruit volgt dat [geopposeerde] er niet op mocht vertrouwen dat de heer [A] VvE [naam] onbeperkt en onvoorwaardelijk mocht vertegenwoordigen. Dat de specifieke beperkingen niet geregistreerd staan in het handelsregister maakt dat niet anders.”De kwestie van beperkingen vraag heb ik net aan het handelsregister voorgelegd. Ook als de opgave “alleen/zelfstandig bevoegd” is, maakt de KvK daarvan:
“Alleen/zelfstandig bevoegd met beperkingen (zie opgaaf)”
Het woord slechts komt niet voor op ons KvK uittreksel.Ik heb de KvK schriftelijk om opheldering gevraagd over die toevoeging omdat ook onze bank de formulering interpreteerde zoals de rechter dat in de onderhavige uitspraak heeft gedaan. Nog geen antwoord
14 augustus 2024 om 13:56 #127790Heel spijtig dat de rechter art. 38.2 (MR1992) niet betrekt in het oordeel. Dat geeft het bestuur wel degelijk mogelijkheden zelfstandig offertes te honoreren, in beginsel. In beginsel, omdat het bestuur wel moet worden gemachtigd voor het budget (via goedkeuring jaar- of meerjarenbegroting?). En vermoedelijk ook dat eenmalig vastgelegd moet zijn dat offertes onder 38.2 gehonoreerd kunnen worden.
14 augustus 2024 om 17:15 #127836Wat mij opvalt in de uitspraak:
“In het handelsregister is immers opgenomen dat de heer [A] , voorzitter van VvE [naam] , <strong class=”d4pbbc-bold”> <span class=”d4pbbc-underline” style=”text-decoration: underline;”> slechts </span> alleen/zelfstandig bevoegd is met beperkingen. Daaruit volgt dat [geopposeerde] er niet op mocht vertrouwen dat de heer [A] VvE [naam] onbeperkt en onvoorwaardelijk mocht vertegenwoordigen. Dat de specifieke beperkingen niet geregistreerd staan in het handelsregister maakt dat niet anders.”De kwestie van beperkingen vraag heb ik net aan het handelsregister voorgelegd. Ook als de opgave “alleen/zelfstandig bevoegd” is, maakt de KvK daarvan:
“Alleen/zelfstandig bevoegd met beperkingen (zie opgaaf)”
Het woord <strong class=”d4pbbc-bold”> <span class=”d4pbbc-underline” style=”text-decoration: underline;”> slechts </span> komt niet voor op ons KvK uittreksel.Ik heb de KvK schriftelijk om opheldering gevraagd over die toevoeging omdat ook onze bank de formulering interpreteerde zoals de rechter dat in de onderhavige uitspraak heeft gedaan. Nog geen antwoord
Ik ben benieuwd naar het antwoord,
14 augustus 2024 om 17:36 #127846Je hebt wat over het hoofd gezien. Of anders gezegd: Ik vind jouw analyse over deze uitspraak niet juist dat je denkt dat het gaat om het navragen of een bestuurder wel tekenbevoegd is.
Zie 2.4 onder de feiten
Op 14 april 2021 heeft de heer , destijds lid van VvE [naam] , een
e-mailbericht aan [geopposeerde] gestuurd. In het e-mailbericht staat onder meer het volgende geschreven:….Dat ben ik met je eens.
Is zeker een belangrijk, of misschien wel doorslaggevend detail in deze kwestie.Heel spijtig dat de rechter art. 38.2 (MR1992) niet betrekt in het oordeel.
Mijn ervaring is dat een rechter zich beperkt tot de standpunten, stellingen en bewijsmiddelen die door de partijen zelf zijn ingebracht en hij zal niet op eigen initiatief feiten of rechtsregels aanvoeren die niet door de partijen zijn aangedragen.
Wordt er dus geen beroep gedaan op, in dit geval art. 38.2, dan zal de rechter daar ook niet naar gaan kijken. -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.