Verplichte medewerking tot toegang appartementsrecht
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op maart 28, 20158:40 pm door .
-
AuteurBerichten
-
23 februari 2015 om 13:03 #538
Wij wonen in een appartement op de v2 en 6e etage. Het bestuur stelt dat voor de glasbewassing van onze appartement de medewerking vereist is van ons, de eigenaar/bewoner. Dit omdat het inhuren van een hoogwerker te kostbaar zou zijn. Alle overige (lager gelegen) appartementen worden met een “tucker systeem” aan de buitenzijde gelapt. Hierbij hoeft niet één eigenaar voor thuis te blijven. Wij stellen dat wij ook niet hiervoor thuis hoeven te blijven want dan huurt de VvE maar een hoogwerker in. Dat dit meer geld gaat kosten vinden wij geen argument.
Het artikel waarop het bestuur zich beroept is ons inziens op éénmalige zaken van onderhoud en calamiteiten bedoeld. Niet op tweemaandelijks herhalende gebeurtenissen.Klopt het dat het bestuur / VvE ons kan verplichten om medewerking te verlenen aan de glasbewassing?
25 februari 2015 om 12:51 #541Met een tuckerpole systeem kan inderdaad maar tot een bepaalde hoogte gewerkt worden. Daarboven dient een ander systeem gebruikt te worden. Omdat uit uw verhaal niet duidelijk wordt om hoeveel werk het op andere verdiepingen het gaat is het lastig om een advies te geven.
Als het slechts om enkele verdiepingen gaat, dan loont het de moeite om een glasbewasingsbedrijf te zoeken wat een eigen hoogwerker heeft. Er zijn diverse bedrijven die een dergelijke hoogwerken in de vorm van een aanhanger hebben en zo al tot 7 of 8 verdiepingen kunnen komen. Er hoeft dan geen kraan gehuurd te worden.
Ook is het wellicht de moeite waard om te kijken naar een monorail rondom het dak waarbij met tuigjes gewerkt wordt. Deze trend komt uit de laatste jaren steeds meer in beeld.
Voor de kosten moet gekeken worden naar de goedgekeurde begroting. Eventuele voorstellen kunt u ook als lid aan de vergadering voorleggen.
Voor het afdwingen van de medewerking zal het een discussie kunnen worden. Afhankelijk van hoe het in de Akte van Splitsing genoemd wordt is bij “noodzaak” een gebruiker verplicht hier aan mee te werken. In ons geval:
“3. Indien voor het verrichten van een handeling met betrekking tot de
gemeenschappelijke gedeelten of gemeenschappelijke zaken de toegang tot of het gebruik van een privé gedeelte naar het oordeel van het bestuur noodzakelijk is, is iedere desbetreffende eigenaar en gebruiker verplicht hiertoe zijn toestemming en medewerking te verlenen.
Eventuele schade die hieruit voortvloeit, wordt door de vereniging vergoed.”
Mijn inziens is er geen noodzaak omdat er ook andere manieren zijn. Echter als de vergadering de verhoging niet goedgekeurd wordt het denk ik lastig. Immers is onderhoud wel noodzakelijk.
Alles is zoals ik al zei afhankelijk van de situatie en de mogelijkheden. In ons geval kost de glasbewassing bijna €15.000 per beurt om te doen vanuit een hoogwerker en zouden anders zo’n 80 bewoners thuis moeten blijven op een enkele dag om het werk van binnenuit te moeten doen, iets wat totaal onhaalbaar is. Hier wordt dus gekeken naar een monorail oplossing. Ik hoop dat het voor u een andere situatie is.13 maart 2015 om 13:55 #557Hartelijk bedankt voor uw uitgebreide reactie en onze excuses voor onze late reactie en dankzegging.
Als conclusie kan gesteld worden dat:
1. Het is de taak van de VvE, volgens de akte van (onder) splitsing, om zorg te dragen voor het schoonhouden van alle buitenramen;
2. Gezien het feit dat er in onze situatie alternatieven zijn zoals een glasbewassingsbedrijf die de ramen aan de buitenzijden lapt met behulp van een hoogwerker, is thuis blijven (plus gedwongen snipperdagen nemen) en verplicht toegang verschaffen o.i. geen verplichting die het bestuur en/of de VvE de leden kan opleggen;
3. Als genoemde wijze van glasbewassing budgettair niet door de vergadering wordt goed gekeurd, de extra kosten als gevolg van het voorhanden goedkopere alternatief om dan van binnen uit de buiten glasbewassing te doen met alle nadelen daarvan voor ons in acht genomen, dient de vergadering/VvE de desbetreffende eigenaar een vergoeding te geven voor het verplicht meewerken hieraan door het toegang geven tot ons appartement c.q. verplicht thuisblijven.
Kunt u het bovenstaande onderschrijven c.q. bevestigen.
Met vriendelijke groeten Bornholm28 maart 2015 om 20:40 #579Bij dergelijke kwesties is geen pasklaar antwoord te geven. Ik ben met je eens dat toegang tot jouw appartement niet noodzakelijk is. Met een hoogwerker kan de glasbewassing prima uitgevoerd worden. Als ik in jouw situatie verkeerde, zou ik een vergoeding voor mijn medewerking ook op zijn plaats vinden. Een dergelijke vergoeding kun je echter niet afdwingen. Daarover moet je in onderling overleg zien uit te komen. Ik zou in ieder geval niet op voorhand meewerken. Als een vergoeding niet bespreekbaar is, laat de VvE dan maar via de rechter proberen om jouw medewerking af te dwingen. De rechter zal dan toetsen wat redelijk en billijk is.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.