Verschil Zweedse Bostadsrättsförening en Nederlandse VvE (?)

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #35252
    John K.
    Deelnemer

      Ingezonden Brief (Volkskrant 25 maart 2021)

      Zweedse aanpak
      Ik woon in Stockholm en bezit hier een appartement iets buiten de binnenstad. Eigenlijk bezit ik geen appartement, maar een aandeel in de vereniging van eigenaren, de Bostadsrättsförening of BRF. De BRF bezit en beheert het gehele appartementencomplex. Mijn aandeel geeft mij het recht om tot mijn dood in mijn woning te wonen, maar een baksteen in mijn muur en hardop jubelen: ‘die is van mij!’ kan ik niet. Het is een coöperatief systeem dat de tussenweg bewandelt tussen privaat eigendom en een woningbouwcorporatie.

      Het BRF-systeem zit ingebakken in de Zweedse samenleving en heeft een paar voordelen. Zo koopt een BRF gezamenlijk stroom, tv, water of breedband in met de schaalvoordelen die dat met zich meebrengt. Ook onderhoud en schoonmaak worden vaak vanuit de gezamenlijke pot gefinancierd. Maar het interessantste: de BRF kan beperkingen stellen aan wie een appartement of een huis in de vereniging mag kopen.

      Het BRF-systeem geeft een extra dimensie aan de woningmarkt. Het blijft natuurlijk leuk om te kunnen zeggen dat heel je keuken, woonkamer en badkamer jouw persoonlijke bezit is. Maar wie weet? Wellicht dat in de toekomst Nederlandse jongeren worden geïnspireerd door dit Zweedse voorbeeld en, gedreven door de huidige woningnood, een ander systeemdenken aandurven.

      Seve van der Graaf, Stockholm

      #35199
      Rob
      Deelnemer

        Mijn aandeel geeft mij het recht om tot mijn dood in mijn woning te wonen, maar een baksteen in mijn muur en hardop jubelen: ‘die is van mij!’ kan ik niet.

        Wat is er bij het Nederlandse systeem dan feitelijk anders?

        Maar het interessantste: de BRF kan beperkingen stellen aan wie een appartement of een huis in de vereniging mag kopen.

        a) waarom is dat toch het interessantste? en b) wordt ik zeer nieuwsgierig welke criteria er dan toegepast gaan worden.
        Verder zie ik eigenlijk nog geen heel grote verschillen tussen de situatie daar en hier.

        #13519
        Bob
        Deelnemer

          Naar ik vermoed gaat Seve van der Graaf hier weinig uitleggen. 😉
          Van de site puurzweden.nl
          Een woonvorm welke in Nederland niet bekend is, is de Bostadsrätt, ofwel woonrecht. Dit is een soort kruising tussen kopen en huren.
          Je begint met het kopen van het recht om een huis of appartement te bewonen. Je betaalt hiervoor een bedrag aan de vorige bewoner.
          Vervolgens draag je maandelijks een bedrag af aan de BRF. Dit is een vereniging van personen in een bepaald gebied, welke allemaal dit woonrecht hebben gekocht. Je wordt automatisch lid van de BRF wanneer je het woonrecht koopt.
          Voor emigranten welke nog niet in Zweden wonen, kan het kopen van een Bostadsrätt lastig zijn. De BRF moet er namelijk mee instemmen dat de vorige bewoner het woonrecht aan jou mag verkopen. Zij moeten overtuigt zijn dat jij de maandelijkse bijdrage kan betalen.

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.