Het komt regelmatig voor dat een bestaande intercom-installatie wordt vervangen door een videofoon-installatie.
Daarbij komt ook vaak de vraag naar voren of het toestel in het appartement nu privé of gemeenschappelijk is.
Zie bijvoorbeeld ook deze discussie op dit forum.
Onlangs verscheen er een interessante uitspraak van het hof in een hoger beroep tegen de VvE.
Citaat:
In zijn eerste grief stelt [appellant] dat de rechtbank ten onrechte heeft overwogen dat de intercominstallatie niet tot het privégedeelte van het appartement van [appellant] behoort. [appellant] stelt dat zulks wel het geval is nu de intercominstallatie zich (deels) in zijn appartement bevindt en dus nooit (volledig) gemeenschappelijk bezit kan zijn.
Artikel 9 lid 1 onder b van het van toepassing zijnde splitsingsreglement bepaalt evenwel onder andere het navolgende:
“Tot de gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken worden onder meer gerekend, voor zover aanwezig: (…) de systemen voor oproep en deuropeners (…).”
Het hof is van oordeel dat in dit artikel expliciet bepaald is dat de intercominstallatie, immers een systeem van oproep en deuropening, dient te worden beschouwd als een gemeenschappelijke voorziening. Hieruit volgt dat de VvE, anders dan door [appellant] gesteld is, geen besluit genomen heeft dat een privévoorziening, in dit geval toebehorende aan [appellant] , betreft.
Tevens geeft het hof in deze kwestie aan dat er bij het vervangen van een intercom door een videofoon geen sprake van vernieuwing is.