Voor- en nadelen Voorzitter functie

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • #10636
    Anoniem
    Deelnemer

      Een woning gesplitst naar 2 appartementen met splitsingsreglement 1992 (zonder annexen). Het bovenste appartement is verkocht aan een partij die er 4 studenten in wil plaatsen, iets waar ik allerminst gelukkig mee ben. Dit zou problemen kunnen opleveren in de toekomst (bijvoorbeeld overlast en daardoor onenigheid tussen de eigenaren).

      Voor de VVE betekent dit een nieuwe partij, die meteen aanbod het voorzitterschap te vervullen.

      Wat zijn de (negatieve) consequenties als ik dit uit handen geef?

      En als bonusvraag: De VVE bestond tot nu toe uit 2 personen. De nieuwe eigenaren zijn een echtpaar en willen beiden in de VVE waardoor het volgens mij altijd “2 tegen 1” is.

      Klopt dit, en zo ja.. wat hier tegen te doen?

      #10638
      Rene
      Deelnemer

        Het heeft pas negatieve consequenties als hij/zij zich als directeur denkt te kunnen gaan gedragen. Want dat is een voorzitter dus absoluut niet.
        Je bonusvraag: nee, zij moeten samen (en onderling) één stem/mening vormen. En jij hebt jou stem. En deze stem telt voor de waarde van het breukdeel van het appartement dat je bezit. In jou geval zijn er twee appartementen. Als deze in twee gelijke delen zijn gesplitst, dan hebben ze ook beiden 50% van de stemmen.
        Wat uitgebreider:
        Een bestuur bestaat uit personen, maar een VVE is onderverdeeld in breukdelen (verbonden aan de appartementen). Maar in een VVE van twee heb je geen apart bestuur nodig. Dat doe je bij grotere organisaties waarbij je niet met 20,30 of 100 man elke beslissing wil samen doen. Dan besteed je taken en verantwoordelijkheden uit aan een dagelijks bestuur.
        Maar besturen is wat anders dan beslissen. Echt beslissen doet de ALV en dat is alle leden. Welk kan de ALV beslissen om taken aan het bestuur of bestuurder te geven.
        Nog een misverstand, binnen een VVE is een voorzitter geen CEO of directeur. Als je een grote VVE hebt, dan heb je een voorzitter van het bestuur. Daarmee het hoofdaanspreekpunt van het bestuur en daarmee ook vaak voorzitter bij de bestuursvergaderingen. En je hebt een voorzitter van de ALV. Deze neemt het voortouw van de ALV, d.w.z. hij zit vooor, maar heeft op geen enkele manier een VETO recht o.i.d.
        De (nieuwe) eigenaren van één enkel appartement moeten samen één stem (of geen) uitbrengen. Ze mogen dus niet hun stemverhouding ondersplitsen in elk 25%. Zolang maar duidelijk is dat een stemrecht hangt aan één appartement en niet aan het aantal mensen dat dat appartement vertegenwoordigd, moet ´t allemaal wel goed gaan.
         
         

        #10640
        Anoniem
        Deelnemer

          Rene,
          dank voor je uitgebreide antwoord. Nog een vraagje: is het nodig dat er 2 personen (het echtpaar) van het andere apartement in de VVE komen? Of volstaat 1 van hen?
          Wat is eigenaar? Staan ze dan beiden op de koopakte?

          #10641
          DikOz
          Deelnemer

            Yupp heeft gelijk dat de voorzitter geen directeur is. De Voorzitter is een gewone uitvoerder van besluiten die de leden in een ALV nemen. Het bestuur (Hij) kan vrij weinig zelfstandig beslissen. Maar Yupp geeft ook aan dat hij kan zich wel kan gaan gedragen als directeur, zeker als er grote eigenbelangen gaan spelen.
            Ik zou zeer voorzichtig zijn een nieuwe eigenaar onmiddellijk voorzitter of zelfs bestuurslid te laten zijn. Los van het feit dat benoeming alleen in de Algemene Leden Vergadering kant worden besloten. Het kan toch geen kwaad een jaartje te wachten en zien wat voor vlees je in de kuip hebt?
            Wat betreft eigenaar en stemmen geven de volgende artikelen houvast.
            MR 1992- Artikel 34
            2.    Het totaal aantal stemmen en het aantal stemmen dat ieder der eigenaars kan uitbrengen worden in de akte [van Splitsing] bepaald. Hebben jullie zo’n akte en wat staat daar in?
            en Artikel 35
            1.    Indien een appartementsrecht ….. aan meer eigenaars toekomt zullen dezen hun stemrecht in de vergadering slechts kunnen uitoefenen door middel van één hunner of van een derde, daartoe schriftelijk aangewezen.
            Er mogen dus meerdere eigenaars zijn, ze hebben samen het aantal stemmen uit de Akte van Splitsing. Maar 1 van de eigenaren stemt en wel met de hoeveelheid stemmen die in de splitsingsakte zijn bepaald. Hoe is die stemmen verhouding bij jullie?
            Overigens is er niet zoiets als ‘ze willen beide in de VvE’: als je eigenaar bent , ben je lid, anderen kunnen geen lid zijn.

            #10642
            Anoniem
            Deelnemer

              Hoe controleer ik wie er feitelijk eigenaren zijn?

              #10643
              Carla
              Deelnemer

                Beste Yupp, in antwoord op je vraag, zie :  https://www.kadaster.nl/producten/woning/eigendomsinformatie
                Succes , met vriendelijke groet, Carla

                #10648
                Rob
                Deelnemer

                  Voor kleine VvE’s zoals deze zie ik persoonlijk geen enkele waarde in de functie van voorzitter. Je zal het ten alle tijde met elkaar moeten doen.
                  Wat dat betreft verbaast het aanbod van de nieuwe eigenaar om die functie zo graag te willen vervullen mij dan ook wel.
                  Verder ben ik het geheel eens met Rene en heb je als VvE m.i. niets aan voorzitters die zich gedragen alsof ze de kapitein van het schip zijn.
                  Wat ik mij nog wel afvraag, is er hier sprake van een afzonderlijke VvE of is er wellicht een ondersplitsing van een woning die deel uitmaakt van een overkoepelende VvE?
                   

                7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.