VvE heeft onterecht de breukdelen van garages niet toegepast

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #42257
    Jay
    Deelnemer

      De volgende casus leg ik graag voor. In zowel het voorgaande (2022 dus) alsook het huidige boekjaar is abusievelijk vanuit de VvE vergeten de breukdelen van de garages door te belasten aan de respectievelijke eigenaars. Hierdoor zijn de bijdragen per maand in 2022 dus ook lager dan in 2021 (dit had misschien een belletje moeten laten afgaan, maar dit terzijde). In de akte van splitsing is duidelijk aangegeven dat er breukdelen per appartement en breukdelen voor een eventuele garage (niet ieder appartement heeft een garage) zijn.

      Is het voor het voorgaande boekjaar nog mogelijk deze bijdragen alsnog te innen? Ik weet dat je bijdragen kunt innen voor het huidige en het afgelopen boekjaar, maar is dit ook het geval als de VvE dus een fout heeft gemaakt bij het tellen van de breukdelen?

      Sowieso zal het voor het komende jaar weer recht worden getrokken, maar er is op dit moment dus een tekort ontstaan waar de VvE iets mee moet. Dat tekort maakt dat de jaarrekening nog niet is goedgekeurd.

      #42262
      RonaldL
      Deelnemer

        De maandelijkse servicekosten of hoe ze ook heten zijn niets anders dan een voorschot.
        De definitieve bepaling van de bijdrage over een boekjaar wordt aan het eind bij opmaken jaarrekening gemaakt.
        Op dat eindbedrag wordt dan het voorschot in mindering gebracht en het restant (min of pos) verrekend.

        Een jaarlijks negatief saldo wordt dus sowieso via de breukdelen verrekend met de eigenaars.
        Feitelijk is er dus geen probleem.
        In deze casus is slechts het voorschot vergeten.

        Dus gewoon achteraf nog in rekening brengen zou ik zeggen.

        #42266
        Jay
        Deelnemer

          Helder. Er is hier dus geen sprake van het potentieel verbeuren van rechten, aangezien het (voormalige) bestuur van de VvE hun werk niet goed heeft gedaan?

          Met alles wat ik gelezen heb kwam ik overigens ook tot dezelfde conclusie, maar het is me nooit helemaal duidelijk geworden of het te laag inschatten van de VvE-bijdrage door een VvE bestuur kan leiden tot het verbeuren van rechten.

          #42272
          RonaldL
          Deelnemer

            Trouwens, het bestuur bepaalt de hoogte van de servicekosten niet. Dat doet de ALV.
            Dat het bestuur fouten maakt, gebeurt vaker natuurlijk.
            Maar de ALV blijft daar verantwoordelijk voor.
            Totdat décharge is verleend aan de bestuursleden zijn ze nog hoofdelijk aansprakelijk te stellen in sommige gevallen. Maar dan gaat het denk ik al over fraude en ernstige nalatigheid. Niet over het vergeten een factuur te sturen.

            Overigens als er een “verlies” is in een boekjaar, moet dat sowieso door de eigenaars elk naar breukdeel bijgestort worden.
            Als in jullie geval een paar parkeerplaats bezitters niet bijdragen, zal dat gat dan vervolgens door de overige eigenaars ook aangevuld moeten worden. Dat is natuurlijk zuur en onterecht.

            #42273
            Jay
            Deelnemer

              Dan is dit wel helder. Gewoon de onterecht niet aangeslagen kosten alsnog incasseren bij de bewoners, zodat de ALV de jaarrekening kan afsluiten. Want inderdaad, anders moet het overgeslagen worden op alle bewoners en dat kan sowieso niet de bedoeling zijn.
              Het is me trouwens bekend dat de ALV het vaststelt, maar het bestuur doet in ons geval nog een bijdragebrief naar de bewoners om het zwart op wit te stellen. Je kunt stellen dat deze brief niet de waarheid bevatte zoals vastgesteld op de ALV en de VvE-bijdragen vervolgens te laag waren.

            5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
            • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.